Σκάνδαλο υποκλοπών: Επιχείρηση εκφοβισμού καταγγέλλουν οι Reporters United

Επιχείρηση «Ψάξτε το Reporters United» – Το ύποπτο μέιλ κι ένας «φανταστικός» ρεπόρτερ

Για επιχείρηση εκφοβισμού τους, εν μέσω του σκανδάλου των υποκλοπών, κάνουν λόγο οι Reporters United, καταγγέλλοντας ότι πηγή με καλή γνώση του κυκλώματος των παρακολουθήσεων τους προειδοποίησε ότι «σας ψάχνουν».

Συγκεκριμένα, σε νέο ρεπορτάζ τους η ερευνητική ομάδα δημοσιογράφων τονίζουν ότι στις αρχές Νοεμβρίου συνάντησαν μια πηγή με πολύ καλή γνώση του σκανδάλου των υποκλοπών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η πηγή διατύπωσε την προφορική προειδοποίηση στους ρεπόρτερ ότι πρόσωπα συνδεδεμένα με κρατικό θεσμό «σας ψάχνουν. Τις επόμενες μέρες να περιμένετε κάτι».

Η  προειδοποίηση γίνεται πραγματικότητα

Δεν πέρασαν παρά 36 ώρες, και στο Reporters United δεχτήκαν ένα περίεργο μέιλ. Ένας άγνωστος δημοσιογράφος από ένα άγνωστο σάιτ έστειλε μέιλ με ερωτήσεις, επειδή τάχα ερευνούσε το Reporters United. Στην πραγματικότητα, ήθελε μόνο να τους εκφοβίσει όπως αναφέρουν.

Ωστόσο ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι στις ερωτήσεις που έστειλε περιέχονταν φορολογικά στοιχεία των Reporters United τα οποία δεν είναι δημόσια. Αντίθετα είναι γνωστά μόνο στην ΑΑΔΕ.

Αποφασίζοντας να ερευνήσουν την ιστοσελίδα σελίδα «DW Free Journal», που δήθεν κάνει «έρευνα» για τους ίδιους, οι Reporters United ανακάλυψαν ότι δημιουργήθηκε στις 11 Νοεμβρίου και ότι δεν έχει δημοσιεύσει ούτε μία έρευνα. Στις 11/11 επίσης ελήφθη και το εν λόγω e-mail. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι λίγες ημέρες αργότερα επρόκειτο να εκδικαστεί η αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη κατά των Reporters United, της Εφημερίδας των Συντακτών και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Το Gmail συνιστά προσοχή με αυτό το μήνυμα

Το ίδιο το Gmail έκρινε ως ύποπτο το μέιλ που έλαβαν οι   Reporters United και προειδοποίησε ότι «δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αν προήλθε από το dwfreejournal.org». («Gmail could not verify that it actually came from dwfreejournal.org».)

Η προειδοποίηση από το Gmail ότι «δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αν προήλθε από το dwfreejournal.org» (αριστερά). Η εισαγωγή από το μέιλ του φανταστικού ρεπόρτερ που κάνει έρευνα για το Reporters United.

Επιχείρηση «spear phishing»

Μοιάζει να είναι μια επιχείρηση «spear phishing»: Σε αντίθεση με το συνηθισμένο phishing, στο spear (δόρυ) phishing (ηλεκτρονικό ψάρεμα) η ηλεκτρονική επίθεση γίνεται με σκοπό να πλήξει, να εξαπατήσει ή να αποσταθεροποιήσει συγκεκριμένο στόχο, οργανισμό ή πρόσωπο.

Ο φανταστικός κύριος «Dave Woods»

Τέλος, η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα ψάχνοντας τον δημοσιογράφο, παρά το γεγονός ότι το e-mail ήταν ανώνυμο διαπίστωσαν ότι στην ιστοσελίδα της η «DW Free Journal» αναφέρεται ο «έμπειρος δημοσιογράφος με 18ετή εμπειρία στην ερευνητική δημοσιογραφία σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισραήλ» Dave Woods.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί