Μαζική πορεία για το Πολυτεχνείο – Χημικά και κρότου λάμψης από την αστυνομία

Με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών.

Δείτε επίσης: Το Πολυτεχνείο Ζει, φωνάζουν χιλιάδες πολίτες στους δρόμους

Η Κρήτη τιμά το Πολυτεχνείο – Οι εκδηλώσεις σε όλο το νησί

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25, κόμματα κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνονται προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Του συλλαλητηρίου προπορευόταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό». Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Κατά τις 5.30 ξεκίνησε και η πορεία του ΚΚΕ με κατεύθυνση την αμερικάνικη πρεσβεία.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, η οποία ολοκληρώθηκε στις 17:20 μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες και όπως αναφέρουν διαδηλωτές, η σημερινή είναι μάλλον μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων πολλών χρόνων:

Πανοραμική άποψη της πορείας καθώς φτάνει μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία – φωτ. Γ. Παναγόπουλος/Eurokinissi

Aπό το fb της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Ο κόσμος πίσω από το πανό της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Από τα Προπύλαια ως την Ομόνοια!

Χημικά και κρότου λάμψης από την αστυνομία

Ένταση με ρίψη χημικών, κρότου λάμψης και μολότοφ σημειώθηκε λίγο νωρίτερα στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο περιθώριο της πορείας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Δείτε βίντεο του news247.gr:

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται πορεία χιλιάδων διαδηλωτών προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Του συλλαλητηρίου προπορεύεται ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25, κόμματα κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνονται προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε η ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, η οποία ολοκληρώθηκε στις 17:20 μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου σημειώθηκε μικροένταση.

Όσον αφορά το θέμα της Παιδείας, το στίγμα της περιόδου δίνει η εμμονή της κυβέρνησης να επιβάλει την πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά και η πριμοδότηση των πάσης φύσεως ιδιωτικών συμφερόντων στην εκπαίδευση.

Ένταση στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια εκτυλίχθηκαν λίγο μετά τις 17:30 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη όταν ομάδα αγνώστων έριξε βόμβες μολότοφ σε σταθμευμένες μηχανές της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. επί της οδού Αγίου Δημητρίου.

Από την επίθεση δεν προκλήθηκε τραυματισμός αστυνομικού, ωστόσο ένα δίκυκλο της ΕΛ.ΑΣ. κάηκε ολοσχερώς, με τους αστυνομικούς να διακόπτουν την κυκλοφορία στην Αγίου Δημητρίου.

Επίσης, βόμβες μολότοφ εκτόξευσαν άγνωστοι εντός του ΑΠΘ, κοντά στην κεντρική βιβλιοθήκη του ιδρύματος, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Μάλιστα έγινε προσαγωγή επτά ατόμων και εξετάζεται η συμμετοχή τους σε αυτά τα περιστατικά ή σε άλλη παράνομη ενέργεια.

Μολότοφ στην Πάτρα

Πληροφορίες κάνουν λόγο για μολότοφ στην Πάτρα, ενώ αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε χρήση χημικών και κρότου-λάμψης.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το mega, ξέσπασε φωτιά σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου, που βρίσκεται στην περιοχή.

Μεγάλη συμμετοχή στην πορεία στο Ηράκλειο

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Ηράκλειο η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στις έξι το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας, σημείο καλέσματος από φορείς και οργανώσεις, διαδηλώνοντας και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και φωνάζοντας συνθήματα για το Πολυτεχνείο.

Μαζική και δυναμική πορεία

17:09

Οι φοιτητές έφυγαν, ήρθαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ…

Πολύ αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το ΕΜΠ. 6.000 αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους της σιδηρόφρακτης πόλης.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

17:00

Κόκκινες σημαίες σαν γαρίφαλα

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Με το χρώμα των κόκκινων γαρίφαλων και συνθήματα έφυγε η πορεία από το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

16:59

Βασίλης Μάγγος: Παρών

16:50

Κατάθεση στεφάνων στο ΑΠΘ

Την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου τιμούν πολίτες και εκπρόσωποι φορέων της πόλης, που από το νωρίς το πρωί έσπευσαν στο μνημείο στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να καταθέσουν στεφάνια και να αφήσουν λουλούδια.

Μέλη φοιτητικών παρατάξεων βρίσκονταν από την αρχή της εβδομάδας στην είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στις επετειακές εκδηλώσεις, που κορυφώνονται με την καθιερωμένη πορεία στο κέντρο της πόλης.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

16:34

Η πορεία για την 49η επέτειο ξεκίνησε

Χρώματα, συνθήματα, λουλούδια και συγκίνηση. Η μνήμη της εξέγερσης του 1973 παραμένει ζωντανή στα πρόσωπα και την παρουσία χιλιάδων πολιτών που συρρέουν από νωρίς το πρωί στο Πολυτεχνείο.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών που αψήφησαν τον τρόμο και την καταστολή και όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της χούντας κορυφώνονται με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

16:31

«Αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο…»

Πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, 2022ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Πηγή: ΕΦΣΥΝ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί