Η Κρήτη τιμά το Πολυτεχνείο – Οι εκδηλώσεις σε όλο το νησί

Σε συγκεντρώσεις για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου καλούν οργανώσεις, σύλλογοι και συλλογικότητες της Κρήτης.

Στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στις 6 το απόγευμα, ενώ στη συνέχεια θα γίνει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Κάλεσμα στη συγκέντρωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου, αύριο Πέμπτη στις 18.00 στην πλατεία Ελευθερίας, απευθύνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγεμάτων Ηρακλείου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος – Παράρτημα Κρήτης, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών “Γαλάτεια Καζαντζάκη” και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Ηρακλείου.

«Τιμάμε τη λαϊκή εξέγερση στα πρόσωπα των εκατοντάδων χιλιάδων εργατών και εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που μέσα από τις γραμμές των συνδικάτων συμμετέχουν μαζικά στους εργατικούς- λαϊκούς αγώνες, στις απεργίες και τις απεργιακές συγκεντρώσεις, ενάντια στο κύμα ακρίβειας που πνίγει το λαϊκό εισόδημα, που διεκδικούν αυξήσεις στου μισθούς, ζωή και δουλειά με δικαιώματα», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση.

«Τα αιτήματα εκείνης της εποχής παραμένουν επίκαιρα και διαχρονικά. Ειδικότερα, δε, σε μια περίοδο που η ακρίβεια και οι δραματικές αυξήσεις σε όλα τα βασικά αγαθά, στα καύσιμα και στους λογαριασμούς, εξανεμίζουν τους μισθούς των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων. Σε μια περίοδο, που η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από τη μία, πριμοδοτεί και ενισχύει την αισχροκέρδεια ιδιωτών παρόχων ενέργειας και μεγάλων επιχειρήσεων, κι από την άλλη, ιδιωτικοποιεί τους νευραλγικούς τομείς του Κοινωνικού Κράτους, όπως την Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση», αναφέρει ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος».

Στις συγκεντρώσεις καλούν επίσης οι φοιτητικοί σύλλογοι Φυσικού, Μαθηματικού, Χημικού ,ΤΕΤΥ, CSD. «Η υπεράσπιση της ζωής, των σπουδών μας είναι υπόθεση δική μας και όλου του λαού. Ενωμένοι είμαστε δυνατοί! Οι φοιτητές του ’73 είχαν τη στήριξη του εργαζόμενου λαού που είχε κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών της υπαίθρου. Σήμερα ο αγώνας μας για σύγχρονες σπουδές πρέπει να ενωθεί με τον αγώνα τον εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα», αναφέρουν στο κάλεσμά τους.

Δύο συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά: Η μία στις 6 το απόγευμα από πρωτοβάθμια σωματεία στη πλατεία Μάχης της Κρήτης (Κοτζάμπαση) ενώ η δεύτερη την ίδια ώρα στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

«Η επιτυχημένη Απεργία στις 9 Νοεμβρίου έδειξε ότι ο λαός μπορεί να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Η συγκλονιστική συμμετοχή των εργαζομένων δείχνει τον δρόμο της σύγκρουσης ενάντια στον ταξικό αντίπαλο -την σημερινή κυβέρνηση και τις προηγούμενες, την μεγαλοεργοδοσία και τους εργατοπατέρες του Συνδικαλιστικού κινήματος, που μας έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση. Έτσι τιμάμε τους νεκρούς της αντιδικτατορικής πάλης και τους αγώνες της», αναφέρεται στο κάλεσμα του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων.

«49 χρόνια μετά, τα συνθήματα του Νοέμβρη  για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για ψωμί ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές, τα συνθήματα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, η αντιφασιστική πάλη παραμένουν επίκαιρα. Οι αγώνες μας τα τελευταία χρόνια ενάντια στις περικοπές των μισθών μας και τα μνημόνια, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών (ρεύμα, νερό παιδεία, υγεία), ενάντια στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ενάντια στους πολέμους, είναι αγώνες που ακολουθούν το δρόμο του Νοέμβρη. Είναι χρέος όλων μας να κάνουμε πράξη τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, όχι μόνο τιμώντας τους αγωνιστές του τότε, αλλά γιατί το μέλλον μας ανήκει», αναφέρει η ΕΛΜΕ Χανίων.

Επίσης, συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα στο Δημαρχείο Ρεθύμνου ενώ η Γενική Συνέλευση των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου αποφάσισε να προβεί σε αποχή από τα δικηγορικά καθήκοντά και σε συμβολική κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου του Πρωτοδικείου Λασιθίου την 17η  Νοεμβρίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.00 με 11.00.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί