Το Πολυτεχνείο Ζει, φώναξαν χιλιάδες πολίτες στους δρόμους

Συμπληρώθηκαν 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Χιλιάδες άνθρωποι, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, έκαναν πορείες στη μνήμη των ανθρώπων που χάρη στην αποφασιστικότητά τους άνοιξαν τον δρόμο για την κατάρρευση της επταετούς στρατιωτικής χούντας.

Δείτε:

Η Κρήτη τιμά το Πολυτεχνείο – Οι εκδηλώσεις σε όλο το νησί

Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, το αίτημα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, είναι ζωντανό σε ένα ζοφερό κλίμα, λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών και της επιχείρηση συγκάλυψης από την κυβέρνηση. Παράλληλα, επίκαιρο παραμένει και το πρώτο σκέλος του συνθήματος «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», καθώς εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και αντιμετωπίζουν το πρωτόγνωρο για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα δίλημμα «τρόφιμα ή θέρμανση». 

Όσον αφορά το θέμα της Παιδείας, το στίγμα της περιόδου δίνει η εμμονή της κυβέρνησης να επιβάλει την πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά και η πριμοδότηση των πάσης φύσεως ιδιωτικών συμφερόντων στην εκπαίδευση.

17:16

Μαζική και δυναμική πορεία

17:09

Οι φοιτητές έφυγαν, ήρθαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ…

Πολύ αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το ΕΜΠ. 6.000 αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους της σιδηρόφρακτης πόλης.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

17:00

Κόκκινες σημαίες σαν γαρίφαλα

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Με το χρώμα των κόκκινων γαρίφαλων και συνθήματα έφυγε η πορεία από το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

16:59

Βασίλης Μάγγος: Παρών

16:50

Κατάθεση στεφάνων στο ΑΠΘ

Την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου τιμούν πολίτες και εκπρόσωποι φορέων της πόλης, που από το νωρίς το πρωί έσπευσαν στο μνημείο στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να καταθέσουν στεφάνια και να αφήσουν λουλούδια.

Μέλη φοιτητικών παρατάξεων βρίσκονταν από την αρχή της εβδομάδας στην είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στις επετειακές εκδηλώσεις, που κορυφώνονται με την καθιερωμένη πορεία στο κέντρο της πόλης.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

16:34

Η πορεία για την 49η επέτειο ξεκίνησε

Χρώματα, συνθήματα, λουλούδια και συγκίνηση. Η μνήμη της εξέγερσης του 1973 παραμένει ζωντανή στα πρόσωπα και την παρουσία χιλιάδων πολιτών που συρρέουν από νωρίς το πρωί στο Πολυτεχνείο.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών που αψήφησαν τον τρόμο και την καταστολή και όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της χούντας κορυφώνονται με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

16:31

«Αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο…»

Πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, 2022ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Πηγή: ΕΦΣΥΝ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί