Περίεργη παρουσία ερευνητικού σκάφους στην Κρήτη – Υπόνοιες για εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες (εικόνες)

Η περίεργη πορεία ενός ερευνητικού σκάφους τις τελευταίες μέρες στα δυτικά της Κρήτης, προκαλεί σκέψεις και διάφορες υποψίες
Από προχθές το ερευνητικό σκάφος Sanco Swift -το οποίο είχε ναυλώσει η PNG για σεισμικές έρευνες στην Κύπρο το προηγούμενο διάστημα – βρίσκεται δυτικά της Κρήτης και διαγράφει με χαμηλή σχετικά ταχύτητα την πορεία που φαίνεται στις φωτογραφίες, ακολουθούμενο από ένα ρυμουλκό.


Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται σεισμικές έρευνες στην χώρα μας εν κρυπτώ, η όλη υπόθεση μας έχει βάλει σε σκέψεις.

Το πλοίο με βάση το στίγμα του τις τελευταίες ώρες κινείται μέσα στα όρια του θαλάσσιου οικοπέδου, αρχικά με κατεύθυνση βορειοδυτικά και κατόπιν σε αντίστροφη πορεία νοτιοανατολικά.

Εικόνα από “Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων”

Το πλοίο ανήκει στη νορβηγική εταιρεία σεισμικών ερευνών SANCO και εντάσσεται στον στόλο τουλάχιστον εννέα αντίστοιχων πλοίων που πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες για λογαριασμό των παραχωρησιούχων εταιριών. Το SANCO SWIFT (IMO: 9630494) είναι ένα πλοίο έρευνας/επισκόπησης που ναυπηγήθηκε το 2013 και πλέει υπό τη σημαία του Γιβραλτάρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του marine traffic αναχώρησε στις 20 Οκτωβρίου από τη Λεμεσό της Κύπρου όπου κατά πληροφορίες επίσης εκτελούσε σεισμικές έρευνες με ηχοβολιστικές συσκευές, που προκαλούν τεράστια επιβάρυνση ακόμα και τον θάνατο στους θαλάσσιους πληθυσμούς των κοιτωδών, για τα οποία αποτελεί ζωτικό χώρο η μεσογειακή τάφρος.

Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η επίσης νορβηγική εταιρία ερευνών υδρογονανθράκων PGS που φέρεται να έχει ναυλώσει το πλοίο, «το Sanco Swift είναι πλήρως εξοπλισμένο για 3D ευρυζωνικές σεισμικές έρευνες, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία GeoStreamer».

Σύμφωνα με το WWF, οι ηχοβολιστικές συσκευές GeoStreamer δημιουργούν ηχητικά κύματα («ηχητικές βόμβες»), και λαμβάνουν την ανάκλαση των κυμάτων. Aυτή η διαδικασία ενέχει ολέθριους κίνδυνους για τα θαλάσσια θηλαστικά, καθώς και άλλα θαλάσσια είδη. Οι επιπτώσεις μάλιστα ξεπερνούν τα όρια των οικοπέδων καθώς αφενός ο ήχος στη θάλασσα ταξιδεύει πολύ μακρύτερα από ότι στον αέρα ενώ βέβαια τα θαλάσσια θηλαστικά, οι χελώνες και τα ψάρια κολυμπούν σε μεγάλες αποστάσεις.

Υπενθυμίζεται πως τα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νότια της Κρήτης έχουν παραχωρηθεί από το 2019 στις εταιρίες Total και Exxon Mobil για έρευνα από κοινού με τα Ελληνικά Πετρέλαια. Τον περασμένο Απρίλιο η Total ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τις έρευνες στα συγκεκριμένα οικόπεδα, ενώ τον Αύγουστο η Exxon Mobil ανακοίνωσε πως θα παραμείνει στο project αλλά ζήτησε διεύρυνση του χρόνου ερευνών κατά δύο έτη.

Στην Κρήτη έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα σημαντικό κίνημα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων ενώ μεγάλες είναι οι αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων.

Τον περασμένο Ιανουάριο η Greenpeace κατήγγειλε πως τα σχέδια για εξορύξεις τόσο στην Κρήτη όσο και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο προχωρούν με αδιαφάνεια και μυστικότητα.

Από το 2018 το ελληνικό τμήμα του WWF έχει εκδώσει έναν αναλυτικό κατάλογο ερωτήσεων και απαντήσεων για τους κινδύνους και τα αμφιλεγόμενα οφέλη από τις εξορύξεις στην Κρήτη.

Ανακοίνωση από την Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας διότι από χθες φαίνεται ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες, με την ανοχή ή την προτροπή της κυβέρνησης, κάνουν εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και πιθανότατα δυτικά της Κρήτης, εκθέτοντας τα θαλάσσια θηλαστικά σε θανάσιμο κίνδυνο. Η ενέργεια αυτή που αποκάλυψε η «Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων» δεν έχει διαψευστεί μέχρι στιγμής ενώ τα λιμεναρχεία δηλώνουν άγνοια!

Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας, η προκλητική αυτή ενέργεια μπορεί να μην είναι τυχαία καθώς την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, μετά από πολλές αναβολές από το 2019, εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή που έχουν καταθέσει το WWF, η Greenpeace και το ινστιτούτο κητολογικών ερευνών «Πέλαγος», με αίτημα την ακύρωση της απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη (ΣΜΠΕ) για το πρόγραμμα εξορύξεων στην Κρήτη. Ανάμεσα στους σοβαρούς λόγους που επικαλούνται οι προσφεύγοντες είναι ακριβώς οι επιπτώσεις στα θαλάσσια θηλαστικά.

Όλα τα παραχωρημένα θαλάσσια «οικόπεδα» σε Κρήτη και Ιόνιο βρίσκονται εντός της Ελληνικής Τάφρου, περιοχή παγκόσμιας σημασίας για την βιοποικιλότητα, με ευάλωτα και απειλούμενα είδη όπως Πτεροφάλαινες, Φυσητήρες, Ζιφιοί, δελφίνια, μεσογειακές φώκιες και θαλάσσιες χελώνες. Το ελληνικό κράτος έχει υπογράψει την διεθνή συνθήκη ACCOBAMS για την προστασία της περιοχής αλλά δεν τηρεί την συμφωνία και στην ουσία πράττει τα εντελώς αντίθετα.

Οι εξορύξεις των ορυκτών καυσίμων εκτός του ότι συμβάλλουν στην επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, αποτελούν ευθεία απειλή για την ειρήνη, για πολύτιμα οικοσυστήματα σε θάλασσα και στεριά, για τον τουρισμό και για την αλιεία. Εκτιμώντας αυτούς τους κινδύνους, ήδη Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν σταματήσεις τις έρευνες και τις εξορύξεις στις θάλασσές τους στην Μεσόγειο, αναμένουμε να κάνει το ίδιο και η Ελλάδα!

Δεν θυσιάζουμε τις ομορφιές του τόπου μας για τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών!
Ειρήνη στη Μεσόγειο!

Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί