Μάλτα: Ομολόγησαν τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία οι κατηγορούμενοι

Με ανατροπή εξελίσσεται η δίκη των δύο αυτουργών της δολοφονίας της Μαλτέζας ερευνήτριας δημοσιογράφου, Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία, καθώς στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι Τζορτζ Ντιτζόρτζιο και Άλφρεντ Ντιτζόρτζιο, που δικάζονταν ως φυσικοί αυτουργοί, παραδέχθηκαν την ενοχή τους.

Κατά την έναρξη της δίκης, τα δύο αδέρφια, 59 και 57 ετών είχαν επιμείνει στην αθωότητά τους. Μετά την αλλαγή της στάσης τους, οι δικαστές αποσύρθηκαν και πλέον όλοι αναμένουν την καταδικαστική απόφαση.

Οι αδελφοί Ντιτζόρζιο κατηγορούνται ότι αυτοί τοποθέτησαν τη βόμβα στο αυτοκίνητο της δημοσιογράφου που είχε φέρει στο φως σχέσεις διαφθοράς ανάμεσα σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους στη Μάλτα. Το αυτοκίνητο εξερράγη όταν το έβαλε μπροστά έξω από το σπίτι της, στις 16 Οκτωβρίου 2017. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα του οδηγού και η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή ώστε τα συντρίμμια του αυτοκινήτου εκτινάχτηκαν πάνω από έναν τοίχο, καταλήγοντας σε ένα χωράφι.
Ένας τρίτος κατηγορούμενος, ο Βίνσεντ Μουσκάτ, απέφυγε τη δίκη αφού προηγουμένως δήλωσε ένοχος και εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης 15 ετών. Για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου διώκεται και ο επιχειρηματίας Γιόργκεν Φένεχ, που φαίνεται ότι είναι αυτός που πλήρωσε το συμβόλαιο θανάτου, ωστόσο ακόμη δεν έχει οριστεί η δίκη του.

Ως μεσάζων μεταξύ του Φένεχ και των φυσικών αυτουργών ήταν ο οδηγός ταξί Μέλβιν Θέουμα, ο οποίος έλαβε προεδρική χάρη το 2019 επειδή κατέθεσε εις βάρος του Φένεχ και των Ντιτζόρτζιο. Δικογραφία έχει σχηματιστεί και για δύο ακόμη άτομα, τους Τζέιμι Βέλα και Ρόμπερτ Άτζιους, που κατηγορούνται για την προμήθεια της βόμβας, αλλά η δίκη τους δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Στο στόχαστρο της έρευνας της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία ήταν άνθρωποι του στενού κύκλου του τότε πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ, τους οποίους κατηγόρησε ότι είχαν λογαριασμούς offshore σε φορολογικούς παραδείσους που αποκαλύφθηκαν μέσω των Panama Papers. Αλλά δεν είχε χαριστεί ούτε στην αντιπολίτευση και πολλές φορές είχε δεχθεί μηνύσεις. Δύο εβδομάδες πριν από το θάνατό της, είχε καταθέσει αναφορά στην αστυνομία λέγοντας ότι δεχόταν απειλές.

Η σύλληψη του επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεχ, που είχε διασυνδέσεις με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δύο χρόνια μετά τη δολοφονία πυροδότησε σειρά μαζικών διαδηλώσεων στη Μάλτα, αναγκάζοντας τον Μουσκάτ να παραιτηθεί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί