Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022 στη Βικελαία

Ελεύθερες ξεναγήσεις στο Εργαστήριο Συντήρησης Βιβλιακού και Αρχειακού Υλικού της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου για τον εορτασμό των «Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης 2022».

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι ημέρες αυτές εορτάζονται ως Ευρωπαϊκές Ημέρες Συντήρησης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 2018 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations ‒ ECCO) και έχει ως στόχο την ευρεία ευαισθητοποίηση σχετικά με τη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, καθώς και την ανάδειξη του ρόλου, που έχει διατελέσει στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, μία βιβλιοθήκη της οποίας οι θησαυροί αποκαλύπτουν και προβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, αλλά και ευρύτερα, έχει τη τιμή να φιλοξενεί αφενός μεγάλο αριθμό παλαιών και σπάνιων βιβλίων και αφετέρου έναν απίστευτο θησαυρό αρχειακού υλικού.  

Τα παλαίτυπα (όπως λέγονται τα έντυπα βιβλία από το 1500 μέχρι περίπου το 1800) και τα αρχεία της (που ως γνωστόν εμπεριέχουν υλικό που αναφέρεται σε χρονικό διάστημα οκτώ (8) αιώνων) χρήζουν προληπτικής ή επεμβατικής συντήρησης με σκοπό τη διατήρησή τους στην καλύτερη δυνατή κατάσταση μέσα στον χρόνο. 

Πρωταγωνιστικό ρόλο, στους στόχους αυτούς της Βικελαίας, έχει το Εργαστήριο Συντήρησης Βιβλιακού και Αρχειακού Υλικού, το οποίο καλείται να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της προστασίας των πολύτιμων πολιτιστικών θησαυρών της. 

Για τις προκλήσεις και τις δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος θα μας μιλήσει ο συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης κ. Βασίλης Παναγάκης, ο οποίος θα πραγματοποιεί ελεύθερες ξεναγήσεις παρουσιάζοντας στο κοινό τα μυστικά της γοητευτικής εργασίας του.

Ημέρες ξεναγήσεων: Πέμπτη 13/10 2022 ‒ Παρασκευή 21/10/2022 

Ώρες ξεναγήσεων: 

Δευτέρα και Τετάρτη: 11 π.μ.-5 μ.μ.

Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 9 π.μ.-2 μ.μ.). 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2813 409740

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί