Κυβερνητική επιλογή η διάλυση της Δημόσιας Υγείας στην Κρήτη: 13.000 εκκρεμή χειρουργεία!

Σωκράτης Βαρδάκης: «Εκτός ελέγχου πλέον η κατάσταση με τα χιλιάδες εκκρεμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με τα εκκρεμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, προχώρησαν 43 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη. 

Παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις (26.11.21, 18.01.22, 14.07.22), απελπιστική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση χιλιάδων ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν, από 5-6 μήνες έως και έναν χρόνο στα νοσοκομεία της Κρήτης, ευρισκόμενοι μάλιστα για μήνες σε λίστες αναμονής που μακραίνουν διαρκώς, ενώ η αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας είναι όχι μόνο προκλητική, αλλά και επικίνδυνη.

Έως και σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια λύση, πέραν από αόριστες υποσχέσεις για προσλήψεις, με την πιο πρόσφατη Κοινοβουλευτική Ερώτηση του κ. Βαρδάκη προς τον Υπουργό τον περασμένο Ιούλιο να παραμένει αναπάντητη.

Η συνειδητή κυβερνητική επιλογή να οδηγήσει στη διάλυση τη δημόσια υγεία, με την υποστελέχωση των νοσοκομείων, με τις ελλείψεις σε προσωπικό να έχουν πάρει τρομακτικές διαστάσεις, με τις παραιτήσεις υγειονομικών να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία εντάθηκε λόγω της αναστολής εργασίας του υγειονομικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και με τα πρόσφατα δημοσιεύματα, μόνο στα Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) εκκρεμούν πάνω από 6.000 χειρουργεία που απαιτούν γενική αναισθησία, ενώ σε επίπεδο Κρήτης τα εκκρεμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία αγγίζουν τα 13.000!

«Υγεία για λίγους και έχοντες ονειρεύονται στο Υπουργείο Υγείας. Με έντεχνο τρόπο απομακρύνουν ασφαλισμένους από το ΕΣΥ, που χρήζουν άμεσων ιατρικών πράξεων, προς τον ιδιωτικό τομέα. Δε γνωρίζουν τα κόστη επέμβασης και νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές; Ή δεν τους αφορά; Το πρόβλημα με τα χιλιάδες εκκρεμή χειρουργεία είναι πλέον εκτός ελέγχου και οι ασθενείς σε απόγνωση. Ζητάμε την άμεση επίλυση του προβλήματος» υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης. 

Δεδομένων των παραπάνω οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τον Αρμόδιο Υπουργό να ενημερωθούν σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό τη διευθέτηση του ζητήματος των χιλιάδων χειρουργείων που εκκρεμούν στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να μην αναγκάζονται οι ασθενείς που είναι στις λίστες να καλύπτουν υπέρογκα νοσήλια ιδιωτικών κλινικών για να χειρουργηθούν εγκαίρως και εάν προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση δρομολόγηση των μόνιμων προσλήψεων που έχουν εξαγγελθεί. 

Τέλος, καλούν τον Υπουργό να σταματήσει η «αποψίλωση» τμημάτων των νοσοκομείων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί