Κλιμάκιο του ΚΚΕ στην εκδήλωση για την 79η Επέτειο του Ολοκαυτώματος των Χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας

Πολυμελές Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή και Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ, παρευρέθηκε, σήμερα 17/9, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 79η Επέτειο του Ολοκαυτώματος και της Καταστροφής των Χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής που διοργάνωσε ο Δήμος Βιάννου.

Ο βουλευτής Μανώλης Συντυχάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Το ολοκαύτωμα και η  καταστροφή των Χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας από τους Χιτλεροφασίστες κατακτητές, έχει βαθιά χαραχτεί στη μνήμη του λαού μας, όχι μόνο ως θλίψη και  πένθος, αλλά και ως οργή, που υπογραμμίζει το καθήκον να συνεχιστεί ο αγώνας που θα στείλει στα αζήτητα της ιστορίας τον φασισμό και το ίδιο το σύστημα που τον γεννά. 

Η ιστορία, όσο μελάνι παραχάραξης κι αν χυθεί, όσες προσπάθειες απόκρυψης και αναθεώρησής της κι αν γίνονται στο όνομα τάχα μου της «ενότητας» του λαού, η ιστορική αλήθεια έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα. 

Αφορμή, για το ολοκαύτωμα των 20 χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας καθώς και η εκτέλεση 461 Βιαννιτών, ήταν η προβοκατόρικη επίθεση των αντάρτικων ομάδων Μπαντουβά στο φυλάκιο της Σύμης, στις 12 Σεπτεμβρίου 1943, υπό τις ευλογίες και την καθοδήγηση των Εγγλέζων, για να εξασφαλίσουν την παρουσία και την εξουσία τους στην χώρα μας, να φέρουν στα μέτρα τους το γενικό πολιτικό συσχετισμό δυνάμεων της εποχής εκείνης. Ήταν όμως μόνο αφορμή. Η αιτία ήταν άλλη. Ήταν η αντίσταση κατά του κατακτητή και το φασισμό. Κι όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα.

Ο λαός της επαρχίας Βιάννου, παρά τις απερίγραπτες συμφορές, δεν κάμφθηκε από τις πρωτοφανείς ωμότητες των κατακτητών, σήκωσε βάρος του ολοκαυτώματος και μέσα από τις στάχτες του, οργανωμένος στην μεγάλη του πλειοψηφία στο ΚΚΕ, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ έδωσε σκληρές μάχες για την απελευθέρωση, δίνοντας συντριπτικό χτύπημα στους Ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Αυτούς τους αγώνες του λαού έχει στόχο να σταματήσει η ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων», το κύμα του αναθεωρητισμού στην ιστορία, απαλείφοντας – όπως και η επίσημη θεωρία της ΕΕ – το αντικειμενικό γεγονός ότι ο φασισμός αποτέλεσε μορφή καπιταλιστικής διακυβέρνησης και ηττήθηκε με την καθοριστική συμβολή της σοσιαλιστικής Σοβιετικής Ένωσης και των κομμουνιστών που πρωτοστάτησαν στα εθνικοαπελευθερωτικά μέτωπα σε όλες τις κατεχόμενες χώρες. 

Η  ιστορική πείρα από τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας δείχνει ότι τα μεγάλα κοινωνικά και λαϊκά προβλήματα λύνονται μόνο σε μια κατεύθυνση: Στην κατεύθυνση, της ταξικής πάλης ενάντια σε όλους αυτούς που βασανίζουν τις ζωές των λαών, ιδιαίτερα σήμερα που στην ευρύτερη περιοχή εξελίσσονται σκληροί ανταγωνισμοί, ενώ ο λαός μας δοκιμάζεται από την πανδημία και τη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις συνέπειες του εξελισσόμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. 

Το ΚΚΕ έχει πίστη στη δύναμη του λαού μας και στον αγώνα του, με οργάνωση, με αλληλεγγύη και διεκδίκηση, για το δίκιο και τις ανάγκες του, με προοπτική την ανατροπή του τελευταίου εκμεταλλευτικού συστήματος της ιστορίας, για την ευημερία, την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί