Πώς ο δήμαρχος Β. Λαμπρινός “ξέχασε”τη Βικελαία που θαύμαζε ως πολίτης: Ουδέποτε ζήτησε προσλήψεις για τη Βιβλιοθήκη!

Για τον Κουράκη ξέραμε ότι ήταν άλλες οι επιλογές του, όχι η Βικελαία. Ο σημερινός δήμαρχος όμως συνέχισε την πολιτική υποβάθμισης… Ουδέποτε ο δήμος ζήτησε προσλήψεις για τη Βιβλιοθήκη, απαντά επισήμως στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Βορίδης!, Και τώρα ο δήμος βρήκε ευκαιρία να βολέψει 2-3 κολλητούς, καλύπτοντας αυτών τις ανάγκες και όχι της Βικελαίας…

Κάποτε λέγαμε, ο Κουράκης ως δήμαρχος Ηρακλείου δεν είχε την επιλογή και τη δυνατότητα να κατανοήσει και να στηρίξει τη σπουδαία Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη. Και την άφηνε να μαραζώνει, σε κάποια υγρά υπόγεια, με ελάχιστο προσωπικό και χρήματα και ως μια απλή υπηρεσία ενταγμένη στον γενικό υπηρεσιακό χαμό του δήμου Ηρακλείου.

Ο Κουράκης όμως δεν είναι δήμαρχος από το 2014. Και σημερινός δήμαρχος, Βασίλη Λαμπρινός, υποτίθεται ήταν φίλος της Βικελαίας.

Τα πράγματα όμως αλλάζουν μάλλον όταν κάποιος πάρει την καρέκλα της εξουσίας (μακάρι να μπορούσαμε να γράψουμε ευθύνης). Σχεδόν 8 χρόνια μετά την αποχώρηση Κουράκη και την ανάληψη της δημοτικής αρχής από τον Β. Λαμπρινό, η Βικελαία συνεχίζει να συρρικνώνεται σε όλα τα επίπεδα και στο προσωπικό.

Λιγότερα πλέον από 10 άτομα υπηρετούν στην πολύτιμη Βιβλιοθήκη, αυτή που κάποτε η ΕΕ χαρακτήρισε ως Ακαδημία ιστορικής γνώσης.

Και δεν είναι μόνο το ελάχιστο προσωπικό. Είναι το γεγονός ότι όταν ακόμα και αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με υπουργό Εσωτερικών τον γνωστό Βορίδη ζήτησε από τους ΟΤΑ προγραμματισμό προσλήψεων με σύμβαση, ο δήμος Ηρακλείου δεν συμπεριέλαβε ποτέ τη Βικελαία στις προτάσεις του…

Δείτε την απάντηση του στην ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΤΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της τομεάρχη Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλεύτριας Αχαΐας, Σίας Αναγνωστοπούλου, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκου Ηγουμενίδη, Χάρη Μαμουλάκη και του τομεάρχη Εσωτερικών Κώστα Ζαχαριάδη:

Δείτε: Στη βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η υποστελέχωση στη Βικελαία

Βέβαια μετά που ο δήμαρχος Ηρακλείου πήρε την απάντηση Βορίδη στα χέρια του, άρχισε να “τρέχει”. Αλλά τι έπραξε; Έβαλε το ΔΣ να πάρει απόφαση για ενίσχυση της Βικελαίας με 3 άτομα (ούτε αν φτάνουν για τις ανάγκες), αλλά με δυο από αυτά να είναι πλέον γνωστά σε όλο το δήμο: από τον κύκλο της δημοτικής αρχής!

Δηλαδή, στην ουσία, η δημοτική αρχή θα βολέψει 2-3 δικούς της ανθρώπους και θα εμφανίσει ότι “δραστηριοποιείται” τώρα για τη Βιβλιοθήκη!

Ξέρει η δημοτική αρχή τι ελλείψεις έχει η Βικελαία; Έκανε κάποιο πλάνο, κάποια μελέτη; Ή απλά προσαρμόζει το “πλάνο” στις ανάγκες φίλων και γνωστών;

ΥΓ: Μόλις αναρτούσαμε το σχόλιο για την αδιαφορία και της δημοτικής αρχής Λαμπρινού για τη Βικελαία, μας ήρθαν… ωραίες πόζες του δημάρχου και συνεργατών του στη Βιβλιοθήκη, για τη δωρεά Σεφέρη! Ωραίες οι δημόσιες σχέσεις και οι πόζες, αλλά η αληθινή πολιτική είναι άλλο πράγμα…

Δείτε την ανακοίνωση:

Ολοκληρώθηκε η δωρεά της βιβλιοθήκης Σεφέρη στην Βικελαία Δημοτική  Βιβλιοθήκη

Ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης 18 Μαΐου η παράδοση των βιβλίων της βιβλιοθήκης Σεφέρη στην  Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού. 

Το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιοθήκης είχε παραδοθεί το 1986 μετά τη δωρεά της συζύγου του νομπελίστα ποιητή Μαρώς. 

Έτσι, μετά από επικοινωνία και συνεργασία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Αριστέας Πλεύρη με την κόρη της Μαρώς Σεφέρη κ. Άννα Λόντου, έκλεισε μια εκκρεμότητα δεκαετιών.  

Πλέον, στο πλούσιο αρχείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης συμπεριλαμβάνεται ολόκληρη η βιβλιοθήκη του Γιώργου Σεφέρη μαζί με το διπλωματικό του αρχείο. 

Κατά την επίσκεψη του, ο Δήμαρχος ενημερώθηκε από τους υπαλλήλους για τα θέματα που απασχολούν τη βιβλιοθήκη, ενώ επισκέφθηκε και το εργαστήριο συντήρησης χάρτου, όπου διαπίστωσε την εξαιρετική εργασία που γίνεται με τα πολύτιμα αρχαίτυπα και παλαίτυπα τα οποία διαθέτει η Βικελαία,  κυρίως από τη δωρεά του Δημητρίου Βικέλα. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί