Στη βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η υποστελέχωση στη Βικελαία

Σ. Βαρδάκης: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποσοβήσουμε τον αργό θάνατο της Βικελαίας Βιβλιοθήκης»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών, για μία από τις σημαντικότερες, ιστορικότερες και πλουσιότερες σε βιβλία, συλλογές, δωρεές και μοναδικά αρχεία βιβλιοθήκη, τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, που κινδυνεύει να κλείσει λόγω υποστελέχωσης, κατατέθηκε με πρωτοβουλία της τομεάρχη Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλεύτριας Αχαΐας, Σίας Αναγνωστοπούλου, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκου Ηγουμενίδη, Χάρη Μαμουλάκη και του τομεάρχη Εσωτερικών Κώστα Ζαχαριάδη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, από τους τριάντα πέντε (35) υπαλλήλους που διέθετε την περίοδο της ακμής της, σήμερα έχει μόλις επτά (7), οι οποίοι εντός του καλοκαιριού θα μείνουν έξι (6), λόγω αποχώρησης ενός εκ των εργαζομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι υπόλοιποι μόνιμοι υπάλληλοι οδεύουν και αυτοί προς την συνταξιοδότησή τους. Η ανάγκη για την πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού αρχειονόμων, βιβλιοθηκονόμων, πληροφορικών, με ειδικότητα στα πολυμέσα και διοικητικού προσωπικού είναι επιτακτική, όπως ενημέρωσε ο Προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης κ. Δημήτρης Σάββας τον βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Επιπλέον, όλο το προηγούμενο διάστημα οι ανάγκες της βιβλιοθήκης καλύπτονταν από συμβασιούχους, οι οποίοι όμως έως ότου να εκπαιδευτούν, αποχωρούσαν λόγω λήξης της σύμβασής τους και στη θέση τους προσλαμβάνονταν νέοι.

 Όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, οι βιβλιοθήκες είναι τόποι πολιτισμού που έρχονται από τη νεωτερικότητα δομούν τον αστικό χώρο και δίνουν ταυτότητα στην κοινότητα. Στη νέα εποχή της τεχνολογίας, της εικονικής πραγματικότητας και των δικτύων, στην εποχή της γρήγορης και ανεξέλεγκτης ροής της πληροφορίας, στις νέες συνήθειες που επιβάλλει η ψηφιοποίηση, είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να παραμείνουν οι βιβλιοθήκες πραγματικοί και συμβολικοί χώροι στη ζωή των τοπικών κοινωνιών. Στην Ελλάδα ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων που διέπει το καθεστώς για τις βιβλιοθήκες- με την Εθνική Βιβλιοθήκη και τις Ακαδημαϊκές να εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, τις Δημοτικές από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ υπεύθυνο για την πολιτική του βιβλίου να είναι το ΥΠΠΟΑ – δημιουργεί μια τεράστια πολυπλοκότητα στο σύστημα.

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι ένα πραγματικό όσο και συμβολικό τοπόσημο στο επίκεντρο της πόλης του Ηρακλείου, που παράγει προστιθέμενη αξία στον πολιτισμό και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των κατοίκων της πόλης. Για την βέλτιστη διατήρηση των ιστορικών αρχείων και την επιτέλεση της σκοπού της, είναι απαραίτητο να υπάρχει επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να στελεχώσουν με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό αρχειονόμων, βιβλιοθηκονόμων, πληροφορικών με ειδικότητα στα πολυμέσα κ.λπ. αλλά και με διοικητικό προσωπικό τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου, έτσι ώστε να μην οδηγηθεί σταδιακά σε κλείσιμο. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί