Δήλωσε και πάλι διαθέσιμος και πρόθυμος στο πλευρό των ΗΠΑ! – Η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο (βίντεο)

Δεδομένος για τις ΗΠΑ επέλεξε να εμφανιστεί για άλλη μια φορά στο αμερικανικό έδαφος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επί προεδρίας Τραμπ είχε δηλώσει για την Ελλάδα ότι είναι προβλέψιμος σύμμαχος.

Δείτε επίσης:

Η διαρροή του Μαξίμου που εκθέτει τον πρωθυπουργό για Τουρκία

Σιωπηλός και πειθήνιος Μητσοτάκης ενώπιον Μπάιντεν

Η αμηχανία Μητσοτάκη τη στιγμή που Αμερικανός δημοσιογράφος τον ρωτά για την Ελευθερία του Τύπου  (Βίντεο)

Είμαστε αλληλέγγυοι με τον Αμερικανικό λαό, όπου και όποτε χρειαστεί για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία, είπε μεταξύ άλλων κλείνοντας την ομιλία του στο Κογκρέσο, μεγάλο μέρος της οποίας αφιέρωσε στην Ελληνική Επανάσταση και το πόσο αλληλοεπηρεάστηκαν Ελλάδα και ΗΠΑ για την καθιέρωση των δημοκρατιών τους.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια γενικόλογη αναφορά στο ακανθώδες ζήτημα των F16, καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να λάβουν υπόψιν τους «τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή».

Πιο αυστηρός ήταν ο τόνος του όταν αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα με τις συνεχείς υπερπτήσεις πάνω απ’ τα ελληνικά νησιά, τονίζοντας ότι «πρέπει να σταματήσουν τώρα». «Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι άλλη μια πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ» είπε ακόμα.

«Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα» είπε συγκεκριμένα.

Επίσης, καθώς έκανε εκτενή αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, έκανε τον συσχετισμό με το Κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε «ανοιχτή πληγή» και τόνισε ότι «αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου» και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ειδική αναφορά έκανε και στα Γλυπτά του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να βρίσκονται στη χώρα μας.

«Δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα»
Ειδικά για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σημείωσε πως αγνοήσαμε με αφέλεια τα προειδοποιητικά σημάδια και τις ρωσικές πράξεις με την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Εμείς οι Έλληνες βλέπουμε με φρίκη τι γίνεται 500 μίλια προς τον βορρά, στο Κίεβο, την Οδησσό, όπου γεννήθηκε η ιδέα της επανάστασης, και τη Μαριούπολη. Βλέπουμε επίσης ένα λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του. Το λέω με σαφήνεια δεν έχουμε καμία εχθρότητα προς το ρωσικό λαό αλλά δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα σε έναν αγώνα που μας θυμίζει τον δικό μας αγώνα για την ελευθερία».

Πρόσθεσε ότι γνωρίζουμε τι σημαίνει εισβολή, γνωρίζουμε τι σημαίνει να καταφύγεις στα όπλα για να προστατεύσεις την ελευθερία σου, γνωρίζουμε για τον ηρωισμό των αδυνάτων.

Χωρίς συμμάχους, παρά τον ηρωισμό τους, οι Ελληνες δεν θα είχαν κερδίσει είπε στη συνέχεια και τόνισε: «εμείς αταλάντευτα είμαστε υπέρ της Ουκρανίας εναντίον της επιθετικότητας του Πούτιν».

Παραδώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια, δώσαμε και όπλα στους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν την χώρα τους και υποδεχθήκαμε πρόσφυγες. Δεν πρέπει να τα καταφέρει ο Πούτιν, φαντασιώνεται έναν κόσμο στρατών. Όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους τους άλλους ηγέτες ότι καμία άλλη αναθεωρητική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή από την οικογένεια των δημοκρατικών κρατών πρόσθεσε και υπογράμμισε: Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί