ΗΠΑ: Πέρασε το ψήφισμα για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία

ΗΒουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα ένα πακέτο νομοσχεδίων χορήγησης βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, μετά από μήνες έπειτα από μήνες διαφωνιών και αντεγκλήσεων, ανάμεσα στην κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και των Ρεπουμπλικάνων αντιπάλων του.

Πρόκειται για μία κομβική στιγμή για την Ουκρανία, η οποία είχε τονίσει πως χρειάζεται απεγνωσμένα τη στρατιωτική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τη Ρω σία.

Η Γερουσία αναμένεται να εγκρίνει το μέτρο τις επόμενες ημέρες, προτού υπογραφεί σε νόμο από τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Αξιωματούχοι είπαν σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι ορισμένα από τα πυρομαχικά θα μπορούσαν να φτάσουν στο Κίεβο εντός μιας εβδομάδας.

Στην αίθουσα άρχισαν να κυματίζουν σημαίες της Ουκρανίας, με τους υποστηρικτές των μέτρων να επευφημούν και να χειροκροτούν ακόμη και πριν ανακοινωθεί επίσημα το αποτέλεσμα, όταν έγινε σαφές ότι το πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία είχε τελικά εγκριθεί.

Πάνω από δύο μήνες έχουν περάσει από τότε που η Γερουσία – όπου οι Δημοκρατικοί ψήφισαν ένα παρόμοιο νομοσχέδιο – και ο πρόεδρος Μπάιντεν μέχρι και τον κορυφαίο Ρεπουμπλικανό της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ προέτρεπαν τον πρόεδρο της Βουλής να φέρει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή.

Ορισμένοι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι είχαν εκφράσει έντονη αντίθεση για περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να την αντέξουν οικονομικά δεδομένου του αυξανόμενου εθνικού τους χρέους ύψους 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ – με τεράστια επιρροή στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα – στις 12 Απριλίου εξέφρασε την υποστήριξή του στον Τζόνσον και με ανάρτησή του την Πέμπτη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι η επιβίωση της Ουκρανίας είναι σημαντική για τις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν ζητά από τη Γερουσία να βιαστεί

Ο Τζο Μπάιντεν είπε σε δήλωση ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων για την ξένη βοήθεια στη Βουλή στέλνει ένα «σαφές μήνυμα» στον κόσμο για την ηγεσία της Αμερικής:

Σήμερα, τα μέλη και των δύο κομμάτων στη Βουλή ψήφισαν για να προωθήσουν τα συμφέροντά μας για την εθνική μας ασφάλεια και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα για τη δύναμη της αμερικανικής ηγεσίας στην παγκόσμια σκηνή. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο καμπής, συγκεντρώθηκαν για να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ιστορίας, ψηφίζοντας την επειγόντως αναγκαία νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια την οποία έχω αγωνιστεί επί μήνες για να εξασφαλίσω”, είπε ο Μπάιντεν.

“Προτρέπω τη Γερουσία να στείλει γρήγορα αυτό το πακέτο στο γραφείο μου, ώστε να το υπογράψω ως νόμο και να μπορέσουμε να στείλουμε γρήγορα όπλα και εξοπλισμό στην Ουκρανία για να καλύψουμε τις επείγουσες ανάγκες τους στο πεδίο της μάχης”, πρόσθεσε.

Στόλτενμπεργκ: “Συνεχής η υποστήριξη προς την Ουκρανία”

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε τη νέα στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, η οποία, όπως λέει, καταδεικνύει τη «συνεχή υποστήριξη» στην πολεμική της προσπάθεια.

«Αυτή η σημαντική ώθηση της βοήθειας θα συμπληρώσει τη βοήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων που παρέχονται στην Ουκρανία από τους Ευρωπαίους Συμμάχους», ανέφερε σε δήλωσή του.

«Στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας την Παρασκευή, οι Υπουργοί Άμυνας των Συμμάχων συμφώνησαν να παράσχουν περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής άμυνας.

«Ενθαρρύνω τη Γερουσία να ενεργήσει γρήγορα για να στείλει αυτό το νομοσχέδιο στον Πρόεδρο Μπάιντεν».

Το “ευχαριστώ” του Ζελένσκι – “Ζωτικής σημασίας πακέτο”

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε στο X:

«Είμαι ευγνώμων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, και στα δύο μέρη, και προσωπικά στον Πρόεδρο Μάικ Τζόνσον για την απόφαση που κρατά την ιστορία στο σωστό δρόμο. Η δημοκρατία και η ελευθερία θα έχουν πάντα παγκόσμια σημασία και δεν θα αποτύχουν ποτέ όσο η Αμερική βοηθά στην προστασία της. Το ζωτικής σημασίας νομοσχέδιο για τη βοήθεια των ΗΠΑ που εγκρίθηκε σήμερα από τη Βουλή θα εμποδίσει την επέκταση του πολέμου, θα σώσει χιλιάδες και χιλιάδες ζωές και θα βοηθήσει και τα δύο έθνη μας να γίνουν ισχυρότερα. Η ειρήνη και η ασφάλεια μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της δύναμης. Ελπίζουμε ότι τα νομοσχέδια θα υποστηριχθούν στη Γερουσία και θα σταλούν στο γραφείο του Προέδρου Μπάιντεν. Ευχαριστούμε, Αμερική!”.

Η Βουλή ψήφισε νομοσχέδιο για βοήθεια και στο Ισραήλ

Το ασυνήθιστο πακέτο τεσσάρων νομοσχεδίων περιλαμβάνει επίσης τη χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, χορήγηση βοήθειας στην Ταϊβάν και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, και ένα μέτρο που περιλαμβάνει κυρώσεις και μέτρα κατά της κινεζικής εφαρμογής κοινωνικών μέσων TikTok και πιθανή μεταφορά κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων προς την Ουκρανία.

Το νομοσχέδιο που επιβάλλει τους νέους περιορισμούς στο TikTok ήταν το πρώτο από τα τέσσερα που ψηφίστηκε σήμερα.

Το πακέτο για το Ισραήλ περιλαμβάνει:

• 26,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τη βοήθεια του Ισραήλ
  • 4 δισεκατομμύρια δολάρια για τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome και David’s Sling
  • 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το αμυντικό σύστημα Iron Beam
  • 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναπλήρωση αμυντικών αντικειμένων και υπηρεσιών που παρέχονται στο Ισραήλ
  • 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια προηγμένων οπλικών συστημάτων και άλλων ειδών μέσω του Προγράμματος Εξωτερικής Στρατιωτικής Χρηματοδότησης
  • 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια σε πληθυσμούς που υποφέρουν από κρίσεις