Συγκέντρωση το απόγευμα στο Ηράκλειο για τον Ζακ

Την αλλαγή της κατηγορίας για ανθρωποκτονία με δόλο αλλά και την πραγματική τιμωρία των δραστών της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, ζητά η Φεμινιστική Αλληλεγγύη Ηρακλείου.

Σε ανακοίνωσή της η συλλογικότητα ζητά πραγματική δικαιοσύνη για μια δολοφονία που έγινε μπροστά στα μάτια όλων, ενώ κάνει λόγο για μια ακόμη προσπάθεια εξίσωσης θύματος και θύτη.

Παράλληλα, καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Λιονταριών στις 7:30 το απόγευμα της Τρίτης, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Δράσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Φεμινιστικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου: 

«Εμείς από εδώ το είδαμε το έγκλημα. Απλώθηκε στις οθόνες μας σαν εφιάλτης. Είδαμε λεπτό το λεπτό πως δολοφόνησαν τον Ζαχαρία Κωστόπουλο/Zackie Oh μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Οι εικόνες αυτές κάρφωσαν μέσα στην καρδιά μας τον τρόμο και την απόγνωση της Ζάκι μπροστά στο πηχτό μίσος των νοικοκυραίων και στην αιμοδιψή περιέργεια του αδιάφορου πλήθους.

Εμείς τη νιώσαμε τη βαρβαρότητά τους πάνω στο αδύναμο σώμα της. Εμείς είδαμε τη δολοφονική πρόθεση στις κλωτσιές τους, στην παγερή σιωπή των περίεργων που την έσπασαν μόνο 2 φωνές. Εμείς την είδαμε την κτηνώδη μανία καταστολής των «προστατών» να πατά στην πλάτη τον ημιθανή Ζακ και να σφίγγει τα tie raps στα αδύναμα χέρια του, τόσο που δε μπορούσαν να αφαιρεθούν για την ανάνηψή του. Εμείς την είδαμε την αδιαφορία του διασώστη, που δεν έκανε ούτε μιά σωστή κίνηση για να τον σώσει. Εμείς την είδαμε τη συνενοχή και τη συγκάλυψη που έγινε από τους δολοφόνους όταν αμέριμνος ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου σκούπιζε τα τεκμήρια του εγκλήματος.

ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΙ: Δολοφόνησαν σε κοινή θέα και με δόλο τη Ζάκι, όπως θα δολοφονούσαν κάθε αδέρφι μας, κάθε άλλο ανυπεράσπιστο σώμα, που δε μπαίνει στο κάδρο της μάτσο αρρενωπότητάς τους. Όπως βασανίζουν κάθε κατατρεγμένο όπου το πετύχουν, στην Ομόνοια και στα γύρω στενά, στα πάρκα, στις πλατείες, στις διαδηλώσεις.

ΕΝΟΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ:

  • Σπυρίδων Δημόπουλος, ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου
  • Αθανάσιος Χορταριάς, ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου
  • Βασίλειος Ρουσάκος, αστυνομικός, Ομάδα Ζ
  • Λεωνίδας Αλεξανδρής, αστυνομικός, Ομάδα Ζ
  • Δαυίδ Σεφέρης, αστυνομικός, Ομάδα ΔΙ.Α.Σ.
  • Ιωάννης Τσομπάνης, αστυνομικός, Ομάδα ΔΙ.Α.Σ.

ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΡΓΟΣ στο έγκλημα και ο διασώστης του ΕΚΑΒ, γιατί δεν προστάτεψε τον τραυματία και το πλήρωμα του ΕΚΑΒ γιατί δεν φρόντισε το νεκρό σώμα να παραδοθεί χωρίς τα δεσμά του στο νεκροτομείο.

Το ταξικό τους μίσος όπλισε τα χέρια τους, η ταξική τους μεροληψία δεν είχε μια σταλιά ανθρωπιάς για να δει ότι η Ζάκι πέθαινε. Ο συστημικός ρατσισμός προς κάθε αδύναμο πλάσμα τους δίνει το δικαίωμα να συνεχίζουν να το κάνουν και να μην το μαθαίνουμε ποτέ.

ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΑ ΤΑ ΜΜΕ γιατί δολοφονούν ξανά και ξανά τη Ζάκι επαναλαμβάνοντας εμμονικά πως μπήκε για να ληστέψει, πως ήταν χρήστρια ουσιών κ.ά.

ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΙ υβριστές του νεκρού και οι συνήγοροι της υπεράσπιστης, καθώς επιτίθενται στο χαρακτήρα της και στις εμπειρίες της ζωής της παρουσιάζοντάς την από θύμα θύτη. Λες και δεν υπάρχει αξιοπρεπής τρόπος να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, όταν μάλιστα όλα αυτά τα επιχειρήματα έχουν καταπέσει εκκωφαντικά μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Όμως εμείς νιώθουμε ακόμη άνθρωποι και δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά στη φρίκη, την κοιτάμε κατάματα και φωνάζουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας: Δ Ι Κ Α Ι Ο Σ Υ Ν Η

Αυτό περιμένουμε κι από καθένα που δικάζει, αν θέλει να λέγεται ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Πως δεν θα κλείσει τα μάτια μπροστά στην αλήθεια που στάζει απόγνωση, πόνο και αίμα.

  • Να αλλάξει η κατηγορία
  • Να τιμωρηθούν πραγματικά οι ένοχοι

Για να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε ξανά, για να μπορέσουμε να θρηνήσουμε το νεκρό μας».

Ψήφισμα της ΕΛΜΕ Χανίων:

«Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, στις 20 Σεπτεμβρίου του 2018, ήταν ένα στυγερό έγκλημα στο κέντρο της Αθήνας που συγκλόνισε όλο τον κόσμο.

Η βαναυσότητα των χτυπημάτων από τους δύο επιχειρηματίες προς τον Ζακ. Η συμμετοχή των τεσσάρων αστυνομικών που κατηγορούνται (και άλλων τόσων που δεν παραπέμφθηκαν ποτέ σε δίκη) στην κακοποίησή του, αλλά και η μεταφορά στο νοσοκομείο με χειροπέδες παραβιάζοντας το πρωτόκολλο, είναι εικόνες που δεν αρμόζουν στην κοινωνία αλληλεγγύης που διεκδικούμε. Μία προς μία οι κινήσεις όσων συμμετείχαν συνετέλεσαν στη δολοφονία του.

Στις 13 Απρίλη, 3.5 χρόνια μετά, ο εισαγγελέας στη δίκη των δολοφόνων του, πρότεινε την απαλλαγή των αστυνομικών και την τιμωρία των επιχειρηματιών με βάση την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Και αυτό, ενώ αρχικά ανέφερε πως «ήθελαν να προκαλέσουν αφενός, και αφετέρου γνώριζαν και ήθελαν τις περιστάσεις ως δυνάμενες να προκαλέσουν θάνατο». Ενώ για τους αστυνομικούς ανέφερε πως «δεν μπορούσαν να ενεργήσουν διαφορετικά» και ότι η αγριότητά τους «δεν ενέχει στοιχεία υπερβολής»! Με άλλα λόγια, «ενήργησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους»! Δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει το μήνυμα της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης που προτείνει ο εισαγγελέας.

Αυτή η υπόθεση αφορά το σύνολο της κοινωνίας, η οποία πάλεψε και έστειλε στη φυλακή τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, παλεύει καθημερινά ενάντια στις ανισότητες,  την καταπίεση, το ρατσισμό, την περιθωριοποίηση.

Στεκόμαστε στο πλευρό της οικογένειας Κωστόπουλου, απαιτούμε έστω και τώρα να αλλάξει το κατηγορητήριο και ΟΛΟΙ οι εμπλεκόμενοι να τιμωρηθούν με βάση την ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Όχι μόνο γιατί αυτό είναι το αίτημα της οικογένειας, αλλά και γιατί συνάδει με τα όσα έγιναν εκείνη τη μέρα».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί