Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τους ήρωες που έπεσαν νεκροί στο μεγάλο συλλαλητήριο του λαού της Ιεράπετρας τον Μάρτη του ‘45

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ήρωες, αγωνιστές – αγωνίστριες που έπεσαν νεκροί στο μεγάλο συλλαλητήριο του λαού της Ιεράπετρας τον Μάρτη του ‘45.

Πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που οργάνωσαν η ΚΟ Ιεράπετρας του ΚΚΕ, η οργάνωση Ιεράπετρας της ΚΝΕ και το παράρτημα Λασιθίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ την Κυριακή 27 του Μάρτη στην Ιεράπετρα για τους νεκρούς ήρωες, τους μάρτυρες της Λευτεριάς οι οποίοι διαμαρτυρόμενοι για τις άδικες συλλήψεις στελεχών του ΕΑΜ της περιοχής, δολοφονήθηκαν από παραστρατιωτικούς την 24η Μαρτίου του 1945. 

Στο σημείο όπου έπεσαν οι νεκροί έγινε μια σεμνή τελετή με παρουσία συγγενών των θυμάτων και ομιλία εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Γιώργο Σπηλιαρώτη. Στην συνέχεια  ακολούθησε πολιτική εκδήλωση στην πλατεία Παπαγεωργίου με κεντρική ομιλία εκ μέρους του Κόμματος από το Νικόλα (Ευαντινό) Δερμιτζάκη. 

Το στέλεχος του Κόμματος στην ομιλία του επισήμανε την τραγική επικαιρότητα των τότε γεγονότων εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων που μαίνονται στην Ευρώπη (Ουκρανία) και στην ανάγκη οι λαοί να ορίζουν τις τύχες τους μακριά και έξω από ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ένα πελώριο «γιατί» πλανάται στο μυαλό όταν αναλογιζόμαστε την ισοπεδωμένη Μαριούπολη, τους άμαχους – γυναίκες παιδιά ηλικιωμένους, ανθρώπους με αναπηρία- που βρίσκονται στα καταφύγια, στο Χάρκοβο, στο Κίεβο, στην Οδησσό. Και αυτό το «γιατί» έχει την ίδια απάντηση με άλλα «γιατί» τα οποία το ΚΚΕ καλεί τον λαό χρόνια τώρα να απαντήσει. Είναι τα «γιατί» του Βελιγραδίου και του Σεράγεβο, είναι τα «γιατί» της Φαλούτζα και της «Βαγδάτης», είναι τα «γιατί» του Κομπάνι και της Τρίπολης, είναι τα «γιατί» της Αμμοχώστου. Είναι τα ίδια «γιατί» στα οποία απαντάμε  με την παρουσία μας εδώ. Όσο η εκμετάλλευση των λαών υφίσταται, όσο οι οικονομικοί ανταγωνισμοί, η κούρσα για ενεργειακά μονοπώλια καθορίζουν την γεωπολιτική σκακιέρα κόντρα στο συμφέρον των λαών, όσο οι κυβερνήσεις λειτουργούν ως εντολοδόχοι αδηφάγων κεφαλαιοκρατών, τόσο ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταστροφή, η προσφυγιά θα αυγαταίνει σε τούτο τον πλανήτη. Γιατί, ναι,  ο πόλεμος είναι ο ιμπεριαλισμός στο ανώτερο επίπεδο. Τον πόλεμο έχουν ως εφεδρεία προκειμένου το σύστημά τους να «ξεμπουκώσει», να επανεκκινηθεί μέσα από την καταστροφή και τον όλεθρο. Οι ουκρανοί/ες πληρώνουν τον ανταγωνισμό Πούτιν-ΝΑΤΟ, ενός καπιταλιστή προστάτη ολιγαρχών από την μια, και ενός πολεμοχαρούς οργανισμού θεσμοθετημένου ως «συμμαχία» από την άλλη ο οποίος προστατεύει τα συμφέροντα των καπιταλιστών των ΗΠΑ και ΕΕ» 

Ο Ν.Δερμιτζάκης(Ευαντινός) έκλεισε την ομιλία του ως εξής: «Η σημερινή εκδήλωση τιμής και μνήμης σε εκείνους και εκείνες που έδωσαν τα πάντα για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού είναι μια ακόμα υπόμνηση σε όλους μας πως η Ιστορία γράφεται με προοδευτικό πρόσημο, μόνο εφόσον την γράφουν οι λαοί με τους αγώνες, την αντίσταση, την πορεία προς μια δίκαιη δίχως εκμετάλλευση κοινωνία. Το έπος του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ αποτελεί τον φαρό και την πυξίδα για την ματιά και την στάση μας απέναντι στα γεγονότα. Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να συμπορευτεί μαζί του σε έναν αγώνα δύσκολο και όμορφο, καθημερινό και μεγαλειώδη σε μια πορεία προς την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας όπου «καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του θα προσφέρει στον καθένα ανάλογα τις ανάγκες του». Βροντοφωνάζουμε:  Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι λαοί είναι οι μόνοι κυρίαρχοι να χαράξουν την πορεία τους, να επιλέξουν το δρόμο τους, μακριά από τα ιδιοτελή συμφέροντα των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων που τις υπηρετούν και είναι οι μόνες υπεύθυνες γι’ αυτό το σφαγείο που μας οδηγούν. Εδώ και τώρα να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας. Δυναμώνουμε την πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο μας.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί