Υβριστικό παραλήρημα Πατούλη προς την «Αυγή»

«Άριστος στο copy-paste αποδεικνύεται ο Γιώργος Πατούλης. Κατέθεσε διδακτορικό με πλήθος αυτολεξεί αποσπασμάτων από προγενέστερα διδακτορικά», γράφει η Αυγή, με τον περιφερειάρχη Αττικής να απαντά με ύβρεις – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μονόδρομος η παραίτηση του “άριστου” Πατούλη μετά τις αποκαλύψεις για λογοκλοπή

Όπως γράφει η Αυγή:

Καμία ουσιαστική απάντηση δεν δίνει ο Γιώργος Πατούλης στην σοβαρή αποκάλυψη της Αυγής της Κυριακής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Περιφερειάρχης «κατέθεσε ένα διδακτορικό 130 σελίδων, στο οποίο εντοπίζεται πλήθος αυτολεξεί αποσπασμάτων από προγενέστερα διδακτορικά εννέα άλλων επιστημόνων, χωρίς κανένα από αυτά να βρίσκεται εντός εισαγωγικών και χωρίς την παραμικρή παραπομπή σε πηγή».

Ο Γιώργος Πατούλης εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση κατά της εφημερίδας με πλούσιο υβρεολόγιο, αλλά χωρίς την παραμικρή ουσιαστική εξήγηση για τα όσα αποκαλύπτει το ρεπορτάζ και τα ντοκουμέντα που φέρνει στο φως η Αυγή της Κυριακής.

Το σώμα του εγκλήματος

Η «διατριβή» του Γ. Πατούλη έχει έκταση 130 σελίδων. Το κυρίως κείμενο έχει έκταση 77 σελίδων (από τη σελίδα 15 έως τη σελίδα 92). Τα υπόλοιπα είναι εισαγωγικές σελίδες (ευχαριστίες, όρκος του Ιπποκράτη, περιεχόμενα κ.λπ.) και βιβλιογραφικός πίνακας. Ο βιβλιογραφικός πίνακας περιέχει μόνο ξενόγλωσσα έργα, είναι σχετικά πλούσιος (330 εγγραφές), όμως ο υπομνηματισμός εντός της «διατριβής» είναι πενιχρότατος, σχεδόν ανύπαρκτος – η βιβλιογραφία που παρατίθεται στον πίνακα δεν παραπέμπεται εντός κειμένου. Το σημαντικότερο όμως είναι η λογοκλοπή. Με τη συνδρομή ομάδας ανεξάρτητων ερευνητών «τρέξαμε» τη διατριβή του Γ. Πατούλη σε λογισμικό εντοπισμού λογοκλοπής για να διαπιστώσουμε ότι από τις 77 σελίδες τού κυρίως κειμένου οι 62 είναι απλώς αντιγραφές τμημάτων ή συρραφές αυτολεξεί τμημάτων κυρίως από άλλες διατριβές. Δεν ανήκουν δηλαδή στον Γ. Πατούλη, αλλά, μεταξύ άλλων, ιδίως στους Ιωάννη Δ. Παπαναστασίου («Εμβιομηχανική και κλινική μελέτη της οστεοσύνθεσης υποκεφαλικών καταγμάτων μηριαίου με τρεις αποκλίνοντες αυλοφόρους κοχλίες δίκην ριπιδίου», Αθήνα, 2012), Ιωάννη Π. Γαλανόπουλο («Κλινική και εμβιομηχανική μελέτη των ανάστροφα λοξών καταγμάτων του ισχίου», Αθήνα, 2019), Κωνσταντίνο Γ. Μακρίδη («Προοπτική μελέτη της μετεγχειρητικής εξέλιξης των ασθενών με κάταγμα ισχίου και εκτίμηση των παραγόντων που μπορεί να την επηρεάζουν», Λάρισα, 2016), Χρήστο Θ. Βώττη (Αθήνα, 2019), Βασιλική Β. Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, 2005), Γεώργιο Σ. Τρελλόπουλο («Μελέτη φλεγμονώδους αντίδρασης και διαταραχών πηκτικού μηχανισμού μετά από ενδοαγγειακή αντιμετώπιση ανευρισμάτων της κοιλιακής αορτής», 2015), Χαράλαμπο Σπ. Πατά («Παράγοντες που προδιαθέτουν για θρομβοεμβολική νόσο σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αντικαταστάσεως της περιοχής ισχίου», Αθήνα, 1993), Μιχάλη Γκιώνη [«Εκτίμηση της πηκτικότητας του αίματος σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για θρομβοεμβολική νόσο που λαμβάνουν προφύλαξη με ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους (ερευνητικό πρωτόκολλο διδακτορικής διατριβής), 2015], Μαριάννα Πολίτου («Μαθήματα Αιματολογίας», 2015). Στη συνέχεια παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένες σελίδες της «διατριβής» δίπλα στις σελίδες από τις οποίες εκλάπη το περιεχόμενό τους. Η ΑΥΓΗ έχει στη διάθεσή της -και στη διάθεση κάθε ακαδημαϊκής, πολιτικής ή και δικαστικής αρχής, καθώς και κάθε προσώπου που έχει έννομο συμφέρον- τη «διατριβή» του Γ. Πατούλη και τις διατριβές και λοιπές δημοσιεύσεις των συγγραφέων απ’ όπου έγιναν οι αντιγραφές.

Η ανακοίνωση Πατούλη

Η πλήρης ανακοίνωση του περιφερειάρχη με τίτλο «O “λασποκουβάς” της ΑΥΓΗΣ “δεν έχει πάτο”» έχει ως εξής:

Δεν ανακόπτεται ο ηθικός και εκδοτικός κατήφορος της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς, με ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα. Το ψέμα δεν πουλάει φύλλα

Το σημερινό άθλιο, ψευδές και συκοφαντικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΑΥΓΗ της Κυριακής, καθώς και το ανώνυμο δημοσίευμα ενός, δήθεν, ειδικού συνεργάτη που το συνοδεύει, με το οποίο προσπαθούν να παρουσιάσουν την διδακτορική διατριβή μου ως, δήθεν, «προϊόν λογοκλοπής», χρησιμοποιώντας επιστημονικά αβάσιμα και «έωλα σοφίσματα», αποδεικνύει τον ηθικό και πολιτικό κατήφορο της εκδοτικής ομάδας που απέμεινε, σε αυτή την κάποτε ιστορική εφημερίδα.

Μια ομάδα επώνυμων κι ανώνυμων συντακτών,  έχουν μετατρέψει τους τελευταίους μήνες  την ΑΥΓΗ  από εφημερίδα,   σε “λασποκουβά” μιας αρρωστημένης  αριστεράς, που δεν εκφράζει και με κανέναν τρόπο, τη μεγάλη πλειονότητα των υπεύθυνων πολιτών που πρόσκεινται ιδεολογικά στην «Αριστερά του Ήθους και των Αγώνων», οδηγώντας την, με τον τρόπο αυτό, σε εκδοτικό «θάνατο». 

Πριν λίγες ημέρες, ήταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Καρτερός, που με άρθρο «παραλήρημα» από τις στήλες της ίδιας εφημερίδας, εξύβριζε με σκαιό κι απαράδεκτο τρόπο τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με το γνωστό αρκτικόλεξο GFY.

Σήμερα, στην ίδια αυτή εφημερίδα, αναλαμβάνει “το ίδιο έργο”, «copy – paste», ένας άλλος, ανώνυμος αυτή τη φορά συντάκτης ( του  οποίου φυσικά γνωρίζουμε καλά το ονοματεπώνυμο ), ο οποίος, υπογράφοντας ως  δήθεν Ειδικός Συνεργάτης, με κατηγορεί για λογοκλοπή όσον αφορά την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής μου. Κι όχι μόνον με κατηγορεί, αλλά αγνοώντας και το περιεχόμενο της τεκμηριωμένης ενημέρωσης που του παρείχα  και που φιλοξενείται στο ίδιο δημοσίευμα, “με κρίνει ένοχο και με καταδικάζει”,  ζητώντας την άμεση παραίτησή μου.

Ο «ειδικός» αυτός συνεργάτης, αλλά και οι αρμόδιοι της εφημερίδας ΑΥΓΗ, ασφαλώς και αντιλαμβάνονται ότι, τα μέρη της διατριβής που καθορίζουν την αξία, τη σημασία και την επιστημονική αξία της διατριβής και πάνω στο οποίο κρίνεται είναι το ειδικό, ερευνητικό μέρος της μελέτης, τα αποτελέσματα και η συζήτηση και αυτά απαιτούνται να είναι πρωτότυπα.

Τα μέρη αυτά της συγκεκριμένης διατριβής είναι πρωτότυπα και δεν υπάρχει κανενός είδους επικάλυψη!!!

Στο πολιτικά “άρρωστο” διευθυντήριο της ΑΥΓΗΣ και στον  ανώνυμο, θρασύδειλο και κρυπτόμενο συκοφάντη συντάκτη της, απαντώ επώνυμα και θαρραλέα. Όπως έχω κάνει σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής, κοινωνικής και επιστημονικής μου διαδρομής.

Όλες τις μάχες μου, ως γιατρός, δήμαρχος και Περιφερειάρχης, τις έδωσα επώνυμα και τις κέρδισα όλες, έχοντας τη στήριξη κάθε  φορά της οικογένειάς μου, των φίλων και των συναδέλφων μου, καθώς και της πλειοψηφίας των πολιτών.
Στους πολίτες λογοδοτώ κι όχι στην ΑΥΓΗ.

Μόνον οι πολίτες μπορούν “να με παραιτήσουν”. Με εκλογές. Κι όχι το διευθυντήριο της ΑΥΓΗΣ, ούτε οι κομματικοί τους προστάτες, που τους συναγωνίζονται στο θράσος και στο ψέμα. Δεν θα τους ακολουθήσω στην ηθική και πολιτική τους κατρακύλα.  Αλίμονο για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στη χώρα μας, αν εκλεγμένες από το λαό Διοικήσεις ανατρέπονταν από στημένα και συκοφαντικά δημοσιεύματα φυλλάδων με μερικές δεκάδες αναγνώστες. 

Όσον αφορά την αποκατάσταση του ονόματος μου και της επισ τημονικής μου υπόστασης, σχετικά με τους συκοφαντικούς τους ισχυρισμούς περί δήθεν λογοκλοπής, αυτή θα γίνει από πλευράς μου, ασκώντας κάθε νόμιμο μέσο.Τη Δικαιοσύνη τη φοβούνται οι ψεύτες και οι συκοφάντες και όχι εκείνοι που ασκούν το λειτούργημά τους, με ευθύνη και συνέπεια. Το Φως δεν φοβάται το Σκοτάδι “κύριοι” της ΑΥΓΗΣ.

ΠΑΤΟΥΛΗΣ

Το ιστορικό και τα γκρίζα σημεία
Η σύμπτωση της επιστημονικής ανόδου του λογοκλόπου με την άνοδό του στην Περιφέρεια και την άνοδο των αρίστων της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση

Σε διδακτορικό επίπεδο, η επιστήμη «φλέρταρε» τον Γ. Πατούλη στις 17.7.1992, όταν υπέβαλε αίτηση για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.  Έναν χρόνο αργότερα ορίστηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή και προσδιορίστηκε το θέμα: «Η αποτελεσματικότητα της χορήγησης χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνης σε ασθενείς με κάταγμα ισχίου για την πρόληψη της εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδος». Στις 18.7.1994 ο υποψήφιος δόκτωρ Γ. Πατούλης κατέθεσε την πρώτη έκθεση προόδου. Και μετά περίμενε, περίμενε πολύ: είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια.  Όταν άρχισε να διαφαίνεται ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τις περιφερειακές εκλογές, διαπίστωσε ότι ήρθε ο καιρός για «Νέα Αρχή» όχι μόνο στην Αττική, αλλά και στην πρόοδο της επιστήμης. Κατέθεσε δεύτερη «έκθεση προόδου» στις 28.2.2019 (τρεισήμισι μήνες πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών). Την τρίτη και τελευταία «έκθεση προόδου» της διατριβής του την κατέθεσε στις 23.10.2019, λίγες εβδομάδες δηλαδή μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Περιφέρεια. Με άλλα λόγια, ο Γ. Πατούλης, μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Οκτωβρίου του 2019, μετά από είκοσι πέντε έτη διδακτορικής αγρανάπαυσης δηλαδή (δεν εμφανίζονται ίχνη διδακτορικής του πορείας στα χρόνια αυτά), θεράπευε την επιστήμη, οργάνωνε την εκλογική του επιτυχία και αναλάμβανε την Περιφέρεια Αττικής!

(Το ζήτημα του πώς η τελική έγκριση της διατριβής είναι συμβατή με τον Κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών της Ιατρικής, ο οποίος προβλέπει έξι, άντε επτά, άντε οκτώ χρόνια για την ολοκλήρωσή της, είναι ένα άλλο ζήτημα, όπως και το ζήτημα της απόκρυψης -παρά το άρθρο 9 του Κανονισμού Διδακτορικών Σπουδών της Ιατρικής- από τη διατριβή των ονομάτων της αρχικής Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής. Αυτά μάλλον θα πρέπει να απασχολήσουν κοινή επιτροπή γιατρών και νομικών…).

Η «επιστημονική» λοιπόν άνοδος του Γ. Πατούλη συμβαδίζει με την πολιτική άνοδο του κόμματός του, με την πολιτική άνοδο της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Ιατρική Σχολή;

Η Ιατρική Σχολή Αθηνών έχει κι αυτή τις παραξενιές της.  Έτσι, π.χ., το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση 2035/2021, ακύρωσε την εκλογή του προέδρου της δεχόμενο ότι είναι μη νόμιμη η τρίτη συνεχής θητεία του στη θέση αυτή. Η απόφαση βγήκε μετά τη λήξη της θητείας του συγκεκριμένου προέδρου, δεν είναι όμως χωρίς νομική και, κυρίως, ακαδημαϊκή αξία.

Σήμερα η Ιατρική Σχολή καλείται να εξετάσει τίνι τρόπω διέλαθε της προσοχής τόσο της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής (η οποία και κατά τον νόμο εισηγείται να γίνει δεκτή η διατριβή) -δηλαδή από τον καθηγητή Ορθοπεδικής Παναγιώτη Παπαγγελόπουλο, τον καθηγητή Αγγειοχειρουργικής Ιωάννη Κακίση και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ορθοπεδικής  Όλγα Σαββίδου-, αλλά και όλης της σχολής και ιδίως των ειδικότερων μελών της η λογοκλοπή του κύριου περιφερειάρχη.

Εμείς «τρέξαμε» λογισμικό ελέγχου λογοκλοπής και βρήκαμε τη… γίδα στη ράχη του «δόκτορα». Η Ιατρική; Σήμερα καλείται να του αφαιρέσει άμεσα τον τίτλο του διδάκτορα, καθώς και να λάβει όλα τα μέτρα για τη νόμιμη τιμωρία του.  Άλλωστε, τα άρθρα 10 και 13 του Κανονισμού Διδακτορικών Διατριβών της Ιατρικής ορίζουν ότι «η αντιγραφή θεωρείται σοβαρό ακαδημαϊκό παράπτωμα» και ως εκ τούτου «η παράθεση οποιουδήποτε υλικού τεκμηρίωσης, ακόμη και από μελέτες του ιδίου του υποψηφίου, χωρίς σχετική αναφορά καθώς και η παραποίηση αποτελεσμάτων μπορεί να στοιχειοθετήσει απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος για διαγραφή του».

Άποψη

Το θέμα είναι κατεξοχήν πολιτικό

Η Γερμανίδα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων παραιτήθηκε τον Μάιο του 2021 επειδή είχαν εκδηλωθεί υποψίες ότι είχε διαπράξει λογοκλοπή. Το ίδιο, τον Ιανουάριο του 2021, και η υπουργός Εργασίας της Αυστρίας – κι αυτή για υποψίες, όχι για αποδεδειγμένη τη στιγμή της παραίτησης λογοκλοπή. Δέκα χρόνια πριν, το 2011, είχε παραιτηθεί ο (ιδιαίτερα δημοφιλής μάλιστα) υπουργός  Άμυνας της Γερμανίας μετά την αποκάλυψη για λογοκλοπή στη διδακτορική του διατριβή. Το ίδιο, το 2013, και η Γερμανίδα υπουργός Παιδείας, όταν της αφαιρέθηκε ο διδακτορικός τίτλος για τον ίδιο λόγο. Το ίδιο, το 2013, και ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού. Το ίδιο, το 2016, και δύο Ρουμάνοι υπουργοί Παιδείας…

Αυτά, αλλού. Στα καθ’ ημάς ασφαλώς δεν ευθύνεται η Νέα Δημοκρατία για τα ακαδημαϊκά κατορθώματα του πρωταγωνιστή της στην περιφέρεια της πρωτεύουσας. Κρίνεται όμως από το πώς θα αντιδράσει. Ο ίδιος ο Γ. Πατούλης οφείλει να παραιτηθεί. Για λόγους αξιοπρέπειας και πολιτικής τάξης αν μη τι άλλο. Η Νέα Δημοκρατία -στις τάξεις της υπάρχουν και «άριστοι», αυτό δεν θα της το αμφισβητήσουμε- οφείλει εδώ και τώρα να απομακρύνει τον Γ. Πατούλη. Κι αν δεν παραιτηθεί, η κυβέρνηση, διά του υπουργού που ασκεί και πειθαρχική εποπτεία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλει να πάρει τα αναγκαία πειθαρχικά μέτρα. Αν δεν το πράξει, θα είναι συνένοχη.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μονόδρομος η παραίτηση του “άριστου” Πατούλη μετά τις αποκαλύψεις για λογοκλοπή

 Τα πράγματα είναι απλά. Σήμερα η Αυγή αποκαλύπτει ότι ο κύριος Πατούλης έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο καταφεύγοντας σε εκτεταμένη λογοκλοπή. Πρόκειται για αδίκημα. Αλλά όχι μόνο αυτό. Πρόκειται για μια συνειδητή εξαπάτηση της ακαδημαϊκής κοινότητας με προφανή στόχο να εμφανίζεται ο κύριος Πατούλης ως διδάκτωρ ιατρικής. Η ενοχή σιωπή της ΝΔ και τα παραληρήματα του ίδιου απλά επιβεβαιώνουν ότι η φούσκα της «αριστείας» έχει σκάσει οριστικά. 

Σε ανάλογα περιστατικά στο εξωτερικό -η λίστα είναι μακρά- οι πρωταγωνιστές σκανδάλων λογοκλοπής και ακαδημαϊκής εξαπάτησης παραιτήθηκαν. Αυτό είχε κάνει, θυμίζουμε, ο κύριος Διαματάρης. Αυτό οφείλει να κάνει άμεσα και ο κύριος Πατούλης. Στον χιονιά αποδείχθηκε ανίκανος. Τώρα αποδεικνύεται ότι είναι και απατεώνας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί