Σε λίγο το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Ο πρωθυπουργός προσεκλήθη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, για να συνεορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι και έλαβε πρόσκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντηση υπό τη μορφή γεύματος, την οποία αποδέχτηκε.

Στην ελληνική πλευρά μιλούν για συζήτηση γύρω από περιφερειακά και διμερή ζητήματα και δεν εστιάζουν τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στα θέματα που αφορούν την ενέργεια. Από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν πως υπάρχουν θέματα και σημεία της λεγόμενης θετικής ατζέντας, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν και να βελτιώσουν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες προς όφελος των δύο λαών.

O κ. Μητσοτάκης δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ότι έχει «ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες» από τη συνάντηση γιατί δεν υπάρχει προσδοκία ότι οι διαφωνίες με την Τουρκία, θα ξεπεραστούν. Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αιτιάσεις για μία σειρά θεμάτων είναι γνωστές και ότι η Ελλάδα τις απορρίπτει και τις αντικρούει σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία.

Η Αγκυρα από την πλευρά της, εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική της θέση, κινείται μεθοδικά για να βγει από την απομόνωση στην οποία είχε περιέλθει το προηγούμενο διάστημα, ενώ το πώς θα είναι η επόμενη μέρα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση του πολέμου.

Όπως σημειώνει η «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο» («Ο πόλεμος ανατρέπει τις ισορροπίες Αθήνας-Αγκυρας»), η αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της Τουρκίας εξαιτίας της σύρραξης πολέμου και οι ευρύτερες ανακατατάξεις στην περιοχή απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική που αναζητεί νέες σταθερές, δεδομένου ότι η κρίση στις σχέσεις Δύσης – Μόσχας θα διαρκέσει και έπειτα από το τέλος των συγκρούσεων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11:00 ώρα Ελλάδας θα συμμετάσχει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία και στις 16:15 (ώρα Ελλάδος) θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί