Ουκρανία: Διεκόπη η απομάκρυνση αμάχων της Μαριούπολης

11η ημέρα της ρωσικής εισβολής: Η Μαριούπολη στερείται πλέον βασικών αναγκών – Η ΔΕΕΣ ανακοίνωσε ότι διεκόπη η απομάκρυνση αμάχων – Ο Πούτιν απειλεί πως όποια χώρα αποπειραθεί να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα θεωρηθεί πως εμπλέκεται στον πόλεμο – Συνομιλία σήμερα το μεσημέρι, του Ολαφ Σόλτς με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Για 11η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στα ουκρανικά εδάφη με το βλέμμα όλου του πλανήτη να είναι στραμμένο στον τρίτο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο το βράδυ του Σαββάτου ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρει ότι οι Ρώσοι θα βομβαρδίσουν την Οδησσό. 

Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Οι Ουκρανοί υποφέρουν από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε.

Ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε.

Κατήγγειλε πως ο ρωσικός στρατός ενήργησε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα για να κόψει όλες τις υπηρεσίες στην πόλη και να εντείνει την πίεση στους κατοίκους.

Συνομιλία το μεσημέρι της Κυριακής, του καγκελάριου της Γερμανίας Ολαφ Σόλτς για την κρίση στην Ουκρανία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Guardian: Απέτυχε ξανά η εκκένωση της Μαριούπολης

Η ουκρανική και η ρωσική πλευρά κατηγορούν η μία την άλλη ότι απέτυχαν να δημιουργήσουν ανθρωπιστικό διάδρομο έξω από τη Μαριούπολη, σύμφωνα με τον Guardian, με την κατάπαυση του πυρός να οδεύει προς κατάρρευση για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο της αυτονομιστικής διοίκησης του Ντόνετσκ που κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι δεν τήρησαν την περιορισμένη κατάπαυση του πυρός.

Ο αυτονομιστής αξιωματούχος είπε ότι μόνο περίπου 300 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη. Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν νωρίτερα ότι σχεδίαζαν να απομακρύνουν περισσότερους από 200.000 ανθρώπους από τη Μαριούπολη.

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σε διάστημα 10 ημερών

Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν από την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τις μάχες ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν περάσει τα σύνορα προς γειτονικές χώρες μέσα σε 10 ημέρες. Πρόκειται για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί