Το πετρέλαιο τραβά την ανηφόρα, ενώ οι ΗΠΑ εξετάζουν απαγόρευση ρωσικών εισαγωγών

Περαιτέρω άνοδο αναμένεται να καταγράψουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών. Όπως σημειώνουν, οι τιμές θα αυξηθούν αυτήν την εβδομάδα λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των ιρανικών πυρηνικών συνομιλιών και της πιθανής επιστροφής του ιρανικού αργού στις διεθνείς αγορές, οι οποίες ήδη πλήττονται από τις «αναταράξεις» σχετικά με τον ρωσικό εφοδιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει εγείρει νέο αίτημα ζητώντας γραπτές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ, ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα –για την εισβολή της στην Ουκρανία– δεν θα βλάψουν τη ρωσική συνεργασία με το Ιράν. Η Κίνα έχει επίσης εγείρει νέες απαιτήσεις, σύμφωνα με πηγές.

Την περασμένη εβδομάδα, το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ σημείωσε άνοδο 21% για να κλείσει στα 118,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 26% για να κλείσει στα 115,68 δολάρια. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το Μπρεντ θα μπορούσε να ανέλθει στα 125 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, πλησιάζοντας περαιτέρω το υψηλό όλων των εποχών των 147 δολαρίων, που καταγράφηκε το 2008.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σε «πολύ ενεργές συζητήσεις» με Ευρωπαίους εταίρους για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, με «συντονισμένο» τρόπο. Μια τέτοια ενέργεια θα σηματοδοτήσει μια στροφή του Λευκού Οίκου, ο οποίος προηγουμένως είχε απορρίψει δικομματικές εκκλήσεις για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι ένα εμπάργκο θα περιόριζε την παγκόσμια προσφορά και θα αύξανε τις τιμές για τους καταναλωτές.

Σήμερα ο Μπλίνκεν είπε στο NBC ότι για το θέμα αυτό έχει μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και το υπουργικό συμβούλιο. «Βρισκόμαστε τώρα σε πολύ ενεργές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας σχετικά με την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις χώρες μας, ενώ φυσικά ταυτόχρονα διατηρούμε μια σταθερή παγκόσμια προσφορά πετρελαίου», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας πως η ενέργεια αυτή εξετάζεται σε συνδυασμό με συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ.

«Στην πρώτη περίπτωση, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι ενεργούμε συντονισμένα», είπε ο Μπλίνκεν. «Δεν πρόκειται να αποκλείσω την ανάληψη δράσης με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ανεξάρτητα από το τι κάνουν. Αλλά για ό,τι έχουμε κάνει, η προσέγγιση ξεκινά με συντονισμό, με συμμάχους και εταίρους».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί