Γ. Οικονόμου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής και ελληνικών μαχητικών στην Ουκρανία

Ανοιχτό άφησε ο Γιάννης Οικονόμου να στείλει η Ελλάδα μαχητικά αεροσκάφη και πιλότους για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή.
Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για τη συνεδρίαση σήμερα των υπουργών Άμυνας της ΕΕ και την πληροφορία ότι θα ζητηθεί από όλα τα κράτη μέλη να μετασταθμεύσουν μαχητικά και πιλότοι στην Πολωνία προς ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας.

«Η χώρα μας πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους και τους συμμάχους της στην αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Θα περιμένουμε τη συνεδρίαση και αντίστοιχα θα τοποθετηθούμε» απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου.

Επιπλέον, όσον αφορά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού, ο κ. Οικονόμου ανέφερε:

«Οφείλουμε να είμαστε καθαρά και ανυποχώρητα σε πράξεις που συνιστούν αναθεώρηση του διεθνούς δικαίου. Αυτό σημαίνει όχι μόνο να καταδικάζουμε αλλά και στηρίζουμε κυρώσεις, όπως κάνουν οι συμμαχοί μας, να υποστηρίζουμε έμπρακτα τον λαό της Ουκρανίας. Δεν πρέπει να παίρνουμε αποστάσεις, να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Η στάση της χώρας μας όπως και των άλλων συμμάχων μας να αποστείλει αμυντικό υλικό και βοήθεια είναι συμβατή με τις αποφάσεις ολόκληρου του δυτικού κόσμου. Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις υποστήριξης».

Ερωτηθείς γιατί δεν συγκαλέστηκε και άλλο ΚΥΣΕΑ, είπε πως αυτό δεν προβλέπεται σε περίπτωση αποστολής αμυντικού υλικού ή ανθρωπιστικής βοήθειας και πως ενημερώθηκαν την Κυριακή το πρωί.

Για τη ρωσική εισβολή

Γενικότερα, αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επανατοποθετεί την πραγματικότητα τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη σε πολλαπλά επίπεδα. Ο κόσμος μας όπως τον ξέραμε άλλαξε ραγδαία στο διάστημα των δύο τελευταίων ετών και φαίνεται ότι αυτό συνεχίζει να συμβαίνει, να αλλάζει με ρυθμό καταιγιστικό. Αμφισβητούνται πολλές από τις βεβαιότητες με τις οποίες προχωρήσαμε μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Είναι ανάγκη λοιπόν να προσαρμοστούμε γρήγορα στα νέα δεδομένα και να ανταποκριθούμε στο νέο περιβάλλον».

Υπογράμμισε επίσης ότι «η Ευρώπη, έχοντας πλούσια ιστορική εμπειρία, δεν επαναπαύεται και δείχνει το απαιτούμενο πολιτικό και ηθικό σφρίγος για να διατηρήσει το πολιτισμικό κεκτημένο της. Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που διαδραματίζονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία και συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων και των συμμάχων της για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και τη στήριξη του ουκρανικού λαού. Τις θέσεις αυτές διατύπωσε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός τόσο στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής τόσο και στην Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ».

«Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για κυρώσεις που θα πλήξουν τη ρωσική οικονομία και ζήτησε την προετοιμασία δράσεων για να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», τόνισε.

«Η άμυνα δεν είναι απλός αυτοσκοπός αλλά εθνική προτεραιότητα. Η κυβέρνηση όπως και με την πανδημία είδε τις εξελίξεις και διάβασε σωστά το περιβάλλον, προχωρώντας εγκαίρως σε δράσεις», συνέχισε.

«Η αμυντική ικανότητα της Ελλάδας την κάνει παράγοντα με τεράστια επιρροή στην αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Μεσογείου», είπε ακόμη.

Για την επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι

Για την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι το Σάββατο, ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης του εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας και την ετοιμότητά της να παράσχει βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ακόμη, αναφέρθηκε στο έντονο διάβημα που πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα, ενώ αρνήθηκε να κάνει κάποιο περαιτέρω σχόλιο για τις αναρτήσεις της πρεσβείας, λέγοντας πως έχει απαντήσει ήδη το υπουργείο Εξωτερικών.

Για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία

Για τις προσφυγικές ροές είπε πως «έχει φτάσει στην Ελλάδα περιορισμένος αριθμός προσφύγων και με βάση τα ταξιδιωτικά έγγραφα που έχουν μπορούν να έρχονται στη χώρα, για περιορισμένο αριθμό ημερών.

Το αμέσως επόμενο διάστημα με απόφαση της ΕΕ, θα ενεργοποιηθούν διατάξεις που θα τους δίνουν τη δυνατότητα για 12μηνη άδεια παραμονής και εργασίας στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει ζητήσει τη δημιουργία ενός μηχανισμού κατανομής των ανθρώπων που θα αναγκαστούν να φύγουν από τις εστίες τους».

Τέλος, ο κ. Οικονόμου είπε πως η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα ώστε οι Ουκρανοί να έχουν τη φιλοξενία και την μεταχείριση που πρέπει να έχουν.

Αποστολή ελληνικού στρατού στην Ουκρανία βλέπει και ο Άγγελος Συρίγος

Ούτε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος απέκλεισε το ενδεχόμενο της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων από την Ελλάδα στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο OPEN, ανέφερε πως «αν εισέβαλλε η Τουρκία περαιτέρω στην Κύπρο θα θέλαμε να δούμε τους ευρωπαίους να στείλουν στρατό; Υποθέτω πως ναι».

«Από την ώρα που υπάρχει παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, πρέπει να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο», πρόσθεσε.

«Αν μου λέγατε πριν μία εβδομάδα, αν πίστευα ότι η Ρωσία θα έκανε ολοκληρωτική επίθεση στην Ουκρανία, θα σας έλεγα όχι. Αν μου λέγατε ότι η Ρωσία θα ενεργοποιούσε τα πυρηνικά της όπλα, θα σας έλεγα πάλι όχι. Συμβαίνουν πράγματα που δεν τα έχουμε ξαναδεί».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί