Εμβολιασμός ή πρόστιμο για τους εργαζόμενους στη Νέα Υόρκη

Κλειστή την πόρτα της δουλειάς του θα βλέπει από σήμερα όποιος εργαζόμενος δεν έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19 στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Πλέον τίθεται σε ισχύ η σαρωτική εντολή για πιστοποιητικό εμβολιασμού σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για την πρώτη πόλη στις ΗΠΑ που λαμβάνει τέτοια μέτρα.

Από σήμερα οι εργαζόμενοι σε περίπου 184.000 επιχειρήσεις θα πρέπει να επιδεικνύουν ότι έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, ενώ οι επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφώνονται θα βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα 1.000 δολαρίων. Ωστόσο ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάσιο έχει πει ότι η επιβολή προστίμων θα είναι η ύστατη επιλογή.

Οι εργοδότες θα πρέπει να πιστοποιούν και να διατηρούν αρχεία για το καθεστώς εμβολιασμού των εργαζομένων τους, αλλά και να αναρτούν σχετικό σήμα ότι τηρούν τον νέο κανονισμό.

Όσοι έχουν κάνει μόνο μία δόση, θα πρέπει να ολοκληρώσουν το βασικό σχήμα εμβολιασμού και να λάβουν τη δεύτερη εντός 45 ημερών.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης ο εμβολιασμός ήταν ήδη υποχρεωτικός για τους δημοτικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς και πυροσβέστες.

Παράλληλα, από σήμερα τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού για να έχουν πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους εστίασης, θέατρα και σε πολλές εξωσχολικές σχολικές δραστηριότητες όπως γυμναστήρια και πισίνες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 71,5% του πληθυσμού της πόλης έχει εμβολιαστεί πλήρως, αλλά το 20% δεν έχει λάβει ακόμη ούτε μία δόση.

Τα μέτρα έρχονται καθώς η πόλη σχεδιάζει μια περιορισμένη γιορτή για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη φημισμένη Times Square, με όλους να πρέπει να φορούν μάσκες και να επιδεικνύουν πλήρη εμβολιασμό.

Κανονικά η εκδήλωση φιλοξενεί περίπου 58.000 άτομα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, αλλά φέτος θα υπάρχουν περίπου 15.000 άνθρωποι μόνο.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης κατέγραψε ρεκόρ 49.708 νέων κρουσμάτων στις 24 Δεκεμβρίου και 36.454 νέα κρούσματα καταγράφηκαν την ημέρα των Χριστουγέννων (25 Δεκεμβρίου), αν και ο αριθμός είναι πιθανό να είναι υψηλότερος λόγω των κλειστών εργαστηρίων και λιγότερων τεστ λόγω των εορτών.

Με πληροφορίες από Associated Press, BBC

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί