Ξαφνικά νέα μέτρα στο τραπέζι

Μετακινήσεις, ωράριο στην εστίαση, μάσκα παντού

Νέα μέτρα στην εστίαση, στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ακόμη και rapid test κάθε μέρα για ανεμβολίαστους έχει στο συρτάρι η κυβέρνηση. Αλλαγές ακόμη και στο ωράριο στην εστίαση στις συζητήσεις.Η συζήτηση για μάσκα παντού ανοίγει πάλι. Ανατροπές φέρνει η μετάλλαξη Ο.

Βυθισμένη στον κορονοϊό και στις μεταλλάξεις η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται στη δίνη της Πανδημίας, στο χειρότερο χειμώνα έως τώρα με πολλούς νεκρούς και διασωληνωμένους και πλέον τα σενάρια για νέα μέτρα – υπό τη σκιά και της μετάλλαξης Ο – φουντώνουν.

Κυβερνητικές πηγές συνεχίζουν να αποκλείουν το γενικό lockdown, ακόμη και αν η κατάσταση με τον κορονοϊό γίνει χειρότερη, ενώ την ίδια ώρα με τίτλο: «6 νέα μέτρα για να αποφύγουμε το lockdown!» κυκλοφορεί, αυτήν την Κυριακή, η Realnews. Πρόκειται για νέα μέτρα που πλήττουν τους ανεμβολίαστους, αλλά και τους εμβολιασμένους.

Η εφημερίδα αποκαλύπτει τι προβλέπει το σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας στην περίπτωση που επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες. Μεταξύ των μέτρων είναι τα rapid test κάθε μέρα για τους ανεμβολίαστους για όλες της δραστηριότητες. Δηλαδή ακόμη και για σούπερ μάρκετ θα πρέπει να έχουν rapid test, ενώ ξαφνικά, η μετακίνηση εκτός νομού μπαίνει στη λίστα με τις απαγορεύσεις. Ταυτόχρονα τα νέα μέτρα στην εστίαση υπάρχουν ως σενάριο ακόμη και με ολοκληρωτικό αποκλεισμό των ανεμβολίαστων. Βέβαια τίποτα από όλα αυτά δείναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθεί, όπως και αν θα ενεργοποιηθούν όλα αυτά τα νέα μέτρα μαζί.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας σημειώνεται ότι:

-Στο τραπέζι βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η καθημερινή διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους, η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και περιορισμοί σε μετακινήσεις από νομό σε νομό.

-Να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης νωρίτερα εισηγούνται, κορυφαίοι επιστήμονες.

-Αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, έτσι ώστε να περιοριστεί η κινητικότητα των πολιτών, προτείνουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε γενικό lockdown και να αλλάξει το πλάνο της για έξοδο από την πανδημία.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα ενόψει των Χριστουγέννων. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ αυτά είναι:

  • Αύξηση των rapid test για τους ανεμβολίαστους από 2 σε 3 την εβδομάδα και απαίτηση η σχετική βεβαίωση όπου απαιτείται να είναι ημερήσια και όχι 48ωρου.
  • Επαναφορά της χρήσης μάσκας για όλους και στους εξωτερικούς χώρους.
  • Ως ύστατο μέτρο εξετάζεται και ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test.
νέα μέτρα ξανά στο τραπέζι με μετακίνηση εκτός νομού, ωράριο στην εστίαση, μάσκα παντού για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους

Το Ισραήλ οχυρώνεται για τη μετάλλαξη Ο

H ανησυχία εντείνεται στην Ευρώπη για την μετάλλαξη Ο την ώρα που ο κόσμος συνεχίζει τον αποκλεισμό των νότιων χωρών της Αφρικής.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει για 14 ημέρες την είσοδο στην επικράτεια σε όλους τους αλλοδαπούς ανεξαιρέτως, για να αποτραπεί η εξάπλωση στη χώρα του νέου παραλλαγμένου στελέχους Ο του SARS-CoV-2.

Έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κλείνει εντελώς τα σύνορά της εξαιτίας της μετάλλαξης Ο, που εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική.

Ακόμη, ο κ. Μπένετ διεμήνυσε ότι θα επανενεργοποιηθεί η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης των κινήσεων προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους.

Πρόταση για κλειστά σχολεία, lockdown στους ανεμβολίαστους και μάσκα παντού

Νέα μέτρα με κλειστά σχολεία, lockdown στους ανεμβολίαστους και μάσκα παντού ζητάει ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» ζητά τη λήψη αυστηρότερων μέτρων και περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσσαλονίκης κάνει λόγο για «εφημερίες πολέμου» με πάρα πολλές εισαγωγές και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. «Κάθε μέρα έχουμε σκηνές πολέμου στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. Μας ξέφυγε πάλι η κατάσταση στην κοινότητα. Όλα τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Άνοιξε το «Γεννηματάς», έδωσε κι άλλες κλίνες Εντατικής για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τους ασθενείς που είναι εκτός ΜΕΘ ώστε να προστατεύσουμε τη ζωή τους, ήρθαν γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα και ενισχυθήκαμε κι αυτό ήταν κάτι που μας ανακούφισε. Οι εφημερίες είναι εφημερίες πολέμου, με πάρα πολλές εισαγωγές», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η πολιτεία έχασε το στοίχημα χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί «διστακτικά» και τονίζοντας ότι χρειάζονται επειγόντως παρεμβάσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα. «Η Θεσσαλονίκη θέλει άμεσα μέτρα. Η στρατηγική που επιλέχτηκε, επιβάλλει στην έξαρση της πανδημίας μέτρα, όπως κλείσιμο σχολείων για 10 μέρες, γήπεδα χωρίς θεατές, μάσκες παντού, lockdown παντού για τους ανεμβολίαστους. Δε γίνεται να έρχονται 70 ασθενείς σε απελπιστική κατάσταση, εμείς να τρίβουμε τα χέρια μας και η πολιτεία να μετρά τις νεκροφόρες. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους», επισημαίνει. (Σημειώνται ότι η Νίκη Κεραμέως δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι ΔΕΝ κλείνουν τα σχολεία).

Σε ό,τι αφορά στη νέα μετάλλαξη Ο, υπογραμμίζει ότι είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής αμέλειας των πλούσιων χωρών απέναντι στις φτωχές αφήνοντάς τες χωρίς εμβόλια κι επισημαίνει ότι η Αφρική έχει ποσοστό εμβολιασμού 6%.

«Η πιο σωστή στρατηγική είναι ο καθολικός και υποχρεωτικός εμβολιασμός. Όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης τον Ιούλιο, είχε 8.000 κρούσματα. Εφάρμοσε την τρίτη δόση και τώρα μετρά 400 κρούσματα ημερησίως. Εμείς αργήσαμε να βάλουμε την τρίτη δόση στη φαρέτρα μας. Κάναμε και ένα ακόμα λάθος. Θεοποιήσαμε τους εμβολιασμένους. Ένα 20% σε απλές κλίνες είναι εμβολιασμένοι. Και οι εμβολιασμένοι μολύνονται. Άρα, έπρεπε να επιταχυνθεί η τρίτη δόση. Στο νοσοκομείο μου από τις 70 εισαγωγές, οι 25 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι», καταλήγει.

Από την άλλη, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, εμφανίζεται πιο ήπια σημειώνοντας ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τα μέτρα και ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι μόνο οι εμβολιασμοί.

Ωστόσο, τάσσεται υπέρ των rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ ώστε να ξέρουν ότι δεν είναι ασυμπτωματικοί και δε μεταδίδουν. Μάλιστα, τονίζει ότι ο ιός δεν αφορά μόνο τις μεγάλες ηλικίες, αλλά όλους.

ieidiseis.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί