Κ. Μητσοτάκης: Έδωσε συνέντευξη στην Washington Post, ως…επιτυχημένος διαχειριστής της πανδημίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αυτοθαυμαζόμενος για τη διαχείριση της πανδημίας κορωνοϊού και εκτός συνόρων.

Την ώρα που το ΕΣΥ ασφυκτιά από τις επιλογές του, την ώρα που ασθενείς με κορωνοϊό δίνουν μάχη ζωής διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και την ώρα που ασθενείς με άλλες σοβαρές νόσους αποκλείονται με εντολή του υπουργείου Υγείας από τα νοσοκομεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στο αφήγημα της επιτυχίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Washington Post, εμφανίστηκε ως ένας από τους πλέον επιτυχημένους διαχειριστές της πανδημίας κορωνοϊού στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του τα πήγε καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

«Αν κοιτάξετε τις επιδόσεις μας από την αρχή της πανδημίας, τα πήγαμε καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη δεδομένου ότι είχαμε ένα σχετικά υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Σήμερα, το 90% των ατόμων στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Washington Post.

Όσον αφορά στο στόχο της εμβολιαστικής κάλυψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού είναι 73% και «θέλουμε να φτάσουμε στο 80%».

Για την εξέλιξη του 4ου κύματος της πανδημίας υποστήριξε ότι βλέπουμε τώρα μια έξαρση αλλά πιθανότατα η κορύφωση θα γίνει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίοy.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε μια έξαρση τώρα, αλλά μάλλον θα δούμε την κορύφωση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν κοιτάξετε τις επιδόσεις μας από την αρχή της πανδημίας, τα πήγαμε καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που ήταν έκπληξη δεδομένου του γεγονότος ότι είχαμε ένα σχετικά υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Σήμερα, το 90 τοις εκατό των ατόμων στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Εστιάζουμε πολύ στην ενισχυτική δόση. Το έχουμε καταστήσει υποχρεωτικό για όλους άνω των 60 ετών. Το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού είναι 73 τοις εκατό. Θέλουμε να το ωθήσουμε στο 80 τοις εκατό».

Διαπιστώσεις και ευχολόγια που αναμένει κάποιος από έναν παρατηρητή της πραγματικότητας και όχι από τον πρωθυπουργό που επί την ημερών του η πανδημία συνεχίζεται ανεξέλεγκτη και το «τελευταίο μίλι» (με βάση τα λεγόμενα του ίδιου του κ. Μητσοτάκη) έχει μετατραπεί σε έναν εφιάλτη δίχως τέλος, με χιλιάδες νεκρούς και διαλυμένα νοσοκομεία και υγειονομικό προσωπικό. 

Όλα αυτά με φόντο τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι χθεσινές (24/11/21) νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω covid ξεπέρασαν μετά από πολλούς μήνες τις 500, ενώ συνολικά το 62% των απλών κλινών για ασθενείς με κορονοϊό είναι κατειλημμένες όπως και το 94% των αντίστοιχων ΜΕΘ.

Να επισημάνουμε δε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι νέες νοσηλείες αυξήθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, επιβαρύνοντας με περίπου 2000 νέους ασθενείς τα ήδη πιεσμένα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Κουβέντα για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ

Είναι βέβαια ο ίδιος ο πρωθυπουργός που αποφεύγει συστηματικά να παραδεχθεί την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), πολλοί διασωληνωμένοι ασθενείς με CoViD νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. Στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας εμφανίζονταν χθες να λειτουργούν 606 κλίνες ΜΕΘ CoViD και κατειλημμένες ήταν οι 540.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται κλίνες ΜΕΘ Παίδων, μη ανεπτυγμένες και όσες διατηρούν τα νοσοκομεία για δικές τους ανάγκες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος τονίζει πως χθες ανακοινώθηκαν 608 διασωληνωμένοι: “Αφού στις ΜΕΘ ήταν 540, οι υπόλοιποι 68 ήταν εκτός ΜΕΘ”, επισημαίνει, τονίζοντας πως στην πραγματικότητα, είναι πολλοί περισσότεροι.

Αν κρίνουμε από την ανατριχιαστική δήλωση του βουλευτή της ΝΔ, Μπ. Παπαδημητρίου (την οποία δεν τόλμησε καν να στηλιτεύσει το Μαξίμου), αυτό είναι «ψευδοπρόβλημα» και άρα καλώς δεν λαμβλανονται μέτρα στήριξης των δημόσιων νοσοκομείων που ασφυκτιούν. Ο συγκεκριμένος συνεχίζει πάντως να είναι βουλευτής της ΝΔ προσβάλλοντας τους υγειονομικούς και τις οικογένειες που έχουν ανθρώπους που δίνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό.

Τελικά, προκύπτει το ερώτημα αν ο ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί την άποψη ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ είναι «ψευδοπρόβλημα». Μετά και τη σημερινή «ανέμελη» συνέντευξη, απλά έχουμε μείνει να αναρωτιόμαστε πότε θα ανακοινώσει το επόμενο καταστροφικό λοκντάουν αφού δεν κάνει απολύτως τίποτα για να το αποτρέψει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί