Η Βιάννος επί Οθωμανικής κυριαρχίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Βλαχάκειου Πνευματικού Κέντρου Βιάννου, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, διοργανώνει Συνέδριο με θέμα “Η Βιάννος επί Οθωμανικής κυριαρχίας” προκειμένου να παρουσιαστούν στοιχεία για την ιστορία, την καθημερινή ζωή και τη συμβολή της ευρύτερης περιοχής της Βιάννου στους απελευθερωτικούς αγώνες. 

Η διοργάνωση αυτή αποτελεί μια οργανωμένη προσπάθεια να συγκεντρωθεί και να παρουσιαστεί ιστορικό υλικό για τη συμμετοχή των Βιαννιτών σε όλες τις μικρές και μεγάλες επαναστάσεις που έγιναν στην Κρήτη, για την προβολή προσωπικοτήτων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα ιστορικά δρώμενα της εποχής και για την παρουσίαση γεγονότων ή αναφορών στην περιοχή της Βιάννου από το Τουρκικό Αρχείο Ηρακλείου, τον Κώδικα των Θυσιών, από περιηγητές, πρωτότυπο αρχειακό υλικό και από βιβλιογραφία. 

Το Συνέδριο εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και πραγματοποιείται από το Βλαχάκειο Πνευματικό Κέντρο, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Βιάννου και την Περιφέρεια Κρήτης. 

Σταθερή πεποίθηση των διοργανωτών αποτελεί το ότι η γνωριμία με την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας, αλλά και η μεταφορά της ιστορικής μνήμης από γενιά σε γενιά είναι απόλυτα αναγκαίες, δρουν παιδαγωγικά και διαμορφώνουν την ιστορική συνείδηση και κρίση, συμβάλλοντας στην αυτογνωσία και στην εξέλιξη ατόμων και κοινωνιών. Ευελπιστούμε το Συνέδριο αυτό να παρέχει ικανά κίνητρα προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε και να προτρέψουμε επιστήμονες ιστορικούς, ερευνητές και φιλίστορες να ασχοληθούν επισταμένως, να ερευνήσουν περαιτέρω και να παρουσιάσουν νέα στοιχεία για την περιοχή της Βιάννου, ώστε να αποτελέσει θεσμό στο άμεσο μέλλον. 

Το Συνέδριο «Η Βιάννος επί Οθωμανικής κυριαρχίας» θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021, στην αίθουσα της Πειραματικής Σκηνής του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου από τις 10:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ. 

Το πρόγραμμα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί