Καμπούλ: Στις εισόδους της πόλης οι Ταλιμπάν, εκκενώνεται η πρεσβεία των ΗΠΑ

Οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να εισέρχονται από όλες τις πλευρές στην πρωτεύουσα Καμπούλ το πρωί της Κυριακής, ενώ πανικόβλητοι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τα κυβερνητικά γραφεία και ελικόπτερα προσγειώνονται στην πρεσβεία των ΗΠΑ η οποία εκκενώνεται.

Παράλληλα, πριν από λίγο (περί τις 10 ώρα Ελλάδας) η πρεσβεία των ΗΠΑ έγραψε στο Twitter ότι ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την ανάπτυξη περίπου 5.000 αμερικανών στρατιωτών «για να διασφαλιστεί η συντεταγμένη και ασφαλής απόσυρση του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ και του συμμαχικού προσωπικού» – κάτι που είχε πει και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε διάγγελμα του το βράδυ του Σαββάτου. Επιπλέον, ο Γκάρντιαν αναφέρει πως πριν από λίγο (11.30 π.μ. ώρα Ελλάδας) ο Τζο Μπάιντεν διέταξε να αναπτυχθούν 1.000 ακόμη στρατιώτες για να διασφαλιστεί η αποχώρηση του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ και των ντόπιων συνεργατών τους.

Όπως περιγράφει το Ασοσιέιτεντ Πρες, τρεις Αφγανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονται στα προάστια Καλακά, Καραμπάχ και Πανγκάμ. Μέσα σε μια εβδομάδα, οι Ταλιμπάν έχουν υπερνικήσει ή παρακάμψει τον κυβερνητικό στρατό, παρ΄’όλο που αυτός κάποιες φορές είχε και κάποια αεροπορική στήριξη από τον αμερικανικό στρατό. 

Στην πρεσβεία των ΗΠΑ νωρίτερα σήμερα θεάθηκαν ελικόπτερα Σινούκ να πραγματοποιούν συνεχή δρομολόγια, καθώς και τεθωρακισμένα τζιπ που εγκατέλειπαν το κτίριο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έδωσε απαντήσεις για το σκοπό των κινήσεων, μέχρι στιγμής, ενώ κοντά στην πρεσβεία προσγειώθηκαν αργότερα και ελικόπτερα Μπλακ Χωκ, που συνήθως μεταφέρουν στρατεύματα. 

Tαλιμπάν: Θα μείνουμε στις πύλες της πόλης, υπεύθυνη η κυβέρνηση για την ασφάλεια της Καμπούλ

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν έλαβαν εντολή να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ και να μην εισέλθουν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπός τους, αν και μαχητές θεάθηκαν από κατοίκους σε προάστιο της πόλης, μεταδίδει το AFP.

Το πρωί της Κυριακής, ωστόσο, ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε πως οι μαχητές τους έχουν διαταγές να μείνουν στις εισόδους της Καμπούλ και να μην εισέλθουν στην πόλη. Μέχρι τη μετάβαση [της εξουσίας], υπεύθυνη για την ασφάλεια της Καμπούλ είναι η αφγανική κυβέρνηση»

«Το Ισλαμικό Εμιράτο διατάζει όλες τις δυνάμεις του να περιμένουν στις πύλες της Καμπούλ, να μην προσπαθήσουν να εισέλθουν στην πόλη», δήλωσε συγκεκριμένα μέσω Twitter ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. “Υπάρχουν ένοπλοι μαχητές Ταλιμπάν στη γειτονιά μας αλλά δεν υπάρχουν μάχες”, δήλωσε ωστόσο στο AFP ένας κάτοικος ανατολικού προαστίου της πρωτεύουσας.

Τουίτ στον λογαριασμό του αφγανικού προεδρικού μεγάρου ανέφερε πως ακούστηκαν πυρά σε ορισμένα σημεία γύρω από την Καμπούλ, αλλά πως οι δυνάμεις ασφαλείας, σε συντονισμό με διεθνείς εταίρους, έχουν τον έλεγχο της πόλης.

Αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε στο Ρόιτερς πως η οργάνωση δεν επιθυμεί απώλειες καθώς αναλαμβάνει τον έλεγχο, αλλά πως δεν έχει κηρύξει κατάπαυση του πυρός.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι, ο οποίος δήλωσε χθες, Σάββατο, πως διεξάγει επείγουσες διαβουλεύσεις με τοπικούς ηγέτες και διεθνούς εταίρους για την κατάσταση.

Οι ΗΠΑ εκτιμούσαν πως η Καμπούλ θα «κρατήσει» 3 μήνες

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν πως οι διπλωμάτες μεταφέρονται στο αεροδρόμιο από την πρεσβεία που βρίσκεται στον οχυρωμένο τομέα Ουαζίρ Ακμπάρ Χαν. Μέλη “κεντρικών” ομάδων των ΗΠΑ εργάζονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στέλνονται για να βοηθήσουν τις εκκενώσεις μετά την προέλαση-αστραπή των Ταλιμπάν που οδήγησε την ισλαμική οργάνωση στην Καμπούλ μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφεραν πως η Καμπούλ θα μπορούσε να κρατήσει τουλάχιστον για τρεις μήνες.

Μετακινείται και το προσωπικό της ΕΕ

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως αρκετά μέλη του προσωπικού της ΕΕ μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή της πρωτεύουσας που δεν έχει γίνει γνωστή.

Ταλιμπάν: Θα επιτρέψουμε «ασφαλή διέλευση»

Μετά την προέλαση-αστραπή στην πρωτεύουσα, η ανταρτική οργάνωση διέταξε τους μαχητές της να απόσχουν από τη βία, να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων θέλουν να φύγουν και ζήτησε από τις γυναίκες να κατευθυνθούν σε προστατευμένες περιοχές, σύμφωνα με έναν ηγέτη των Ταλιμπάν στην Ντόχα.

Χωρίς μάχη η κατάληψη της Τζαλαλαμπάντ

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν νωρίτερρα σήμερα Κυριακή το πρωί την πόλη στρατηγικής σημασίας Τζαλαλάμπαντ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς μάχη, θέτοντας πλέον υπό τον έλεγχό τους το τμήμα του οδικού δικτύου που συνδέει το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι και κάτοικοι.

«Δεν βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες αυτή τη στιγμή στη Τζαλαλάμπαντ, διότι ο κυβερνήτης παραδόθηκε στους Ταλιμπάν», δήλωσε αφγανός αξιωματούχος στην πόλη, την πρωτεύουσα της επαρχίας Νανγκαρχάρ, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Η παράδοση «ήταν ο μοναδικός τρόπος για να σωθούν οι ζωές αμάχων», πρόσθεσε.

Ο χάρτης του Αφγανιστάν 

Δυτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πτώση της πόλης.

Με την κατάληψη της Τζαλαλάμπαντ από τους ισλαμιστές αντάρτες, πλέον στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων δεν απομένει πλέον καμία άλλη μεγάλη πόλη παρά μόνο η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, η Καμπούλ, στην οποία οι αντάρτες άρχισαν να μπαίνουν το πρωί της Κυριακής.

«Ξυπνήσαμε το πρωί με τα λάβαρα των Ταλιμπάν παντού στην πόλη. Έχουν μπει στην πόλη. Μπήκαν χωρίς μάχη», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Ουάλι, κάτοικος της Τζαλαλάμπαντ.

Σύμφωνα με άλλον κάτοικο, οι ισλαμιστές μαχητές μπήκαν στην πόλη στις 06:00 (τοπική ώρα· 04:30 ώρα Ελλάδας).

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως πήραν την πόλη. «Πριν από μερικές στιγμές, οι μουτζαχεντίν μπήκαν στην Τζαλαλάμπαντ (…). Όλες οι ζώνες (της) είναι πλέον υπό τον έλεγχό τους», ανέφερε ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος των ανταρτών.

Πέρα από την Καμπούλ μόνο λιγοστές μικρές πόλεις παραμένουν ακόμη υπό κυβερνητικό έλεγχο. Αλλά είναι διεσπαρμένες και απομονωμένες και οι περισσότερες δεν έχουν μεγάλη στρατηγική αξία.

Μέσα σε δέκα ημέρες έφτασαν στην Καμπούλ

Μέσα σε λιγότερες από δέκα μέρες, οι Ταλιμπάν έχουν πάρει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του Αφγανιστάν. Το βράδυ χθες Σάββατο οι αντάρτες ανακοίνωσαν πως πήραν και τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, την τέταρτη μεγαλύτερη αφγανική πόλη, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του βορρά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί