Βιβλική καταστροφή στη Γερμανία – Τουλάχιστον 45 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι από τις φονικές πλημμύρες

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 70 φέρεται να αγνοούνται στις χειρότερες πλημμύρες που πλήττουν εδώ και δεκαετίες τη δυτική Γερμανία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που μετέδωσαν τα γερμανικά Μέσα, με την αστυνομία και τις υπηρεσίες διάσωσης να ανακοινώνουν λίγο νωρίτερα τουλάχιστον 42 νεκρούς.

Η περιφέρεια του Έουσκιρχεν στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχει πληγεί ιδιαίτερα και 15 άνθρωποι έχουν χάσει εκεί τη ζωή τους, διευκρίνισε η τοπική αστυνομία, προσθέτοντας πως “δεν έχουν βρεθεί ακόμη όλα τα πτώματα”. Στο μεταξύ, οι Αρχές κάνουν λόγο για “δεκάδες αγνοούμενους”.

Στο επίκεντρο της καταστροφής βρίσκεται η οινοπαραγωγική περιοχή Αρβάιλερ νότια της Βόννης, αφού ο ποταμός Αρ υπερχείλισε, παρασύροντας τουλάχιστον έξι σπίτια. Όπως επισημαίνουν οι τοπικές Αρχές, η κατάσταση παραμένει ασαφής, καθώς τα θύματα έχουν μέχρι τώρα ανασυρθεί σε διάφορα σημεία. Ολόκληρη η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στις επιχειρήσεις συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις με ερπυστριοφόρα οχήματα και ομάδα 230 ατόμων.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ η παροχή πόσιμου νερού έχει διακοπεί σε πολλά σημεία. Οι τηλεπικοινωνίες πραγματοποιούνται με μεγάλη δυσκολία και ο αριθμός έκτακτης ανάγκης είναι, εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με την Bild. Όπως αναφέρει η Αστυνομία, σε εξέλιξη βρίσκονται δεκάδες επιχειρήσεις διάσωσης.

Συγκλονισμένη η Άνγκελα Μέρκελ

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ δήλωσε “συγκλονισμένη” από την καταστροφή που πλήττει τη δυτική Γερμανία. Με ανάρτηση στον λογαριασμό του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των νεκρών και τη συμπαράστασή της στις οικογένειες των αγνοουμένων, ενώ ευχαρίστησε “από τα βάθη της καρδιάς” της τους “πολλούς ακούραστους διασώστες και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης” που επιχειρούν στην περιοχή.

Μήνυμα συμπαράστασης του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ

Συγκλονισμένος δήλωσε και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ από τις συνέπειες των καταστροφών στη δυτική Γερμανία και εξέφρασε τη “βαθύτατη συμπάθειά” του για τα θύματα και τις οικογένειές τους. “Η σκέψη μου βρίσκεται με τους πολλούς πολίτες που έχουν ανάγκη, έχουν χάσει την περιουσία τους και κάποιοι ακόμη και το σπίτι τους”, δήλωσε ο κ. Σταινμάιερ και ευχαρίστησε τους διασώστες και τα μέλη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, οι οποίοι εργάζονται “ακούραστα και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, προκειμένου να σταθούν δίπλα σε όσους τους έχουν ανάγκη”.

Αντιδράσεις πολιτικών για τις πλημμύρες

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και υποψήφιος καγκελάριος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ διαμόρφωσε ιδίοις όμμασι γνώμη για την κατάσταση στο Χάγκεν, υποσχέθηκε βοήθεια στα θύματα των πλημμυρών και στις πληγείσες κοινότητες και τόνισε πως δεν θα εκμεταλλευτεί τις φωτογραφίες από την εκεί παρουσία του στην προεκλογική εκστρατεία του. Η σοσιαλδημοκράτης ομόλογός του στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο Μαλού Ντράιερ χαρακτήρισε τις πλημμύρες “καταστροφή”. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πρασίνων στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) Κάτριν Γκέρινγκ Έκαρντ, όπως και ο Λάσετ, τάχθηκε υπέρ των αλλαγών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) υποψήφιος καγκελάριος και πρόεδρος του κόμματός του Λάσετ είπε στο Χάγκεν ότι “δεν υπάρχει ακόμη λεπτομερής εικόνα της καταστροφής από τις πλημμύρες σε διάφορα σημεία του κρατιδίου. Το ύψος του ποσού το οποίο είναι απαραίτητο για την ενίσχυση των πληγέντων δεν μπορεί ακόμη να υπολογισθεί. Οι δήμοι και οι πληγέντες δεν θα μείνουν μόνοι, τόνισε. Αύριο θα συνέλθει εκτάκτως το (τοπικό) υπουργικό συμβούλιο για να εξετάσει το θέμα αυτό”.

Ο Λάσετ είχε ακυρώσει προηγουμένως την συμμετοχή του σε κομματική συνεδρίαση του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) στο Ζέεον της Βαυαρίας και επέστρεψε στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τη νύχτα. Όλα τα κομματικά-πολιτικά ζητήματα θα πρέπει να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα εάν προκύπτει μια τέτοια κατάσταση κρίσης όπως στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, είπε. “Κάθε πρωθυπουργός που παίρνει στα σοβαρά το αξίωμά του πρέπει να βρίσκεται δίπλα στους συμπολίτες του σε μια τέτοια στιγμή, ανεξάρτητα από το αν βρισκόμαστε σε προεκλογική εκστρατεία”.

Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και υποψήφιος καγκελάριός του τόνισε επίσης ότι δεν θέλει να χρησιμοποιήσει φωτογραφίες της επίσκεψής του στις περιοχές των καταστροφικών πλημμυρών για την προεκλογική του εκστρατεία. “Αυτό δεν είναι θέμα το οποίο μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί για την δημιουργία εντυπώσεων», δήλωσε σήμερα από την πόλη Χάγκεν, η οποία επλήγη ιδιαίτερα από την κακοκαιρία.

Ως συνέπεια της καταστροφής, ο Λάσετ ζήτησε “την ταχύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας του κλίματος. Η συχνότητα των ισχυρών βροχοπτώσεων και των περιόδων καύσωνα συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, γι ‘αυτό πρέπει να επιταχύνουμε”, όπως είπε.

Η Σοσιαλδημοκράτης (SPD) πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο Μαλού Ντράιερ έκανε λόγο στο τοπικό κοινοβούλιο του Μάιντς για καταστροφή. “Ολόκληρες περιοχές πλημμύρισαν, σπίτια παρασύρθηκαν από τα νερά. Πρόκειται για καταστροφή”, είπε. Το τοπικό κοινοβούλιο είχε προηγουμένως κρατήσει ενός λεπτού σιγή για τα θύματα.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, Κάτριν Γκέρινγκ Έκαρντ, βλέπει την σφοδρή κακοκαιρία της δυτικής Γερμανίας ως σήμα συναγερμού για την κλιματική αλλαγή. Στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, είπε ότι «τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι συνέπεια της κλιματικής καταστροφής και αποτελούν ένα μήνυμα για επείγουσα αλλαγή». Ταυτόχρονα, η πράσινη πολιτικός δήλωσε ότι “συμπαρίσταται ολόψυχα στους ανθρώπους οι οποίοι επλήγησαν από την σφοδρή κακοκαιρία”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του RTL, μετά τον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς και η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ θα διακόψει τις καλοκαιρινές της διακοπές λόγω των εκτάκτων συνθηκών.

Στο μεταξύ. η αστυνομία προειδοποιεί για τον κίνδυνο λεηλασιών σε καταστήματα και σπίτια στις περιοχές της δυτικής Γερμανίας που έχουν πλημμυρίσει, μετά τις καταγγελίες για τουλάχιστον τρία περιστατικά σε κοσμηματοπωλεία, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία. Ήδη συνελήφθη ένας ύποπτος σε κοσμηματοπωλείο στην πόλη Στόλτμπεργκ κοντά στο Άαχεν, ενώ αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε πολλά σημεία της περιοχής για την προστασία καταστημάτων και οικιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bild, Guardian, Πηγή φωτό: Bild

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί