Στις δομές του ΚΕΘΕΑ στο Ηράκλειο ο Περιφερειάρχης Κρήτης

Χρηματοδότηση 1,7 εκ. ευρώ από το Ε.Π. Κρήτης για την λειτουργία ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ στη Κρήτη

Tην Κινητή Μονάδα και τη Μονάδα για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα Περιφέρειας Κρήτης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), επισκέφθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Πρόκειται για δύο Μονάδες που αναπτύσσουν δράσεις στήριξης εξαρτημένων ατόμων στην Κρήτη. Στο πλαίσιο αυτό, το Σεπτέμβριο του 2019 εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» το έργο για την πρόσληψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού για την λειτουργία των δύο μονάδων, προϋπολογισμού 550.000 ευρώ περίπου. Συνολικά για τις δράσεις ενάντια στις εξαρτήσεις η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κρήτης έχει διαθέσει 1,7 εκ. ευρώ για το έργο του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ.

Οι δράσεις υλοποιούνται με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και οι δύο μονάδες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα λειτουργίας, προκειμένου να στηρίξουν δράσεις στήριξης εξαρτημένων ατόμων στην Κρήτη. 

Σε μια λιτή τελετή στις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ, έγινε αγιασμός παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, των βουλευτών Χάρη Μαμουλάκη, Γιώργου Λογιάδη, των Αντιπεριφερειαρχών Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, Δημόσιας Υγείας Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρου Βαμβακά, της Αντιδημάρχου Ηρακλείου Ρένας Παπαδάκη, του Περιφερειακού Συμβούλου Νίκου Χρονάκη, της Προϊσταμένης της Διαχειριστικής Αρχής Μαρίας Κασσωτάκη, της Προέδρου του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ Μαρίας Καλλέργη, της υπεύθυνης  Κινητής Μονάδας Μαρίας Τζαγκαράκη, της υπεύθυνης Μονάδας για άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα Στέλλας Παπαδοπούλου, γονέων, μελών και εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ. 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο μεγάλο κοινωνικό έργο που επιτελεί το ΚΕΘΕΑ. 

«Μέσα από το περιφερειακό μας πρόγραμμα κατορθώσαμε και εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση 1,7 εκ. ευρώ για τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ στην Κρήτη. Κλείνουμε το πρόγραμμα το 2021, και συνεχίζουμε με το νέο ΕΣΠΑ έως το 2030. Απαιτείται η συνεργασία όλων των φορέων, του ιατρικού, του φαρμακευτικού συλλόγου, των Δήμων, των Βουλευτών μας, γιατί όπως είπε και η ψυχή του ΚΕΘΕΑ Μιχάλης Σκουλάς, η Κρήτη δείχνει τον δρόμο πως μπορούμε να συνεργαζόμαστε. Οι γονείς, επίσης, δίνουν ένα μεγάλο αγώνα και είμαστε δίπλα τους. Συγχαρητήρια για το έργο σας και εύχομαι θετικά αποτελέσματα στην λειτουργία των μονάδων». 

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ Κρήτης-Νοτίου Αιγαίου Μιχάλης Σκουλάς ανέφερε: «Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κρήτης, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, ολόκληρο το Περιφερειακό Συμβούλιο και τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Κρήτης για τη συνεργασία και υποστήριξη, για την διεύρυνση των υπηρεσιών απεξάρτησης σε όλο το νησί μας με την υλοποίηση τεσσάρων πράξεων σε Χανιά, Ηράκλειο και Λασίθι. Οι νέες δομές θα δώσουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες απεξάρτησης σε όλο το νησί τόσο για νόμιμες όσο και για παράνομες εξαρτήσεις και σε ειδικά ευάλωτες ομάδες των εξαρτημένων (άστεγους χρήστες και άτομα με ψυχιατρική Συννοσηρότητα)».

Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο

Η κινητή μονάδα απευθύνεται στον πληθυσμό των ατόμων που κάνουν χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών ή αντιμετωπίζουν άλλου τύπου εξαρτητικές συμπεριφορές (διαδίκτυο, τυχερά παιχνίδια) και διαμένουν σε περιοχές εκτός αστικού ιστού. Βασική στόχευση των υπηρεσιών θα αποτελούν η διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και η παραπομπή σε πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες εφόσον κρίνεται αναγκαίο.

 Μονάδα για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα Περιφέρειας Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο

H Μονάδα θα παρέχει θεραπευτική-συμβουλευτική υποστήριξη ατόμων με διπλή διάγνωση (συνύπαρξη κάποιας μορφής εξάρτησης με ψυχιατρική διαταραχή), καθώς και των οικογενειών τους. Η συννοσηρότητα ή διπλή διάγνωση ορίζεται ως η διάγνωση προβλήματος κατάχρησης αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών επιπλέον κάποιας άλλης διάγνωσης ψυχικής νόσου όπως συναισθηματικής ή ψυχωτικής διαταραχής. Η μονάδα αυτή θα καλύψει το σημαντικό κενό υπηρεσιών που υπάρχει στην χώρα μας για την αντιμετώπιση της διπλής διάγνωσης, υιοθετώντας μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση που βασίζεται στη διεθνή εμπειρία. Η προσέγγιση αυτή είναι ολιστική και περιλαμβάνει υπηρεσίες τόσο ψυχιατρικής φροντίδας όσο και απεξάρτησης, οι οποίες προσφέρονται συγχρόνως από την ίδια διεπιστημονική ομάδα σε μια ενιαία χωροταξικά μονάδα.

Η διεπιστημονική ομάδα για την ολιστική προσέγγιση αποτελείται από:

2 Ψυχολόγους ΠΕ, 1 Ψυχίατρο ΠΕ, 1 Κοιν. Λειτουργό (ΠΕ/ΤΕ), 1 Κοινωνιολόγο (ΠΕ), 1 Δοικητικού-Οικονομικού (ΠΕ), 1 Ειδικό Θεραπευτή (ΔΕ).

Στο πλαίσιο υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ εκτός από την Κινητή Μονάδα και την Μονάδα για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα, στηρίχθηκαν και τα δύο Πολυδύναμα Κέντρα του ΚΕΘΕΑ με έδρα τα Χανιά και τον Άγιο Νικόλαο (προϋπολογισμός 955.160 ευρώ)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί