Ανεξέλεγκτο επί 2 ημέρες το πύρινο μέτωπο στην Κορινθία- Καμένα σπίτια και 40.000 στρέμματα δάσους

Για δεύτερη ημέρα η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Σχίνου, Αλεποχωρίου, Μεγάρων συνεχίζει ανεξέλεγκτη το καταστροφικό της έργο. Αυτή την ώρα, οι μεγάλες εστίες της πυρκαγιάς είναι στις περιοχές Χάνι, Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι, ενώ παραμένει μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς.

ΣΧΙΝΟΣ ΦΩΤΙΑ

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επί της ουσίας εναπόθεσε τις ελπίδες στην ύφεση των ανέμων για την οριοθέτηση του πολυπλόκαμου πύρινου μετώπου που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας.

Στην έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, είπε ότι 40.000 στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η πυρκαγιά θα οριοθετηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Γίνεται τιτάνια προσπάθεια αλλά περιμένουμε να βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες» πρόσθεσε.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ
PHOTO INTIME ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οι διάσπαρτες εστίες προκαλούν πανικό στους κατοίκους που βλέπουν την πύρινη λαίλαπα να περνά μέσα από τις αυλές τους.

Το πύρινο μέτωπο παραμένει αραγές ενώ οι συνεχείς αναζωπυρώσεις μπλοκάρουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης και στον περιορισμό των ισχυρών ανέμων που όπως προβλέπει η ΕΜΥ η ύφεση θα ξεκινήσει από το απόγευμα.

Όλο το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης οικισμών με το πρώτο φως της ημέρας να αποτυπώνει τις μεγάλες καταστροφές σε ιδιοκτησίες και στο περιβάλλον με πάνω από 30.000 στρέμματα δάσους να έχουν γίνει στάχτη μέχρι στιγμής και μάλιστα και εντός περιοχής Natura 2000.

Η σημερινή ημέρα κρίνεται από την πυροσβεστική ως κρίσιμη για την έκβαση της μεγάλης πυρκαγιάς με τον εκπρόσωπο τύπου της πυροσβεστικής Βασίλη Βαθρακογιάννη να κάνει λόγο για τεράστια έκταση που κινήθηκε και κατέκαψε η πυρκαγιά.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Σχίνος, Αγ. Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Πευκογιάλι, Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκανεάς, Αιγειρούσες, Ντουράκος, Παρασκευάς καθώς και δύο ιερές μονές στην ευρύτερη περιοχή του Σχίνου Λουτρακίου.

Καταστροφές σε σπίτια και δάσος
Το μέγεθος της καταστροφής σε ιδιοκτησίες και περιβάλλον δεν μπορεί ακόμα να αποτιμηθεί όσο η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πρώτες εικόνες μαρτυρούν, όμως, ότι πρόκειται για μια από τις μεγάλες απώλειες δασικού χώρου και μάλιστα προστατευόμενων περιοχών του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000.

ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ ΚΑΜΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ
PHOTO INTIME ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


Ο απολογισμός στις καταστροφές στις ιδιοκτησίες θα γίνει όταν γίνει κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς και οι κάτοικοι των οικισμών που έχουν εκκενωθεί θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να διαπιστώσουν τι άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα.

ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ ΚΑΜΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ
PHOTO INTIME ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι πρώτες εικόνες, πάντως, είναι απογοητευτικές με το πύρινο μέτωπο να έχει περάσει μέσα από μόνιμες και εξοχικές κατοικίες αφήνοντας πίσω του στάχτη.

ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ ΚΑΜΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ
PHOTO INTIME ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


Στην περιοχή επιχειρούν στην περιοχή 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος», 12 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, καθώς και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί