Όλοι εναντίον όλων στο «γαλάζιο» γαλατικό χωριό

Ηφαίστειο που βράζει η ΝΔ

Δεν λένε να κοπάσουν οι εσωκομματικές κόντρες και τα αλληλομαχαιρώματα στο κυβερνών κόμμα. 

Πρόσφατα, θυμίζουμε ότι αναθερμάνθηκε η (δεδομένη εδώ και καιρό) διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους τεχνοκράτες του Μαξίμου και βουλευτές της Ν.Δ. μετά τις δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, περί… αριστείας.

Τη δυσανεξία τής γαλάζιας Κ.Ο. εξέφρασε ο εκπρόσωπος της «παλιάς φρουράς» Ν. Κακλαμάνης, τονίζοντας ότι «όλοι οι τεχνοκράτες, που ένας πρωθυπουργός τους τιμά με την εμπιστοσύνη του και τους παίρνει δίπλα του στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν μπορεί, όταν κάνουν την ‘πατάτα’, να λένε μετά ‘συγγνώμη’ και ‘ξέρετε, δεν είμαστε πολιτικοί’». Ο αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε μάλιστα ότι «επειδή ο λογαριασμός πάει στον πρωθυπουργό, πρέπει (σ.σ.: οι τεχνοκράτες) να είναι πολύ προσεκτικοί. Τι θα πει ‘δεν είμαστε πολιτικοί;’ Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ο κ. Πατέλης. Ο κ. Πατέλης είπε την προσωπική του άποψη».

Στο στόχαστρο του «βαθέος κόμματος» βρίσκεται σε μόνιμη βάση το σύστημα διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που στηρίζεται στην πολυάριθμη παρουσία πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ με γαλόνια από την «εκσυγχρονιστική» περίοδο. 

Στα «κάγκελα» Γιαννάκου – Κεφαλογιάννη

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, έχει έρθει στο προσκήνιο η διαφωνία βουλευτριών της ΝΔ στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια. Η Μαριέττα Γιαννάκου επέμεινε στη διαφωνία της και χθες αφήνοντας υπαινιγμούς για τον τρόπο που έγινε η διαβούλευση, την βαρύτητα που δόθηκε σε συλλόγους που υποστηρίζουν τη συνεπιμέλεια και κυρίως προβλέποντας τσουνάμι προσφυγών που θα πυροδοτήσει το εν λόγω νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Γιαννάκου και η πρώην υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη έχουν καταθέσει δέκα κομβικές τροπολογίες, προτείνοντας αλλαγές που αφορούν τις πιο προβληματικές διατάξεις του νομοσχεδίου, αρχής γενομένης από την υποχρεωτικότητα οριστικής καταδικαστικής απόφασης γονέα, προκειμένου να του αφαιρεθούν τα δικαιώματα.

Για το θέμα που έχει προκαλέσει τριγμούς στην Νέα Δημοκρατία ρωτήθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών. «Όλες οι βουλευτικές τροπολογίες μελετώνται και εξετάζονται. Η διαβούλευση, η σύνθεση απόψεων, το να ακούσει ή κυβέρνηση ή να διορθώσει όπου μπορεί ζητήματα, είναι και ο λόγος που γίνεται συζήτηση στις επιτροπές»

Κεραυνοί Τζαβάρα: Εγώ σε κωμωδίες δεν συμμετέχω!

Έτερη περίπτωση είναι αυτή του Κώστα Τζαβάρα. Ο βουλευτής Ηλείας διαφωνώντας με το νέο ακαδημαϊκό χάρτη που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, ιδίως ως προς το σκέλος της κατάργησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Αμαλιάδα και στον Πύργο, δεν έκρυψε την οργή του σε ραδιοφωνική εκπομπή στον ΣΚΑΪ.

«Σας λέω λοιπόν και σας δηλώνω ότι εγώ υποψήφιος στις επόμενες εκλογές δεν θα είμαι εξαιτίας βέβαια και του γεγονότος ότι ακόμα στην Ηλεία περιμένουμε να έρθει και να δημοπρατηθεί ο δρόμος που θα αντικαταστήσει την καρμανιόλα Πύργου-Πατρών στην οποία κάθε χρόνο σκοτώνεται ο πληθυσμός ενός μικρού χωριού» είπε ο άλλοτε υπουργός στις κυβερνήσεις Καραμανλή ρίχνοντας τα βέλη του για το “lobbying” συναδέλφων του από την Δυτική Ελλάδα που “έσωσαν” πανεπιστημιακές δομές στις περιφέρειες τους.

Σοβαρές ενστάσεις για το αντεργατικό νομοσχέδιο

Στο μεταξύ, σαφείς αιχμές για το εργασιακό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη άφησε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ευθυμίου. Η ίδια εξέφρασε διαφωνίες σε αρκετά σημεία και ζήτησε βελτιώσεις.

«Χρειάζονται ασφαλιστικές δικλείδες σε συγκεκριμένα σημεία. Χρειάζεται να υπάρχει αύξηση των ελεγκτικών μηχανισμών. Υπάρχει η δυνατότητα αίτησης του εργαζόμενου να διευθετήσει τον χρόνο εργασίας του. Το 8ωρο και το 40ωρο παραμένουν. Όμως γνωρίζουμε ότι η σχέση εργαζόμενου εργοδότη και εργαζόμενων δεν είναι μία ισότιμη σχέση γιατί υπάρχει μία σχέση εξάρτησης. Το λέω ως εργατολόγος» επισήμανε μιλώντας στο Blue Sky, επιβεβαιώνοντας έτσι την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Η Άννα Ευθυμίου συνέχισε λέγοντας ότι το ΣΕΠΕ πρέπει να στελεχωθεί περισσότερο και να μη γίνει «νέο ΕΦΚΑ». Παράλληλα εμφανίστηκε αντίθετη και με τον τρόπο που επιχειρεί ο Κωστής Χατζηδάκης να εφαρμόσει τη ψηφιακή κάρτα ωραρίου. «Είναι σημαντική αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να μπουν όλοι. Να γίνει προτεραιοποίηση» ανέφερε με νόημα.

Τέλος, η βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στην τηλεργασία, ζητώντας να μπουν ποσοστά τηλεργασίας. «Δεν μπορεί μία επιχείρηση να στέλνει όλο το προσωπικό της σε τηλεργασία. Να μπουν συγκεκριμένα ποσοστά. Να επικαιροποιήσουμε στην τηλεργασία την έννοια του εργατικού ατυχήματος» κατέληξε.

Πυρά εκ των έσω και για τα ζητήματα ασφάλειας

Παράλληλα, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έβαλαν εμμέσως πλην σαφώς στο στόχαστρο ο Γιώργος Κουμουτσακος, που έμεινε εκτός κυβέρνησης στον τελευταίο ανασχηματισμό, καθώς και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, που μόνο η συντέλεια του κόσμου θα τον κρατούσε στην γαλάζια ευρωλιστα.

«Αυτή η κατάσταση με το αλλεπάλληλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών του οργανωμένου εγκλήματος στους δρόμους των πόλεών μας εξελίσσεται σε μάστιγα. Είμαι βέβαιος ότι η Κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει» έγραψε ο κ. Κουμουτσακος στα κοινωνικά δίκτυα. Πιο αιχμηρός ο Γιώργος Κύρτσος που σημείωσε ότι η ΕΛΑΣ δεν προλαβαίνει το οργανωμένο και σκληρό έγκλημα και η κατάσταση ξεφεύγει.

Όσο και αν πολλοί εκ των συνεργατών του Κυριακού Μητσοτάκη εξοβελίζουν τις εν λόγω παραφωνίες σε “σποραδικά κρούσματα” ή “ανεξοδες μπαλωθιες, που σε καμία περίπτωση δεν θέτουν θέμα αμφισβήτησης της κυβέρνησης ή του πρωθυπουργού”, δεν παραγνωρίζουν ότι μια εικόνα κοινοβουλευτικης αταξίας έχει κόστος.

Πολλώ δε μάλλον όταν θα έρθουν στην βουλή επώδυνες μεταρρυθμίσεις ή αποφάσεις όπως τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, των οποίων ο χειρισμός θα πρέπει να είναι το λιγότερο αριστοτεχνικός για να επουλώσει ηχηρές ενστάσεις πρώην Πρωθυπουργών αυτή τη φορά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί