Δύσκολο το “Πάσχα στο χωριό”- Μ. Δερμιτζάκης: “Θα μπορούσαν να επιτραπούν οι μετακινήσεις με self test”

Η βδομάδα που ξεκινάει θα είναι και αυτή που θα κρίνει την κατάσταση προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για το αν και πώς θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό ενόψει Πάσχα. Οι λοιμωξιολόγοι μέσα στην βδομάδα θα κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις, έχοντας στα χέρια τους και τα επιδημιολογικά δεδομένα από το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου και αναλόγως θα κρίνουν αν θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Ωστόσο, καθώς περνάνε οι μέρες και τα κρούσματα παραμένουν σταθερά υψηλά ενώ οι διασωληνομένοι καταγράφουν το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, οι σκέψεις για άνοιγμα των μετακινήσεων απομακρύνονται και σκέψεις για εορτασμό του Πάσχα στην πόλη όπως τα Χριστούγεννα πληθαίνουν.  Μία από τις σκέψεις που συζητιέται έντονα είναι να γιορτάσουμε στα σπίτια μας με περιορισμένο αριθμό ανθρώπων και τις ημέρες των γιορτών να υπάρξει χρονική επέκταση της ελεύθερης κυκλοφορίας μετά τις 21:00.

Μόνη ελπίδα τα self test

Και σε αυτή την περίπτωση τα self test είναι η μόνη λύση της κυβέρνησης και εκεί εναποθέτει πλέον όλες τις ελπίδες. Στόχος είναι ως τότε να διατίθενται και στον γενικό πληθυσμό.

Οι λοιμωξιολόγοι από την άλλοι εμφανίζονται διχασμένοι ακόμα και αν με τα self test θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις.  «Βλέπω δύσκολο να προχωρήσουμε σε απλή απελευθέρωση της πασχαλινής εξόδου, γιατί και ο κίνδυνος επιδημιολογικής φόρτισης είναι μεγάλος και μεταφοράς κρουσμάτων και αντιμετώπισης ανθρώπων σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Οπότε είναι λίγο δύσκολο» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, που είναι και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας μιλώντας το πρωί στο ΣΚΑΙ.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης από την πλευρά του, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΙ υπογράμμισε ότι χρειάζεται προσοχή αλλά θα μπορούσαν να επιτραπούν οι μετακινήσεις με self test, εάν οι αποφάσεις ληφθούν εγκαίρως και γίνει εκστρατεία ενημέρωσης για το πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν οι πολίτες στα χωριά τους.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ δήλωσε πως υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης και πως τη Δευτέρα του Πάσχα ωστόσο είναι αντίθετος στην έξοδο του Πάσχα.  «Είμαι αντίθετος, γιατί η μαζική κινητικότητα δημιουργεί αύξηση επαφών. Μετά από 2 χρόνια θα απαλλαγούμε από τον ιό, αλλά τον Νοέμβριο θα φτάσουμε σε επίπεδο υψηλής ανοσίας στον πληθυσμό», επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 χθες Κυριακή ανέφερε πως είναι νωρίς να μιλάει κανείς για έξοδο του Πάσχα με τις αποφάσεις να λαμβάνονται τελευταία στιγμή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί