Η κυβέρνηση “ξέχασε” τους πλημμυροπαθείς του δήμου Χερσονήσου!- Η ομολογία του υφυπουργού Οικονομικών

Σε καμία ενέργεια μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών για την αποζημίωση των πληγέντων του Δήμου Χερσονήσου μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες του Οκτώβρη – Νοέμβρη 2020, σύμφωνα με την απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Βαρδάκη.

Την ερώτηση συνυπέγραφαν:

Γκιόλας Δημητρίου Ιωάννης , Θραψανιώτης Μιχαήλ Εμμανουήλ , Μάλαμα Ιωάννη Κυριακή , Μαμουλάκης Αντωνίου Χαράλαμπος (Χάρης) Παπαδόπουλος Αποστόλου Αθανάσιος (Σάκης) Παππάς Στυλιανού Νικόλαος , Πολάκης Πέτρου Παύλος, Ραγκούσης Νικολάου Ιωάννης,  , Σαντορινιός Κωνσταντίνου Νεκτάριος, Σκουρολιάκος Λουκά Παναγιώτης (Πάνος) ,Τριανταφυλλίδης Γεωργίου Αλέξανδρος (Αλέκος)

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Βαρδάκης έκανε αναφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά σε πρωτοφανείς θεομηνίες, που οδήγησαν σε πολλές περιπτώσεις στην ολοκληρωτική καταστροφή των περιουσιών τους, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει την αποζημίωση για οικοσκευές, αλλά ούτε και για τις ζημιές στις κτιριακές υποδομές.

Ο Υπουργός Οικονομικών στην απάντησή του, παραδέχεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί από το επισπεύδον Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Κοινή Υπουργική Απόφαση οριοθέτησης για τον Δήμο Χερσονήσου, που είχε πληγεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα. 

«Έξι μήνες συμπληρώνονται από τις πρωτοφανείς θεομηνίες Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2020. Έξι μήνες που οι πολίτες που δεν έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση, με αποτέλεσμα να φιλοξενούνται ακόμα, καθώς δεν μπορούν οικονομικά να επισκευάσουν τις κατοικίες τους. Έξι μήνες επιχειρήσεις, που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές και χρειάζονται την συνδρομή του κράτους προκειμένου να επαναλειτουργήσουν, αγνοούνται επιδεικτικά από την Κυβέρνηση, μία ανάσα πριν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου. Οι προσδοκίες των πληγέντων και οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης για αποκατάσταση των ζημιών στο Δ. Χερσονήσου, κόλλησαν για τα καλά στην λάσπη» δήλωσε ο Σωκράτης Βαρδάκης.

Η απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών

Σε απάντηση της υπ΄ αριθμ. 5239/22.3.2021 ερώτησης που κατέθεσαν οι Βουλευτές του Πίνακα Διανομής, σας γνωρίζουμε ότι: 

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων (επιχορήγηση επί της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα) από θεομηνίες κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 36 του Ν.2459/97 όπως ισχύει, με έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης (κ.υ.α) των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Υποδομών και Μεταφορών. 

Για την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι :  

α) η έκδοση κ.υ.α. οριοθέτησης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, με επισπεύδον το Υπουργείο Υποδομών και  Μεταφορών, με την οποία οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και  

β) η καταγραφή ζημιών των εν λόγω επιχειρήσεων από την αρμόδια Περιφέρεια. 

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί κ.υ.α. οριοθέτησης για το Δήμο Χερσονήσου που είχε πληγεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2020 ,  από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΒΒΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί