Με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω

Του Αντώνη Σπανουδάκη

Έφτασε η στιγμή που κάθε νοήμων Έλληνας πολίτης ήξερε πως θα έρθει. Η στιγμή της μεγάλης κωλοτούμπας, που θα ‘λεγε και ένας γνωστός. Η στιγμή που την Συμφωνία των Πρεσπών (ΣτΠ) θα υπερασπίζονταν σθεναρά οι πολέμιοί της. Ένας από αυτούς είναι ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός ανάπτυξης (γνωστός Ρίζος), Άδωνις Γεωργιάδης.

Δείτε: Καλώς τον!- Γεωργιάδης: Όποιος αμφισβητήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών δωρίζει το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια (Βίντεο)

Λίγες ημέρες πριν, την 7η Απριλίου, ο Α. Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ», είπε κατά λέξη:  «Όταν έγιναν οι Πρέσπες, πάρα πολλοί έλεγαν ότι ο Τσίπρας είναι προδότης. Έβγαινα στις εκπομπές, έβγαινα στο Βελλίδειο και έλεγα δεν είναι προδότης, και δεν επιτρέπω να λέτε τέτοια για τον πρωθυπουργό της χώρας. Δεν μπορεί η πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα να γίνει «εσύ είσαι προδότης» – «όχι εσύ είσαι προδότης». Αυτό θα βλάψει την Ελλάδα πολύ και έχει ευθύνη ο κ. Τσίπρας. Δεν θεωρώ προδότη τον κ. Τσίπρα ή κανέναν από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α».

Βέβαια, πριν ψηφιστεί η συμφωνία, ούρλιαζε πως δεν θα αποκαλέσει ποτέ την γείτονα χώρα Βόρεια Μακεδονία, ενώ πάλι στον ΣΚΑΪ, στις 5 Μαΐου του 2019, έλεγε πως η Μακεδονία δόθηκε με εξαγορές βουλευτών. Το απόσπασμα για την εξαγορά βουλευτών βρίσκεται σε αυτόν τον σύνδεσμο

Όμως υπάρχει και ακόμα κάτι χειρότερο. Σε συνέντευξή του στο Atlas TV, είπε πει κατά λέξη: «Είναι προφανές. Ο Τσίπρας πούλησε την Μακεδονία για να μείνει παραπάνω πρωθυπουργός τώρα, τι δεν καταλαβαίνετε. Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας; Αυτή ήταν η συναλλαγή του όλη. Ο άνθρωπος, για να κρατήσει την καρέκλα τα ξεπούλησε όλα, τι συζητάμε τώρα, σοβαρά μιλάμε; Δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα στην Ελλάδα αυτό το πράγμα; Μην παίζετε με την νοημοσύνη μου τώρα».

Ορίστε και το σχετικό απόσπασμα:

Εχθές λοιπόν, ο κ. Γεωργιάδης από το βήμα της βουλής, στήριξε την ΣτΠ σθεναρά, καταρρίπτοντας έμμεσα το αφήγημα περί προδοσίας Τσίπρα – Κοτζιά – ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Είπε χαρακτηριστικά: «Όποιος αμφισβητήσει την Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την κύρωσή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο, δωρίζει το όνομα Μακεδονία σκέτο στα Σκόπια. Όποιος υπόσχεται, όποιος, δεν λέω εσείς προσωπικά (αναφερόμενος στον Κ. Βελόπουλο), ότι δύναται να το πράξει, είναι ψεύτης και απατεώνας. Διότι το Διεθνές Δίκαιο είναι πολύ πάνω από τους νόμους του ελληνικού κράτους. Δεσμεύει τα κράτη και κανένα κράτος δεν μπορεί να το παραβιάσει χωρίς συνέπειες. Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν, προ των εκλογών, μέσα στην μεγαλύτερη κρίση που περνούσε τότε η Ελλάδα, έδωσε έναν έντιμο αγώνα, να μην περάσει η Συμφωνία. Δυστυχώς πέρασε από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Όπως είπαμε όλοι στις ομιλίες μας τότε, εάν αυτή η συμφωνία ψηφιστεί, δεν υπάρχει κανένας διεθνώς νόμιμος τρόπος να ακυρωθεί…».

Ρίζος όμως δεν είναι μονάχα ο Γεωργιάδης. Ο τότε πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μιλούσε για ανταλλαγή Μακεδονικού με τις συντάξεις από μέρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, και ορίστε το σχετικό απόσπασμα.

Μετά την κύρωση της ΣτΠ, στην δήλωση που έκανε, είπε: «Πιστή στην λαϊκή εντολή, η Νέα Δημοκρατία έδωσε την μεγάλη μάχη. Ανέδειξε την αλήθεια για το εθνικό θέμα, αλλά και το πραγματικό πρόσωπο κάθε κόμματος και κάθε βουλευτή. Προσωπικά μίλησα με ειλικρίνεια για τις μεγάλες δυσκολίες που έρχονται από την εφαρμογή της συμφωνίας. Δεσμεύτηκα όμως ότι θα μείνω σταθερός στο εθνικό καθήκον. Το δικαίωμα της Ελλάδος για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε δεν πρόκειται να το απεμπολήσω»,.

Η δήλωση εδώ:

Έλεγε ακόμη πως η Ν.Δ δεν θα κυρώσει την συμφωνία, πράγμα που επίσης δεν ισχύει, καθώς θα κληθεί να κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας με την γείτονα χώρα σύντομα, ενώ έχει δηλώσει πως θα το κάνει, και για του λόγου το αληθές ορίστε η δήλωση που δηλώνει πως δεν θα υπάρξει κύρωση από μέρους της Ν.Δ

Η αλήθεια όμως είναι, πως πλέον ο Κ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται την Βόρεια Μακεδονία, και είναι σίγουρο πως όταν έρθει η ώρα της ένταξης στην Ε.Ε (αν είναι ακόμα πρωθυπουργός), δεν θα ασκήσει βέτο. Οι λόγοι που θα πράξει έτσι ο πρωθυπουργός, είναι προφανείς. Η ΣτΠ ήταν η καλύτερη συμφωνία που μπορούσε να υπάρξει επί του θέματος, όταν κρατάς ένα πρόβλημα στο χρονοντούλαπο, κάνοντας τα στραβά μάτια και περνώντας την ευθύνη από πρωθυπουργό σε πρωθυπουργό. Γνωρίζω πως αρκετοί θα δυσανασχετήσουν με την στήριξή μου στην ΣτΠ, για αυτό και τους προτρέπω να διαβάσουν αυτό εδώ: https://gr.euronews.com/2019/01/22/ypex-apanthseis-se-suxna-erwthmata-politwn-gia-th-symfwnia-twn-prespwn.

Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που γνωρίζουν πως εξαπατήθηκαν όσον αφορά την ΣτΠ, αφού πλέον η Νέα Δημοκρατία προσφέρει απλόχερα την στήριξή της στην γείτονα χώρα. Το όλο θέμα ήταν μια κακοστημένη εργαλειοποίηση για ψηφαλάκια, που όμως πέτυχε. Τώρα το γιατί πέτυχε, είναι απλό. Αρκεί να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέπτη, και θα βρούμε τον ελέφαντα του δωματίου. Την εποχή που ψηφιζόταν η συμφωνία όμως, το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Ο Νίκος Κοτζιάς δεχόταν σφαίρες και απειλητικά μηνύματα στο σπίτι του, ενώ και πολλοί ακόμα βουλευτές δέχονταν επιθέσεις στα σπίτια τους. Καλλιεργήθηκε ένα κλίμα εμφυλίου, ανάμεσα σε “πατριώτες” και “πατριδοκάπηλους”, και για αυτό έφταιγε η τότε αντιπολίτευση, αφού αντί να στηρίξει τις προσπάθειες εξομάλυνσης του προβλήματος με την Βόρεια Μακεδονία, μιλούσε για προδοσία και για πατριδοκαπηλία. Βέβαια δεν εκπλήσσει κανέναν αυτό, καθώς το έχει ξανακάνει (βλ. διαπραγμάτευση του 2015 με Γερούν Γερά, και δημοψήφισμα ΟΧΙ-ΝΑΙ). Η προσωπική μου άποψη επί του θέματος, είναι πως κάθε μέρα που περνάει, η αναγκαιότητα της ΣτΠ αναγνωρίζεται όπως πρέπει, και δικαιώνονται αυτοί που την έφεραν.

Θα κάνω επίσης μια μικρή αναφορά στο χθεσινό συμβάν Δένδια – Τσαβούσογλου στην Τουρκία. Κανείς δεν θα αμφισβητήσει πως ο Δένδιας απάντησε όπως έπρεπε, και μπράβο του. Θα αμφισβητήσω όμως κατά κόρον πως ήταν “με εντολή Μητσοτάκη”. Η εθνική γραμμή Μητσοτάκη, ήταν και είναι μια γραμμή εθνικής υποχώρησης, (βλ. δηλώσεις στελεχών πριν τις εκλογές του 2019 που κατηγορούσαν την τότε κυβέρνηση πως προκαλεί στο Αιγαίο, που δήλωναν δημόσια πως πιστεύουν τον Ερντογάν και όχι τον τότε πρωθυπουργό Α. Τσίπρα. Υπενθυμίζω βέβαια και το πόσες φορές μας έχει ξετρυπίσει το Oruç Reis που σουλάτσαρε ανενόχλητο σαν να είναι κρουαζιερόπλοιο, και δήλωναν τότε πως το “πήρε” ο αέρας). Το πιθανότερο είναι ο Δένδιας να πήρε την κατάσταση στα χέρια του, αγνοώντας την παθητικότητα Μητσοτάκη. Όμως επειδή αρκετοί πολίτες τείνουν να ξεχνάνε εύκολα, και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι να θάβουν και να εξαφανίζουν δηλώσεις ακόμα πιο εύκολα, παραθέτω την ομιλία του τέως πρωθυπουργού Α. Τσίπρα απέναντι στον Ερντογάν το 2017.

Ο λόγος που το κάνω αυτό, είναι διότι θέλω να αποδομήσω το αφήγημα που εμφανίστηκε από εχθές, πως ο Δένδιας είναι ο μόνος πολιτικός που τόλμησε να μιλήσει όπως πρέπει απέναντι στην Τουρκία. Λυπάμαι, σας πρόλαβε άλλος. Όχι πως κάνουμε διαγωνισμό για το ποιος μίλησε πρώτος, διότι και τα δύο θεμιτά είναι, όμως κάθε πληρωμένη δημοσιογραφική δήλωση που πέφτει στην αντίληψή μου, θα αποδομείται όπως ακριβώς της αρμόζει. Με στοιχεία, όχι μόνο με λόγια. 

Υ.Γ: Από έναν συμπαθέστατο άνθρωπο που συμπαθώ και εκτιμώ υπερβολικά, κρατάω αυτό που μου είπε προχθές σε μια τυχαία συνάντηση που είχαμε στον δρόμο. «Αντώνη, να μην σταματήσεις να γράφεις. Να μην τους αφήσουμε σε ησυχία τους πούστηδες». Δηλώνω λοιπόν, πως από μένα δεν γλυτώνουν, διότι ήρθα για να μείνω.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί