Η περιοδεία του Μ. Συντυχάκη στη Σητεία

Συνάντηση με μαθητές του εσπερινού ΓΕΛ Σητείας και με εργαζόμενους της ΕΑΣ Σητείας

Με μαθητές και καθηγητές του εσπερινού ΓΕΛ Σητείας συναντήθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Μανόλη Συντυχάκη, που περιόδευσε το Σάββατο 3 Απριλίου στην Σητεία. Συζήτησαν για τους αγώνες που δίνουν οι μαθητές των εσπερινών ΓΕΛ το τελευταίο διάστημα ενάντια στον νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Με την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και τον τρόπο υπολογισμού της, ο νόμος στην πράξη ακυρώνει την ποσόστωση του 1% επί των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που έχει προβλεφθεί για τους μαθητές των Εσπερινών, βάζοντας ένα επιπλέον εμπόδιο στην πρόσβαση τους στα Πανεπιστήμια. Οι μαθητές με τον πανελλαδικό τους συντονισμό παλεύουν για να αποσυρθεί η διάταξη που στην πράξη απαξιώνει και καταργεί τα εσπερινά ΓΕΛ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τους ενημέρωσε για την ερώτηση του ΚΚΕ στην βουλή και την θέση του ΚΚΕ, ότι «οι μαθητές των Εσπερινών Σχολείων θα έπρεπε να απολαμβάνουν μία σειρά διευκολύνσεων σε σχέση με τη φοίτησή τους (π.χ. άδειες εξετάσεων κλπ.) που θα τους βοηθούσαν για να ολοκληρώσουν την τεράστια προσπάθεια που κάνουν». Οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν καταθέσει αναφορά στην βουλή την επιστολή διαμαρτυρίας των μαθητών του Εσπερινού ΓΕΛ Σητείας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων και ζήτησαν τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ώστε να μην αποκόπτονται οι μαθητές από την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και για να μην μπουν επιπλέον εμπόδια για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την καθιέρωση της ελάχιστης βάση εισαγωγής (ΕΒΕ).

Το ΚΚΕ καλεί τους μαθητές και τους καθηγητές των εσπερινών λυκείων να συνεχίσουν τον αγώνα τους, δυναμώνοντάς τους συλλόγους τους, σε κοινή πάλη με τους υπόλοιπους μαθητές, τους φοιτητικούς συλλόγους, το εργατικό κίνημα, ενάντια στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη που βάζει νέους φραγμούς στην εκπαίδευση για την πλειοψηφία του λαού και των παιδιών του.

Συνάντηση με εργαζόμενους της ΕΑΣ Σητείας

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκετο Σάββατο 3 Απριλίου η προγραμματισμένη  συνάντηση αντιπροσωπίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Κρήτης του ΚΚΕ, Μανόλη Συντυχάκη με τους πρώην απολυμένους και συνταξιούχους της ΕΑΣ.

Ο βουλευτής τους ενημέρωσε για την επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ που συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα 29 Μάρτη, στην βουλή, με αφορμή την απαράδεκτη, αντεργατική μεθόδευση της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας και της Τράπεζας Πειραιώς που προβλέπει κούρεμα 80% των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων και απόδοση άτοκα σε 20 ετήσιες δόσεις (έως το 2040!), ενώ οι αποζημιώσεις απόλυσης θα αποδοθούν άτοκα σε 10 ετήσιες δόσεις (έως το 2030!). Η απάντηση του Παναγιώτη Τσακλόγλου, υφυπουργού Εργασίας, ανέδειξε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται και επαναλαμβάνει τα επιχειρήματα και το σκεπτικό της τράπεζας και της διοίκησης της ΕΑΣ. Αν η κυβέρνηση είχε την πολιτική βούληση θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα των εργαζομένων καταθέτοντας τροπολογία σε κάποιο νομοσχέδιο, όπως έχει κάνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις. «Είναι προσχηματική η πρόθεση της να μην παρέμβει στην απόφαση του δικαστηρίου, όταν πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα των εργαζομένων, την πληρωμή της δουλειάς τους, του μόχθου τους», είπε ο Μανώλης Συντυχάκης.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους ευχαρίστησαν την κομματική οργάνωση του Κόμματος και τον Μανόλη Συντυχάκη για τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει για ανάδειξη του δίκαιου αγώνα τους. Δήλωσαν την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μπροστά στο δικαστήριο που αναβλήθηκε για τον Ιούνιο.

Ο βουλευτής του Κόμματος ανέδειξε ότι: «η «εξυγίανση» είναι άλλη μία πράξη στην σταθερή προσπάθεια των κυβερνήσεων που έστησαν ένα ολόκληρο νομοθετικό πλαίσιο την τελευταία δεκαετία, υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ και την στρατηγική της ΚΑΠ και στόχο έχει την μετατροπή των συνεταιρισμών όπως της ΕΑΣ σε ΑΕ, την συγκέντρωση της γης και της αγροτικής παραγωγής, την μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Η «εξυγίανση» της ΕΑΣ, η μετατροπή της σε ΑΕ προηγούμενα, γίνεται εις βάρος των εργαζομένων, εις βάρος των αγροτών αφού η ΕΑΣ θα παίζει το ρόλο του μεσάζοντα ανάμεσα στους αγρότες και τις μεγάλες εταιρίες, όπου οι τιμές διαμορφώνονται με τους όρους των καρτέλ».

Κλείνοντας, τόνισε ότι: «Αυτό που φοβούνται οι κυβερνήσεις είναι ο κοινός αγώνας των εργαζομένων με την κοινωνία, τον λαό της περιοχής, αυτό μπορεί να πιέσει την κυβέρνηση. To KKE καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, το λαό της Σητείας, να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντεργατική και αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων που τσακίζει τους εργαζόμενους από την μία και ξεκληρίζει τους αγρότες από την άλλη. Κανείς να μην μείνει μόνος του, η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας, ο αγώνας των πρώην εργαζόμενων και απολυμένων της ΕΑΣ είναι ανάγκη να στηριχθεί».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί