«Κανένας αποκλεισμός των μαθητών των Εσπερινών Σχολείων από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν σωματεία από όλη την Κρήτη, με αφορμή τον νόμο του Υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πανδημία ως ευκαιρία, κλείνει τις όποιες εκκρεμότητες- απαιτήσεις της εργοδοσίας είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προχωρώντας στις ανατροπές του αιώνα προς χάρη των επιχειρηματικών ομίλων ενώ συνειδητά αφήνει τη δημόσια υγεία στο έλεος της πανδημίας!

Δε φτάνει που ως τώρα:

– Αγνοεί παντελώς τις διεκδικήσεις των Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Σωματείων και των μαχόμενων υγειονομικών και δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας ενώ αφήνει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας να θησαυρίζει,

– Μέσω των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, εγκυκλίων, αλλά και νομοσχεδίων που είναι στα σκαριά, χτυπάει το λαϊκό εισόδημα, τους μισθούς και τις συντάξεις, δυναμώνει την ευελιξία με συνεχή πλήγματα στο ωράριο με στόχο την 10ωρη εργασία, προχωρά στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος με την παράδοση της επικουρικής ασφάλισης στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενισχύει την επίθεση στα συνδικάτα και στο δικαίωμα στην απεργία,

– Συνεχίζει το απαράδεκτο «άνοιξε-κλείσε» των σχολείων με ανυπολόγιστες συνέπειες στα παιδιά μας, αντί να πάρει όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, προκειμένου τα σχολεία να ανοίξουν το συντομότερο,

– Εντείνει τη βία και την καταστολή στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, στις γειτονιές,

Με το νόμο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», η κυβέρνηση επιτίθεται ΚΑΙ στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας ΑΛΛΑ ΚΑΙ τα δικά μας! Αντί να διευκολύνει τη φοίτηση με άδειες εξετάσεων, μειωμένο ωράριο κτλ, με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) κλείνει οριστικά η πόρτα για τους μαθητές των Εσπερινών, που στην πλειοψηφία τους φοιτούν συνάδελφοί μας εργάτες, υπάλληλοι και άνεργοι, με παράλληλες αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, με την εξέλιξη αυτή εξοβελίζονται οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού θα πρέπει να πετύχουν βαθμούς ανάλογους με αυτούς των μαθητών των ημερήσιων σχολείων, κάτι εκ των πραγμάτων αδύνατο, τη στιγμή που ούτε τις ίδιες ώρες μπορούν να αφιερώσουν – λόγω εργασίας – στη μελέτη, ούτε φροντιστηριακά μαθήματα μπορούν να παρακολουθήσουν.

Μέχρι τώρα, υπήρχαν ευνοϊκές διατάξεις για τους εργαζόμενους μαθητές, με την εξασφάλιση του 1% των θέσεων των εισακτέων σε κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, ποσόστωση η οποία ουσιαστικά καταργείται με την ΕΒΕ, καθώς έπρεπε να ξεπεράσουν τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν από το συνδυασμό σπουδών και εργασίας και μάλιστα κάτω από τις σημερινές συνθήκες περιστολής κάθε εργασιακού δικαιώματος και απόλυτης εργοδοτικής ασυδοσίας.

Η εσπερινή εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό ιστορικό θεσμό – κατάκτηση της εργατικής τάξης, αφού το πρώτο νυχτερινό σχολείο το δημιουργήθηκε το 1901 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ώστε να αποτελέσει ευκαιρία μόρφωσης και προοπτικής για τα παιδιά της εργατικής τάξης.

Δεν το ήθελαν τότε οι αστοί και το κράτος τους, δεν το θέλουν και τώρα!

Με το νόμο αυτό γίνεται ένα ακόμα βήμα στην απαξίωση, στη συρρίκνωση και διάλυση των Εσπερινών Σχολείων. Η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, πιστοί στις ανάγκες του κεφαλαίου για λίγους «άριστους», οξύνουν τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση και αποκλείουν εμάς τους εργαζόμενους και τα παιδιά μας από μία «δεύτερη ευκαιρία» στη μόρφωση!

Κανείς μόνος του!

Τώρα είναι η ώρα της οργανωμένης δράσης μέσα από τα 15μελή στα σχολεία, τα σωματεία μας στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς!

Απαιτούμε:

● Να παραμείνουν οι ευνοϊκές διατάξεις για την είσοδο στα Πανεπιστήμια των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων.

● Να μην εφαρμοστεί η διάταξη για Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) ενιαία για μαθητές Ημερήσιων και Εσπερινών Σχολείων.

● Να καταργηθεί ο νόμος 4777/2021 του Υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.

Τα Συνδικάτα:

– Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Χανίων

– Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων

– Σύνδεσμός Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων-Εκμεταλλεύσεων Εστιατορίων-Μαγειριών Ν. Χανίων

– Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Παρασκευής και Συσκευασίας τροφίμων-αρτοσκευασμάτων-ποτών-ειδών ζαχαροπλαστικής Ν. Χανίων

– Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου

– Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

– Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων & Ποτών Ηρακλείου

– Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση “Γαλάτεια Καζαντζάκη”

– Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου

– Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Λασιθίου «Τάλως»

– Επιχειρησιακό Σωματείο Αύρα Ελούντας «Breeze»

– Σύλλογος Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Ν. Λασιθίου

– Σωματείο καθαριστριών δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων Ν.Ρεθύμνου

– Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ρεθύμνου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί