Η αστυνομία του Μητσοτάκη, ο ”μητσοτακισμός” και το κράτος του “Βαγγέλα”

Του Γιώργου Δημητρίου

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να θεμελιώσω την άποψή μου ότι η Ελληνική αστυνομία αποτελεί ”βραχίονα” της Ν.Δ . Η άποψή μου βασίζεται σε μία μελέτη που έγινε βιβλίο από την καθηγήτρια της Δημόσιας Πολιτικής του Harvard Kennedy School,Yanilda Gonzales ,με τον τίτλο : ” Αυταρχική Αστυνομία στη Δημοκρατία και αμφισβητούμενη ασφάλεια”, δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του HKS.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΔΙΕΦΘΑΡΜΈΝΑ ΚΡΑΤΗ.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση παγκοσμίως στη λίστα της διαφθοράς.(βλέπε διεθνή διαφάνεια 2021) Σύμφωνα  με την καθηγήτρια του Χάρβαντ,σε αυτές τις δημοκρατίες πχ Κολομβία, Μεξικό, Αργεντινή, Ελλάδα κλπ οι αστυνομίες είναι ταυτισμένες με τα κόμματα τα οποία έχουν χτίσει το διεφθαρμένο κράτος.

ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.

Τα κόμματα στην Ελλάδα ασκούν πολιτική πίεση στην ΕΛΑΣ., ανάλογα με πολιτικές συνθήκες που υφίστανται και τον πολιτικό ανταγωνισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μεταρρυθμίσεις στην ΕΛΑΣ, και η ΝΔ να αγωνίζεται για παραμείνει ώς έχει.

Ολες οι προσπάθειες για  μεταρρυθμίσεις στην ΕΛΑΣ έχουν αποτύχει επειδή ”ελέγχεται” από το βαθύ κράτος της ΝΔ.

Η ανακοίνωση των ειδικών φρουρών Κρήτης είναι άλλη μία απόδειξη κομματικής ”χειραγώγησης” και εξαναγκασμού παιδιών τα οποία επιζητούσαν μιά θέση εργασίας και ”χρησιμοποιήθηκαν” από τη ΝΔ για κομματικά οφέλη, πατώντας στην ανάγκη τους.

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΝΔ ΑΣΚΟΥΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣ.

Με την θεωρία του νόμου και της τάξης ως πολιτικό δόγμα, αυτομάτως υπάρχει παρέμβαση στο έργο της ΕΛΑΣ η οποία δεν θα έπρεπε να χρειάζεται υποδείξεις, θα όφειλε να ξέρει τι θα έπρεπε να κάνει, Και αυτό είναι απλό: να εφαρμόζει το νόμο με ίσο τρόπο παντού, στο πλαίσιο του Συντάγματος.

Αυτό το δόγμα νόμου και τάξης προωθούν ο Ερντογάν, ο Τράμπ, ο Μπολσονάρου, ο Πούτιν.

Ο Μητσοτάκης επιδιώκοντας τη φίμωση του ”εσωτερικού” του εχθρού.

Αυτός ο εξαναγκασμός και η επιπλέον  πίεση με χαϊδέματα και δηλώσεις τάχα συμπαράστασης στην ΕΛΑΣ σκοπό έχει να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα, χειραγωγώντας την ΕΛΑΣ. (όπως ΜΜΕ και άλλους θεσμούς, πουλώντας ”προστασία”, ευκαιρίες ανέλιξης και εξέλιξης σε καριέρες, από την πολιτική μέχρι την εκκλησία).

Αυτός ο εξαναγκασμός  δεν δεσμεύεται από το κράτος δικαίου, αλλά ασκείται με αυθαίρετους και εξαιρετικούς τρόπους, τα ζούμε από τη στιγμή που εξελέγη. Η θεωρία ότι πρόκειται για λίγα και μεμονωμένα περιστατικά αστυνομικής βίας δεν είναι αληθινή.

Τον κ. Καραμαλάκη θα τον γράψει η ιστορία ως τον  αρχηγό της  της πρώτης ”αγίας οικογενειακής” αστυνομίας του Μητσοτάκη.

(Ο νέος αρχηγός της ΕΛΑΣ θα είναι Κρητικός, ο νέος αρχιεπίσκοπος θα είναι ο Πειραιώς…και το 22 πρωταθλητής ο ”ευεργέτης”.. Τόσο προβλέψιμοι. Ξέρουμε τι θα πεί ”Μητσοτακισμός” με πλοκάμια παντού. Εχει προωθήσει τις πολιτικές του ”ορντινάντσες”… στο όνειρο)

Το ότι η Ελλάδα είναι κορυφαία στη λίστα της διαφθοράς, αυτό και μόνο δείχνει ότι δεν έχουμε ούτε καλή αστυνομία, ούτε σοβαρή ΕΛΙΤ. Όλα τα άλλα είναι ιστορίες, ας μου επιτραπεί, για ”αρκούδες”.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΕΛΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟ.

Η ΕΛΑΣ γνωρίζοντας ότι ο έλεγχος των ”μοχλών” του εξαναγκασμού της είναι απαραίτητο εργαλείο για τη δεξιά παράταξη μέσα στην Ελληνική Δημοκρατία, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ώστε να παρέχει παραχωρήσεις στη Νέα Δημοκρατία, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει τις δημοκρατικές ή τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην

Ελληνική αστυνομία ως ”αντίδωρον”.

Η ΕΛΑΣ είναι ένα ισχυρό ”πολιτικό” εργαλείο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως είναι όλες οι αστυνομίες στα διεφθαρμένα κράτη σύμφωνα με την καθηγήτρια του Χάρβαρντ.

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με το Harvard Kennedy School ,ASH CENTER ,Cambridge University Press,2020,”Authorization Police in Democracy”, αυταρχική αστυνομία μέσα στη Δημοκρατία: Πρέπει να αρχίσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να χτίζεται μία συστηματική πολιτική πίεση στην ΕΛΑΣ αντίρροπη αυτής που ασκεί με εξαναγκαστικό τρόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να λειτουργήσουν ως κρίσιμα υποκείμενα περιστατικά  για την προώθηση διαρκούς αιτήματος για δημόσιες απαντήσεις και δομικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΛΑΣ.

Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί η διαρθρωτική εξουσία της ΕΛΑΣ, εάν πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι όποιες μεταρρυθμίσεις, στις προσλήψεις, στις προαγωγές, στην εκπαίδευση, στην αποστρατικοποίηση της ΕΛΑΣ και την κατάργηση ορισμένων μονάδων.

Κύριε Μητσοτάκη, το πόρισμα Αλιβιζάτου για την ΕΛΑΣ σας μάρανε..

Ελπίζω να έχει μετανιώσει ο εξαίρετος καθηγητής που άφησε ένα πολιτικό υποκριτή να τον χρησιμοποιεί με τέτοιο τρόπο.

ΥΓ. Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος είναι να σταλούν στο Ειδικό δικαστήριο ο ”μητσοτακισμός” και το κράτος του “Βαγγέλα”, ως νοοτροπίες και πρακτικές.  

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Η αστυνομία του Μητσοτάκη, ο ”μητσοτακισμός” και το κράτος του “Βαγγέλα””

  1. Τυμπάκι κουκούλωμα ξύλου

    Είχα ακούσει άμεσες μαρτυρίες για αστυνομικούς που ξυλοκοπούσαν μετανάστες για ασήμαντες αφορμές ή και εντελώς αναίτια και ΔΕΝ τα πίστευα. Πλάκα πλάκα έχω αρκετούς συγγενείς αστυνομικούς. Ένας από αυτούς, στο μακρινό παρελθόν, είχε δεσμό με μία κοπέλα που είχαμε γίνει φίλες. Από την ίδια μάθαινα ότι την ξυλοκοπούσε συχνά πυκνά, την έκανε κυριολεκτικά “μαύρη”, κυκλοφορούσε με ντύσιμο σαν στολή δύτη και μαύρα γυαλιά, για να μην φαίνεται το “μαύρισμα”. Δεν πλήρωσε ποτέ για τις πράξεις του, παντρεύτηκε μια άλλη και όλα καλά. Η βία των αστυνομικών είναι σαν τη βία κατά των γυναικών και σαν τη βία στο σπίτι, απλά κουκουλώνεται. Υπάρχει όμως και η βία κάποιων τοπικών μέσων, όπως εκείνος που όταν διαμαρτυρήθηκα για τα κατάπτυστα ρατσιστικά άρθρα τους με απείλησε “μη μιλάς γιατί εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα”…. Εκτίθεμαι επειδή ο άντρας μου είναι μετανάστης, έπρεπε να του βάλω μπούργκα να τον κρύβω για πάντα.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί