Λ. Μενδώνη: Δική μου επιλογή ο διορισμός Λιγνάδη

Ο πρωθυπουργός στήριξε την υπουργό Πολιτισμού για την υπόθεση Λιγνάδη με την ίδια να ανταποδίδει τη στήριξη αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου.

Η υπόθεση του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου συνεχίζει να απασχολεί εντόνως την ελληνική κοινωνία με τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μία την άλλη και την κυβέρνηση να εξακολουθεί να μην αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας στην έντονη κριτική της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρκέστηκε να πει πως «η κυβέρνηση δεν συγκαλύπτει» επαναλαμβάνοντας το κυβερνητικό αφήγημα για «όρια και κανόνες».

Έχοντας βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, η κυβερνητική αξιωματούχος, ανέλαβε την ευθύνη της επιλογής του Δημήτρη Λιγνάδη. «Ήταν δική μου επιλογή, με αποκλειστικά καλλιτεχνικά κριτήρια και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ιδρυτικό νόμο» είπε από το βήμα της Βουλής και εξαπέλυσε τα πυρά της στο κόμμα της Κουμουνδούρου: «Ο διαγωνισμός που προκήρυξε προεκλογικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο, έπασχε νομικά και θα ακυρωνόταν στα δικαστήρια», είπε, εκτιμώντας πως το Εθνικό Θέατρο θα έμενε 6 με 8 μήνες χωρίς διευθυντή.

«Ο κ. Ταραντίλης είχε την πολιτική ευθιξία να παραιτηθεί. Εσείς;»

«Πότε λέγατε αλήθεια; Πριν, όταν λέγατε ότι αυτοβούλως παραιτήθηκε ο κ. Λιγνάδης ή μετά που είπατε ότι ζητήσατε την παραίτηση τού κατά συρροή βιαστή επί 30 χρόνια όπως λέει το βούλευμα; Ο κ. Ταραντίλης είχε την πολιτική ευθιξία να παραιτηθεί. Εσείς έχετε ή δεν έχετε την πολιτική ευθύνη για να παραιτηθείτε; Είστε ένα πρόσωπο non grata και σας ζητώ να απαντήσετε αν μπορείτε να εξακολουθήσετε να είστε υπουργός μπίζνες και όχι υπουργός του Πολιτισμού», αντέτεινε από την πλευρά της η Σία Αναγνωστοπούλου.

H τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου

Η κ. Μενδώνη καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «υποκρισία» και «ακραίες χυδαιότητες» καθώς και ότι «ασκεί κριτική με δύο μέτρα και δύο σταθμά», απορρίπτοντας κατηγορηματικά προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Αναγνώρισα το λάθος μου, αναγνωριστείτε και εσείς το λάθος της κριτική σας. Η κυβέρνηση δεν συγκαλύπτει. Το απέδειξε και με τις θεσμικές της πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να πέσει άπλετο φως.

Θα ήταν ευχής έργο να ενισχύσουμε όλοι μαζί το θεσμικό πλαίσιο, όπως το προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, με μέτρα που θα βάλουν όρια και κανόνες. Μην μιλάτε για βαριά συγκάλυψη. Το να λες εσκεμμένα ακραίες χυδαιότητες δεν προάγει τη δημοκρατία. Δεν πρέπει η Ελλάδα να γυρίσει σε ένα κλίμα τοξικότητας. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι μια άνευ ορίων αντιπαράθεση. Αυτό δεν θα λειτουργούσε υπέρ μιας πραγματικής κάθαρσης», υπογράμμισε.

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Λίγο αργότερα, η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, επανήλθε χαρακτηρίζοντας «αισχρή» την παρουσία της Λίνας Μενδώνη στη Βουλή και λέγοντας πως «είχε το θράσος να κουνήσει το δάκτυλο στους καλλιτέχνες και τους πολίτες» χωρίς «καμία ανάληψη ευθύνης. Καμία συγγνώμη».

Η Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε σε μια σειρά από γεγονότα που δείχνουν τις ευθύνες της κυβέρνησης:

«Ακύρωσαν δημόσιο διαγωνισμό. Τοποθέτησαν κάποιον που “δεν τον ήξεραν” με απευθείας ανάθεση. “Εξαπατήθηκαν” από αυτόν για τις αποκαλύψεις. Δεν έστειλαν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Έλεγαν ψέματα για να τον προστατεύσουν από τα “σκυλιά”. Δεν στήριξαν τα θύματα. Άφησαν την υπόθεση να σέρνεται, μιλώντας για φήμες και για μη επώνυμες καταγγελίες. Μετά τις μηνύσεις για να σωθούν τον έριξαν πράγματι στα σκυλιά ως “επικίνδυνο άνθρωπο” πριν μιλήσει η Δικαιοσύνη». Και κατέληξε: «Πιο κραυγαλέα από την πολιτική ευθύνη είναι η μη ανάληψή της. Δεν κυβερνούν, εξουσιάζουν. Είναι πρόβλημα για τη Δημοκρατία».

Πώς φτάσαμε στην παραίτηση

EUROKINISSI/Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η υπουργός Πολιτισμού, αναφερόμενη στην παραίτηση Λιγνάδη, είχε πει νωρίτερα: «Στις 6 Φεβρουαρίου, ώρα 13.42 δημοσιεύεται η σοκαριστική συνέντευξη του Ν.Σ. που φωτογραφίζει το Λιγνάδη, χωρίς να αναφέρει το όνομά του. Πέντε ώρες μετά έχει φύγει από τη θέση του. Για κάποιους επικοινωνιακούς χειρισμούς εγώ πρώτη έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Αλλά η ουσία είναι αυτή που σας είπα. 13.42 δημοσιεύτηκε η συνέντευξη, πέντε ώρες μετά ο Λιγνάδης είχε φύγει από τη θέση του. Και αμέσως μετά η υπόθεση πέρασε στα χέρια της δικαιοσύνης. Αυτό λέγεται συγκάλυψη; Η Κυβέρνηση αυτή κ. Αναγνωστοπούλου δεν συγκαλύπτει».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί