Συνάντηση Α. Ξανθού με τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Αγροτικής Γης Ν. Ρεθύμνου για τους δασικούς χάρτες

Ο Βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός είχε συνάντηση στο Ρέθυμνο με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Αγροτικής Γης Νομού Ρεθύμνου Νικήστρατο Χαροκόπο και το μέλος του ΔΣ Γιώργη Βενιεράκη, με θέμα τους αναρτηθέντες δασικούς χάρτες στην Π.Ε. Ρεθύμνου.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ιδιοκτητών Αγροτικής Γης Νομού Ρεθύμνου ενημέρωσαν για τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχουν στους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού. Ο Σύλλογος ζητά τη ριζική αναθεώρηση των δασικών χαρτών, διαπιστώνοντας πολλαπλά λάθη,  στρεβλώσεις και αδικίες στον χαρακτηρισμό ιδιωτικών εκτάσεων ως δασικές, που έχουν εξοργίσει τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. Ο Σύλλογος ζητά επίσης στην αναθεώρηση των χαρτών να ληφθούν υπόψη οι εκτάσεις που έχουν πράξεις αποχαρακτηρισμού, αναδασμού, σχέδια βελτίωσης κλπ. και τόνισαν ότι οι πολίτες δεν μπορούν να επωμισθούν μια δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση εν μέσω κρίσης.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι οι δασικοί χάρτες αποτελούν μεν ένα αναγκαίο αναπτυξιακό εργαλείο που πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην ΠΕ Ρεθύμνου έχει προκαλέσει δικαίως έντονη ανησυχία στους πολίτες της περιοχής. Οι χάρτες βρίθουν λαθών και παραλείψεων με αποτέλεσμα περίπου 900.000 στρέμματα της ΠΕ Ρεθύμνου (πάνω από το 62%) να εμφανίζεται στο χάρτη ότι υπάγονται στη δασική νομοθεσία, ποσοστό δυσανάλογα υψηλό σε σύγκριση με άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης. Αγροτεμάχια για τα οποία έχουν εκδοθεί νόμιμες οικοδομικές άδειες, αγροτεμάχια για τα οποία υπάρχουν ήδη πράξεις αποχαρακτηρισμού, ξεκάθαρες αγροτικές κοινοτικές ή ιδιόκτητες γαίες, αρχαιολογικές ζώνες αλλά και αγροτεμάχια τα οποία δεν είχαν ποτέ δασικό χαρακτήρα κι έχουν συμπεριληφθεί σε αναδασωτέες περιοχές, είναι μερικές μόνο περιπτώσεις που δημιουργούν «πρόδηλες» στρεβλώσεις των δασικών χαρτών του Ρεθύμνου.

Ο Α. Ξανθός συνέχισε ότι φαίνεται να μην έχουν ληφθεί υπόψη καθόλου νομοθετικές ρυθμίσεις και υπουργικές αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που βελτίωναν την υπάρχουσα δασική νομοθεσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι χορτολιβαδικές εκτάσεις. Παρόλο που στην Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου είναι έντονο το στοιχείο της χορτολιβαδικής έκτασης, μόλις το 1% εμφανίζεται ως τέτοια στους αναρτημένους δασικούς χάρτες. Όλο αυτό το πλέγμα των αστοχιών κατά τη σύνταξη των δασικών χαρτών αναμένεται να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα τόσο στους πολίτες του Ρεθύμνου που θα χρειαστεί εν μέσω δύσκολης υγειονομικής και οικονομικής συγκυρίας να αποδείξουν το μη δασικό χαρακτήρα της γης τους.

Ο Α. Ξανθός επεσήμανε ότι θα πρέπει να διευκολυνθούν οι πολίτες με παράταση του χρόνου κατάθεσης αντιρρήσεων και με μείωση των υψηλών παράβολων. Ταυτόχρονα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να καταθέσει αντιρρήσεις που αφορούν δημοτικές περιοχές καθώς και να εξεταστούν «νομικά εργαλεία» ώστε να μπορούν να κατατίθενται, υπό προϋποθέσεις ομαδικές αντιρρήσεις.

Ο Α. Ξανθός κατέληξε ότι, πριν την κατάθεση των αντιρρήσεων, οι δασικοί χάρτες της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου θα πρέπει να επανεξεταστούν άμεσα και να αναρτηθούν εκ νέου διορθωμένοι και όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματική εικόνα της περιοχής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί