Η πανδημία ως αντιδημοκρατική πρόφαση: Και ξαφνικά, απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων και πάλι!

Με μια αιφνίδια απόφαση και χωρίς καμία προειδοποίηση ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ) ανακοίνωσε την απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων από σήμερα έως την 1η Φεβρουαρίου.

Για ακόμα μία φορά στο όνομα της πανδημίας, λαμβάνεται μια απόφαση που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς καμία εξήγηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και χωρίς καμία βάσιμη αιτιολογία την ώρα μάλιστα που έχει αποφασιστεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων.

Έτσι με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύονται από την 06:00 ώρα σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) έως και την 06:00 ώρα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα.

Παρά το γεγονός πως σύμφωνα με την απόφαση πρόκειται για εισήγηση των λοιμωξιολόγων από τις 22 Ιανουαρίου, καμία αναφορά δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα από κανέναν ειδικό ή μέλος της κυβέρνησης για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ ερωτηθείς ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος και μέλος της Επιτροπής λοιμωξιολόγων το πρωί της Τρίτης στο ΣΚΑΙ για το αν είχε αποφασιστεί κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής απάντησε αρνητικά λέγοντας χαρακτηριστικά «όχι από εσάς το άκουσα τώρα».

Σύμφωνα με την έκδοση της Απόφασης απαγόρευσης συναθροίσεων ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

-μή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,

-ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κοροναϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,

-η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.

Τα πρόστιμα

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Τα τρία ψέματα της κυβέρνησης

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση χρησιμοποιεί fake news για να δικαιολογήσει αυταρχικές αποφάσεις, προσβάλλοντας βάναυσα τη νοημοσύνη των πολιτών. Έτσι ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, συνεχίζει να επιμένει ότι η αιφνίδια απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας για απαγόρευση μέχρι την 1η Φεβρουαρίου των δημόσιων συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, συνιστά «χαλάρωση των μέτρων» και όχι νέα έκφραση της κατασταλτικής πολιτικής.

Σφοδρή  ήταν η αντίδραση του νομικού Θανάση Καμπαγιάννη ο οποίος με μια σκληρή ανάρτηση βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Δείτε: Προσβολή στη νοημοσύνη των πολιτών: «Βαφτίζουν» χαλάρωση την απαγόρευση – Τα τρία κυβερνητικά ψέματα

«Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της σπεύδουν να δικαιολογήσουν την νέα αστυνομική απαγόρευση συναθροίσεων λέγοντας ότι αυτή αποτελεί κατ’ ουσίαν χαλάρωση των απαγορεύσεων. “Διά της απαγόρευσης, επιτρέπονται οι συναθροίσεις κάτω των 100”, είναι το επιχείρημα. Ευτυχώς που δεν ζει ο Τζωρτζ Όργουελ, συγγραφέας του δυστοπικού 1984, γιατί θα έσκαγε από τη ζήλεια…» σημειώνει.

Και συνεχίζει παρουσιάζοντας τα «fake news του Μεγάλου Νεοδημοκρατικού Αδελφού»:

– Δεν υπήρχε απαγόρευση των συναθροίσεων του α. 11 του Συντάγματος όπως ισχυρίζονται το Αρχηγείο της Αστυνομίας και τα μέσα ενημέρωσης του καθεστώτος! Η συγκέντρωση των φοιτητών την προηγούμενη Πέμπτη ΔΕΝ ήταν απαγορευμένη!

– Δεν υπήρχε απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων ώστε τα 100 άτομα να συνιστούν «χαλάρωση» ή «διεύρυνση» όπως ισχυρίζονται το Αρχηγείο της Αστυνομίας και τα μέσα ενημέρωσης του καθεστώτος!

– Ας απαντήσει η Αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης του καθεστώτος: ποιο sms ή ποια βεβαίωση μετακίνησης πρέπει να συμπληρώσει ο πολίτης που θέλει να συμμετάσχει σε συνάθροιση κάτω των 100 ατόμων;

Όπως εξηγεί οι οι περιοριστικές υπουργικές αποφάσεις, από το καλοκαίρι και μετά, αναστέλλουν τις πολυάριθμες συγκεντρώσεις, με την επιφύλαξη των δημόσιων συναθροίσεων του ά. 11 του Συντάγματος. «Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει εν λευκώ απαγόρευση του δικαιώματος στη συνάθροιση! Τέτοια απαγόρευση πρέπει να εκδοθεί είτε βάσει του άρθρου εξηκοστού όγδοου παρ. 2 της από 20.03.2020 ΠΝΠ, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 είτε βάσει των διατάξεων του ν. 4703/2020 (νόμου Χρυσοχοϊδη). Τέτοιες απαγορεύσεις εξεδόθησαν το τετραήμερο της 15-18 Νοεμβρίου και την 6η Δεκεμβρίου δυνάμει της ΠΝΠ από τον Αρχηγό της Αστυνομίας».

Η κυβέρνηση σημειώνει, «εξέδωσε μια πολιτική απόφαση καταστολής των διαμαρτυριών του φοιτητικού κινήματος εν όψει ψήφισης του νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη για τα πανεπιστήμια». 

Να σημειωθεί ότι ακόμα και χωρίς την έκδοση απαγόρευσης, η κυβέρνηση καθιστά αδύνατο το δικαίωμα στη συνάθροιση με την επιβολή προστίμων για παραβίαση της απαγόρευσης μετακίνησης. 

«Αυτό που έκανε με την τελευταία αστυνομική διαταγή η κυβέρνηση ήταν να απαγορεύσει για τρίτη φορά τις συναθροίσεις (άνω των 100 ατόμων) το τελευταίο τρίμηνο, αναστέλλοντας το άρθρο 11 του Συντάγματος, χωρίς την προβλεπόμενη συνταγματική διαδικασία του α. 48, με απόφαση δηλαδή της Βουλής», σημειώνει ο νομικός Θανάσης Καμπαγιάννης.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η πανδημία δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις

Την απαγόρευση των συναθροίσεων, με απόφαση της ΕΛΑΣ, σχολίασε το Γραφειο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:

Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση αποδίδει σε δήθεν εισηγήσεις της Επιτροπής τη δική της πολιτική απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων. Και για πολλοστή φορά διαψεύδεται, αφού ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε η Επιτροπή εισηγήθηκε κάτι τέτοιο.

Δείτε επίσης: Βατόπουλος: Δεν ήταν απόφαση της Επιτροπής η απαγόρευση των συναθροίσεων

Η αυτονόητη τήρηση μέτρων προστασίας και αποφυγής συνωστισμού δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα της κυβέρνησης για αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις. Αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας υγείας αλλά ως ευκαιρία καταστολής.

Συνεχίζει με κινήσεις πανικού να κρύβεται με ψέματα πίσω από την Επιτροπή, την ώρα που αρνείται τα αυτονόητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

– να λάβει μέτρα για τα ΜΜΜ και τους χώρους εργασίας (εκεί δηλαδή που συμβαίνουν οι περισσότερες μολύνσεις με βάση τον πρόεδρο του παγκόσμιου ιατρικού συλλόγου).

– να ενισχύσει τη δημόσια υγεία και να στηρίξει οικονομικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

– να προσλάβει γιατρούς αντί για ειδικούς φρουρούς.

Όσο ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής επιβεβαιώνει πως λαμβάνει αποφάσεις ερήμην της.

ΚΚΕ: Πολιτική επιλογή και ομολογία ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ για τη νέα απαγόρευση συναθροίσεων:

Η αστυνομική απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων, σε μια περίοδο μάλιστα που η κυβέρνηση υλοποιεί σωρηδόν μέτρα που προκαλούν δικαιολογημένες αντιδράσεις, όπως το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, είναι πολιτική επιλογή και ομολογία ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της πολιτικής της. 

Όλα τα υπόλοιπα περί προστασίας της δημόσιας υγείας είναι παραμύθια, όταν η κυβέρνηση με δική της ευθύνη δεν έχει εξασφαλίσει τα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης, μέσα μεταφοράς κ.α και όταν πλέον έχει αποδειχθεί ότι οι συγκεντρώσεις δεν ευθύνονται για τη διάδοση του ιού, αφού οι πρώτοι που τηρούν τα μέτρα προστασίας είναι αυτοί που τα διεκδικούν, δηλαδή οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τους. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί