Η προκήρυξη θέσεων στο δήμο Ηρακλείου και στην περιφέρεια Αττικής μυρίζει Άουσβιτς

Της Μαρίνας Βήχου

Κουτί Πανδώρας

Σάλος έχει προκληθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την προκήρυξη θέσεων εργασίας στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης και την Περιφέρεια Αττικής, καθώς μια από τις προϋποθέσεις που τίθενται είναι οι αιτούντες “να μην έχουν χρονιά η υποκείμενα νοσήματα και να μην ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ευάλωτες στον ιό του κορωνοϊού”. Η προκήρυξη μάλιστα από την Περιφέρεια Αττικής (ΑΔΑ:Ρ3ΧΖ7Λ-ΚΦ5) φέρει την υπογραφή του ιδίου του κ. Πατούλη, που τυγχάνει να είναι και Προέδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Δείτε τις αποκαλύψεις του Candiadoc:

Απίστευτος όρος σε προκηρύξεις του Δήμου Ηρακλείου: Μόνο υγιείς πολίτες θα προσλαμβάνονται! (έγγραφα)

Δήμος Ηρακλείου: “Αποκλείουμε από τις προσλήψεις πολίτες με προβλήματα υγείας για να τους… προστατεύσουμε στην πανδημία”!

Πολλές οργανώσεις ατόμων με αναπηρία η με υποκείμενα νοσήματα, όπως η Ελληνική Εταιρεία Αντιρρευματικού Αγώνα αντέδρασαν άμεσα καταγγέλλοντας ότι ο αποκλεισμός ατόμων με αναπηρία και χρόνια νοσήματα από το δικαίωμα στην εργασία και από την διεκδίκηση πρόσληψης σε ΟΤΑ αποτελεί “πράξη κοινωνικού αποκλεισμού, στέρησης θεμελιώδους κοινωνικού δικαιώματος και παραβιάζει την αρχή της δικαιοσύνης και την ισότητα των ευκαιριών” και ζήτησαν να αποσυρθούν οι εν λόγω προκηρύξεις για ” να αποκατασταθεί η ηθική τάξη και να εξαλειφθούν τα φαινόμενα ανεπίτρεπτων διακρίσεων”.

Δείτε επίσης: Επιστρέψτε στην ομαλότητα!- Λυγερός προς Λαμπρινό για προσλήψεις “υγιών”, “λίστα μμε” και αντιδημοκρατικές λειτουργίες

Ένωση Ασθενών για την αποκάλυψη του Candiadoc: «Η απαίτηση της προκήρυξης του δήμου Ηρακλείου είναι πολιτικά και ηθικά παντελώς απαράδεκτη»

ΔΑΣ ΟΤΑ: Να αφαιρεθούν τώρα οι απαράδεκτοι όροι σε προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού στο Δήμο Ηρακλείου

Η παράταξη «Ηράκλειο 3.7.5.» για την προκλητική προκήρυξη του Δήμου Ηρακλείου

Το ιδεολογικό υπόβαθρο πίσω από τέτοιου είδους ενέργειες είτε φέρουν την υπογραφή Πατούλη είτε αυτήν του Δήμου Ηράκλειου είναι ένα και το αυτό και παραπέμπει σε φασιστικές και ναζιστικές πρακτικές που εφαρμοστήκαν στην Γερμάνια και την Ιταλία την δεκαετία του ’30 μέχρι και το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Πρακτικές φτωχοποίησης ομάδων του πληθυσμού είτε σε βάση φυλετική, ιδεολογική, είτε στη βάση της κατάστασης της σωματικής , πνευματικής η ψυχικής τους υγείας. Για το λόγο αυτό απαιτείται και η απολυτά σαφής καταδίκη τους τόσο από τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα, όσο και από  τον επιστημονικό κόσμο και την κοινωνία των πολίτων.

Ειδικότερα να θυμίσουμε στον γαλάζιο Περιφερειάρχη- που κανονικά η ίδια του η παράταξη θα έπρεπε να τον είχε εξαναγκάσει σε παραίτηση- ότι στα φασιστικά και ναζιστικά καθεστώτα της Ιταλίας και της Γερμανίας δεν επιτρεπόταν στους Εβραίους να εργάζονται στον δημόσιο τομέα, γιατί εθεωρούντο “μιάσματα”, παράλληλα διωχτήκαν από τα δημόσια σχολεία παιδιά και έφηβοι που οι γονείς τους ήταν Εβραίοι, απαγορεύτηκε στους Εβραίους να κατέχουν ακαδημαϊκές και εν γένει εκπαιδευτικές θέσεις, επίσης απομακρυνθήκαν από διευθυντικές θέσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις, απαγορεύτηκαν οι μεικτοί γάμοι. Όλα αυτά έγιναν στο όνομα της “ακεραιότητας της φυλής”, ενάντια στον κίνδυνο της “μόλυνσης” από ετερογενή στοιχεία. Το πιο τρομαχτικό είναι ότι αυτές οι πρακτικές είχαν τους υποστηρικτές τους σε μια ομάδα ακαδημαϊκών από τους χώρους της φυσιολογίας, της βιολογίας και της ψυχολογίας, που διαμόρφωσαν το φυλετικό δόγμα.

Επιπλέον στη διαμόρφωση του ρατσισμού ως βασικού συστατικού της ναζιστικής και φασιστικής ιδεολογίας σημαντικό ρόλο έπαιξαν κάποιες από τις ιδέες που παρουσιάστηκαν από τον Κάρολο Δαρβίνο στο βιβλίο του ” Η προέλευση των έμβιων όντων” το 1859. Ειδικότερα εννοείς όπως ” η επικράτηση των πιο ισχυρών” και η ” φυσική επιλογή” χρησιμοποιήθηκαν για εξυπηρέτηση πολίτικων στόχων. Μάλιστα κάποιοι επιστήμονες όπως ο Γερμανός Ernst Haeckel, προχωρήσαν παραπέρα την έννοια του κρατικού ρατσισμού με την μορφή της ευγονικής. Οι οπαδοί της ευγονικής που προπολεμικά εμφανίστηκαν και στις ΗΠΑ ανησυχούσαν για το γεγονός ότι οι ηθικοί νομοί εμποδίζαν την λειτουργία της φυσικής επιλογής. Βασική τους έγνοια ήταν η ανάγκη “εθνικής αναγέννησης”.

Οι ναζί ειδικότερα επέδειξαν μια εμμονή με την έννοια της υγείας. Κινητοποίησαν επιστήμονες της ιατρικής και της ψυχολογίας προκειμένου να κάνουν πειράματα πάνω στα όρια των σωματικών και των  πνευματικών δυνατοτήτων. Τον Ιούλιο του 1933 ως κυβέρνηση πέρασαν νόμο για ” Την πρόληψη των κληρονομικών ασθενειών”. Με αυτό τον νόμο προχωρήσαν στην στείρωση όλων των ατόμων που θεωρήθηκαν ότι πάσχουν από κληρονομικές ασθένειες, όπως πνευματικές, δυσκολίες στην εκπαίδευση, φυσική παραμόρφωση, επιληψία, τύφλωση, κώφωση, σοβαρός αλκοολισμός. Αυτούς τους ανθρώπους τους θεωρούσαν ” άχρηστους” που αποτελούν βάρος για την κοινωνία. Μάλιστα το 1939 ο Χίτλερ το προχώρησε και παραπάνω, δίνοντας κρυφά άδεια εφαρμογής ενός προγράμματος “ευθανασίας” με την κωδική ονομασία “Επιχείρηση Τ4”. Μεταξύ 1940-1941 στα πλαίσια αυτού του προγράμματος 70.000 Αυστριακοί και Γερμανοί πολίτες με αναπηρίες δολοφονήθηκαν με τη χρήση δηλητηριωδών αέριων. Η μέθοδος αυτή υπήρξε το πρώτο στάδιο της μετέπειτα μαζικής εξόντωσης των Εβραίων, της γνωστής ως “τελικής λύσης”. Συνολικά ως το τέλος του πολέμου υπολογίζεται ότι δολοφονήθηκαν 275.000 με αναπηρία σε Γερμάνια και Αυστρία.

Φαίνεται λοιπόν ότι 90 χρονιά μετά, με πρόσχημα την πανδημία του κορωνοϊού, κάποιοι ονειρεύονται να φέρουν σιγά σιγά από την πίσω πόρτα πρακτικές και ιδεολογίες που οδήγησαν την Ανθρωπότητα σε ανθρώπινες εκατόμβες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα τα προσωπικά δεδομένα, ποσό μάλλον αυτά που αφορούν την υγειά μας. Αλλοίμονο αν δοθεί η άδεια είτε σε δημοσίους οργανισμούς είτε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να κάνουν επιλεκτικές προσλήψεις, οδηγώντας ευρύτατες κατηγορίες ανθρώπων στο εργασιακό και κοινωνικό περιθώριο γιατί τυχαίνει να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Αλλοίμονο αν επιτρέψουμε σαν κοινωνία πολιτών να εφαρμοστεί αυτός ο επικίνδυνος ρατσισμός...γιατί τότε θα έχουμε ανοίξει τους ασκούς του Αίολου…

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Η προκήρυξη θέσεων στο δήμο Ηρακλείου και στην περιφέρεια Αττικής μυρίζει Άουσβιτς”

  1. Eleni

    Εδώ δεν είναι απλά ναζί, είναι θεοί. Οι ομάδες που αποκλείουν οι προκηρύξεις τους είναι αυτοί που έτσι και αλλιώς ρίχτηκαν στον Καιάδα, νέοι, ευπαθείς, που ο μόνος τρόπος να προστατευτούν είναι να κάθονται στο σπίτι χωρίς δουλειά και χωρίς προοπτική εμβολιασμού. Αυτοί έπρεπε να εμβολιαστούν πρώτοι πρώτοι. Είναι ντροπή να βλέπουμε γιατρούς, πολιτικούς και μικροπολιτικούς να καμαρώνουν VACCINATED με χαμόγελα ως τα αυτιά. Ας θυμηθούμε την ιστορία με το καλάμι του βασιλιά της Σπάρτης Αγησίλαου. Τελικά μόνο η προβολή και η καριέρα τους νοιάζει, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί