Αυστρία: Υποχρεωτική η ιατρική μάσκα FFP2 σε συγκοινωνίες και καταστήματα

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας, η κυβέρνηση Κουρτς αποφάσισε να κάνει πιο αυστηρά τα μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα καταστήματα. Ετσι από τις 25 Ιανουαρίου γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας τύπου FFP2 σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα ισχύοντες κανονισμούς οι πολίτες μπορούσαν να χρησιμοποιούν υφασμάτινες μάσκες ή και μαντήλια. Η Αυστρία υιοθέτησε το μέτρο μετά από μια σύσκεψη στις 17 Ιανουαρίου, στην οποία αποφασίστηκε και η παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου.

Παρότι οι μάσκες τύπου FFP2 είναι πιο ακριβές από τις συνηθισμένες ιατρικές μάσκες, η κυβέρνηση υπόσχεται να τις διαθέσει στο κοινό σε τιμή κόστους. Οσοι δε είναι χαμηλού εισόδήματος, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα μπορούν να τις πάρουν δωρεάν. τα μεγάλα σουπερμάρκετ της χώρας είπαν στο πρακτορείο ΑΡΑ ότι θα πωλούν τις μάσκες σε τιμές κόστους, αν και δεν μπρούν ακόμα να προσδιορίσουν ακριβώς την τιμή τους. Οσο για τους προμηθευτές υποσχέθηκαν ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα αποθεμάτω, ακόμα και τώρα που προβλέπεται ότι η ζήτηση θα εκτοξευθεί λόγω των νέων κανονισμών.

Στη Γερμανία

Χθες η κυβέρνηση Μέρκελ και τα ομόσπονδα κρατίδια, εκφράζοντας ανησυχία για την διάδοση της λεγόμενης «βρετανικής» παραλλαγής του ιού (Β.1.1.7)  αποφάσισαν αφενός να παρατείνουν το lockdown μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου και αφετέρου να αυστηροποιήσουν τα μέτρα. Ετσι μεταξύ άλλων:

Για τις μάσκες: Γίνεται υποχρεωτική η χρήση μασκών που προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία τόσο στις δημόσιες συγκοινωνίες όσο και στα καταστήματα. Αυτές είναι οι χειρουργικές μάσκες, και οι μάσκες τύπου FFP2 και KN95. Οι υφασμάτινες μάσκες πλέον δεν θεωρούνται αποτελεσματικές. 

Για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς: Θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου

Τεστ: Σύμφωνα με απόφαση που τέθηκε σε ισχύ από χθες, οι παραλλαγές του ιού που κυκλοφορούν θα πρέπει να πρέπει να εντοπίζονται για τον ακριβή τύπο τους. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα στις αρχές Φεβρουαρίου. Αυτό γίνεται για να εντοπιστούν οι μεταδοτικές παραλλαγές και οι μεταλλάξεις τους.

Τα καταστήματα: Το λιανικό εμπόριο παραμένει κλειστό με εξαίρεση καταστήματα που καλύπτουν βασικές ανάγκες.

Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα γηροκομεία: Γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας FFP2 για το προσωπικό και στρατιώτες και εθελοντές θα βοηθήσουν έτσι ώστε να γίνονται αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα τεστ σε ενοίκους και προσωπικό.

Χώροι λατρείας: Επιτρέπονται οι λειτουργίες εφόσον τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των παρευρισκομένων. Μάσκες με μεγαλύτερη προστασία είναι υποχρεωτικές και απαγορεύονται οι ψαλμωδίες. Συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων πρέπει να δηλώνονται εγκαίρως στις τοπικές ρυθμιστικές αρχές, μεσα σε δυο εργάσιμες ημέρες.

Χώροι εργασίας: Εν αναμομή οδηγίας από το υπουργείο Εργασίας, οι εργοδότες πρέπει, όπου είναι δυνατόν, να επιτρέπουν την εξ αποστάσεως εργασίας.

Φοροαπαλλαγές: Απαλλάσσονται 100% των φόρων οι αγορές  ηλεκτρονικού υλικου που αγοράζεται φέτος (από την 1η Ιανουαρίου), όπως υλισμικό και λογισμικό υπολογιστών. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί