Παράθυρο για συμφωνία με το Λονδίνο από τις Βρυξέλλες, αλλά υπό τους γνωστούς όρους

Αντιδράσεις στη Βρετανία για τις δηλώσεις Τζόνσον: αναταραχή στο χρηματιστήριο, προειδοποιήσεις από την πρωθυπουργό της Σκοτίας.

Το γεγονός ότι βρίσκονται σε διαφορετικό μήκος κύματος Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία όσον αφορά την προσπάθεια για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, καθώς η ηγεσία της Ε.Ε. κατέστησε σαφές ότι είναι «αποφασισμένη να εξασφαλίσει συμφωνία, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα». Είχε προηγηθεί και η δήλωση του Μπόρις Τζόνσον, που προειδοποίησε τους Βρετανούς να είναι έτοιμοι για έξοδο χωρίς συμφωνία, η οποία προκάλεσε πτώση του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Μετά το τέλος της συνόδου, κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υποστήριξε ότι η Ε.Ε. «συνεχίζει να εργάζεται για μια συμφωνία με τη Βρετανία και ευελπιστεί πως μια πρόοδος στο κλείσιμο των κενών σε μια εμπορική σχέση είναι δυνατή τις ερχόμενες εβδομάδες». Ωστόσο τόνισε πως οι Βρυξέλλες «δεν θα συμβιβαστούν με οποιοδήποτε τίμημα».

«Το εμπόριο, η αλιεία και η διακυβέρνηση είναι πολύ σημαντικά θέματα για την ΕΕ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Βρετανία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία Αποχώρησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη στην Ιρλανδία, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη σταθερή θέση των Βρυξελλών.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως οι διαπραγματευτές της Ε.Ε. θα μεταβούν «όπως έχει προβλεφθεί» στο Λονδίνο «την ερχόμενη εβδομάδα», προκειμένου να «ενταθούν» οι συνομιλίες για τις σχέσεις των δύο πλευρών μετά το Brexit, παρά την απειλή «μη συμφωνίας» που εξακόντισε ο Μπόρις Τζόνσον, προκαλώντας αναταραχή στη βρετανική χρηματαγορά.

Τη θέση ότι η Ε.Ε. επιθυμεί συμφωνία, αλλά όχι οποιαδήποτε συμφωνία εξέφρασε και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επισήμανε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών «έχουμε δει φως, αλλά και σκιές». «Ο χρόνος πιέζει και θα ήταν καλύτερα οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία», πρόσθεσε.

Την ενότητα των ηγετών της Ε.Ε. όσον αφορά τις απόψεις τους για το Brexit επισήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχει πλήρης στήριξη στη διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ για να συνεχίσει τις συνομιλίες με το Λονδίνο για δύο εβδομάδες.

«Δεν υπάρχουν διχογνωμίες. Δεν υπήρξε καμία για τις συμφωνίες αποχώρησης, δεν υπάρχει καμία για τις μελλοντικές σχέσεις, αλλά ομόφωνη υποστήριξη για τον διαπραγματευτή μας Μισέλ Μπαρνιέ», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, που επανέλαβε το γνωστό: «Είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα».

🇪🇺-🇬🇧 talks: the EU continues to work for a deal, but not at any price.

As planned, our negotiation team will go to London next week to intensify these negotiations.— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 16, 2020

Στο μεταξύ στο Λονδίνο βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αναταράξεις που προκάλεσε η δήλωση του Μπόρις Τζόνσον ότι παρά το γεγονός ότι «έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε θέματα όπως η κοινωνική ασφάλιση, η αεροπλοΐα, η συνεργασία στον τομέα των πυρηνικών και σε άλλα θέματα» αλλά έχει καταστεί σαφές ότι «για κάποιον λόγο είναι σαφές από τη σύνοδο κορυφής ότι έπειτα από 45 χρόνια συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., δεν είναι διατεθειμένοι -εκτός αν υπάρξει κάποια θεμελιώδης αλλαγή στην προσέγγισή τους- ότι δεν θα μας προσφέρουν μια συμφωνία όπως του Καναδά. Προετοιμαστείτε για μη συμφωνία».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε έπειτα από πολύ καιρό την πρώτη πτώση του δείκτη FTSE 100 κατά 1,4%, ενώ η στερλίνα άρχισε τα σκαμπανεβάσματα έναντι του δολαρίου.

Η δήλωση Τζόνσον προκάλεσε πάντως και πολιτικά απόνερα, με την πρωθυπουργό της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, να καταγγέλλει τη «ριψοκίνδυνη» τακτική του και να σημειώνει ότι αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η Σκοτία πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί. Και πρόσθεσε ότι ήταν γνωστό ότι ο Μπόρις Τζόνσον εργάζεται για να βγάλει τη Βρετανία από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, αγνοώντας τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας και προκαλώντας «απόγνωση» σε ψηφοφόρους και επιχειρήσεις με τις δηλώσεις του.

The pound fluctuates between gains and losses after Boris Johnson says the nation is preparing for a thin, Australia-style trade deal with the EU https://t.co/lzBTCqlY8F pic.twitter.com/YbntZLyFca— Bloomberg Brexit (@Brexit) October 16, 2020

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί