«Μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία»

Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για την καταδικαστική απόφαση

(φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Μετά την καταδικαστική απόφαση στην ιστορική δίκη για τη Χρυσή Αυγή, ο πολιτικός κόσμος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την απόφαση που ικανοποιεί και το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

«Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Δημοκρατία. Στην μακρά δημοκρατική παράδοση της χώρας μας φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήτανε πάντοτε ξένα. Η σημερινή απόφαση αποτελεί επιβεβαίωση ότι η Δημοκρατία και οι Θεσμοί της έχουν πάντα την δυνατότητα να ανατρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής τους», επεσήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η αξιωματική αντιπολίτευσητονίζει από την πλευρά της ότι «η σημερινή ημέρα περνάει στην Ιστορία της χώρας ως μια ημέρα νίκης για το Κράτος Δικαίου, ως μια ημέρα νίκης για τη Δικαιοσύνη και, τελικά, ως μια ημέρα νίκης για την ίδια τη Δημοκρατία».

«Το πλατύ δημοκρατικό ρεύμα που σχηματίστηκε σήμερα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μαζί με τους χιλιάδες ακόμα πολίτες που δεν μπόρεσαν να έρθουν, αποτελεί τον πραγματικό προστατευτικό κλοιό της Δημοκρατίας απέναντι στον φασισμό» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «πλέον είναι ευθύνη όλων να μην επιτραπεί ξανά στο φίδι του ναζισμού να μολύνει την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα».

«Δεν ήταν ποτέ αθώοι. Το γνώριζαν, το γνωρίζαμε. Σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη το επιβεβαίωσε με μια απόφαση που θα μείνει στην ιστορία. Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «όλοι μας οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που δεν έσκυψαν, και αγωνίστηκαν για να φτάσουμε εδώ».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο Κόκκινο 105.5 χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου «τεράστια νίκη για τη Δημοκρατία».

«Πρόκειται για τεράστια νίκη για όλους τους αγωνιστές του αντιφασιστικού κινήματος, για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Αλλά και για την οικογένεια του Παύλου Φύσσα που πήρε πάνω της αυτό το βάρος όλα αυτά τα χρόνια. Αν πρέπει να διαλέξουμε δύο εικόνες από τη σημερινή ημέρα, η μία είναι η φωτογραφία με τις χιλιάδες κόσμου που φαίνονται από ψηλά, με τους περισσότερους από 40.000 ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το εφετείο. Η δεύτερη είναι η εικόνα της Μάγδας Φύσσα όταν βγαίνει από την αίθουσα, μετά την απόφαση, να φωνάζει “Γιε μου τα κατάφερες!”».

«Η μάχη δεν τελειώνει εδώ», επισήμανε ο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη μέρα της ιστορικής απόφασης. «Γιατί έχουμε τη μάχη με όλα αυτά που έδωσαν χώρο στη Χρυσή Αυγή, τη μάχη με όλα τα “ναι μεν αλλά” και με τη “θεωρία των δύο άκρων”. Αυτή τη μάχη την έχουμε μπροστά μας όλο το επόμενο διάστημα, καθώς ξαναμπαίνουμε σε ένα μαύρο τούνελ, σε έναν κοινωνικό χειμώνα, μια κατάσταση την οποία σίγουρα ακροδεξιές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν.

«Η ελληνική Δικαιοσύνη, πιστή στον Συνταγματικό κανόνα πως τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, έπραξε σήμερα το χρέος της, ανεπηρέαστη, πειστικά και εμπεριστατωμένα. Οι υπόδικοι είναι πλέον κατάδικοι και η Χρυσή Αυγή δεν είναι παρά μια εγκληματική οργάνωση, αρμοδιότητας του σωφρονιστικού και όχι του πολιτικού συστήματος», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «σήμερα η Δημοκρατία απεδείχθη περίτρανα πως ξέρει να είναι και μαχόμενη! Μια ιδιότητά της που πρέπει να τη διαφυλάσσουμε παντοτινά».

«Ως πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων. Ως Έλληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «το ναζιστικό μόρφωμα, μετά τις κάλπες, καταδικάστηκε και στο δικαστήριο. Είναι μία απόδειξη της δύναμης που εκπέμπει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και η διάκριση των εξουσιών».

Ο Νίκος Δένδιας από την πλευρά του μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 δήλωσε ότι «η σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας αποτελεί μία ιστορική ετυμηγορία για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας. Όπως αποφάνθηκε η Δικαιοσύνη, η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση υπό τη διεύθυνση των κορυφαίων στελεχών της».

«Η ιστορική απόφαση, σε συνέχεια και της ετυμηγορίας των πολιτών στις εκλογές, χάρη στην οποία δεν εισήλθε η Χρυσή Αυγή στη Βουλή, εξοβελίζει το ναζιστικό μόρφωμα από τον δημόσιο βίο. Φέρνει όμως στο προσκήνιο και την ανάγκη να αποκτήσει η ελληνική κοινωνία τις απαραίτητες άμυνες, απέναντι όχι απλώς στη διάδοση απεχθών ιδεών, αλλά και στην προσπάθεια εφαρμογής τους στην πράξη», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Καταλήγοντας, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «συνεπώς, παρά τη δικαστική απόφαση, δεν χρειάζεται  εφησυχασμός. Απαιτείται  εγρήγορση και αντιμετώπιση των αιτίων που υπέθαλψαν το νεοναζιστικό φαινόμενο, ώστε να κλείσει οριστικά το θλιβερό αυτό κεφάλαιο της πολιτικής ζωής του τόπου».

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά σημείωσε: «εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα και με την ιστορική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Δικαίωση για τα θύματα και την Δημοκρατία. Η Ελλάδα στέλνει ξανά ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο: Ο φασισμός δεν χωρά στη ζωή μας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Μόνο μαζί τελειώνουμε τους Νεοναζί».

«Σήμερα δεν κρινόταν μόνο η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, κρινόταν η πολιτεία μας και η λειτουργία των δημοκρατικών μας θεσμών. Η σημερινή απόφαση αποτελεί, έστω αργά, μια αχτίδα φωτός, που πρέπει όμως να φωτίσει τη μελλοντική πορεία του δημόσιου βίου της χώρας», επεσήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Κόκκινο 105,5

Ο ίδιος σημεώισε ότι «αναντίρρητα, έπρεπε να υπάρξει δικαιοσύνη για τον Παύλο Φύσσα, δικαιοσύνη για τους Αιγύπτιους ψαράδες, όπως και για όλα τα θύματα αυτής της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Καταδικάστηκαν εγκληματίες που υιοθέτησαν τον νεο-φασισμό, καταδικάστηκαν νεοφασίστες που βλέπουν τη βία ενάντια σε συνανθρώπους τους ως δικαίωμα τους. 

» Καταδικάστηκαν πρακτικές, που τρομοκρατούσαν καθέναν που κατ’ αυτούς ήταν διαφορετικός. Διαφορετικός σε χρώμα, διαφορετικός σε καταγωγή, διαφορετικός στις προσωπικές ή πολιτικές επιλογές του. Τελικά, ήταν απειλή για την ελευθερία όλων μας.

» Όσο σημαντική είναι αυτή η ιστορική απόφαση, ξέρουμε ότι η βία, ο φασισμός, ο ρατσισμός, δεν αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από τα δικαστήρια. Σημαντική η απόφαση, αλλά αυτές οι πρακτικές είναι ριζωμένες και σε αντιλήψεις, και αυτές οι αντιλήψεις καλλιεργήθηκαν και θέριεψαν, μέσα στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της χώρας μας.

» Όταν αρκετοί, δυστυχώς, τις ανέχτηκαν, αυτές τις συμπεριφορές, ως μέσο για να προωθήσουν τις φιλοδοξίες τους. Αντί της ομοθυμίας απέναντι στην κρίση επικράτησε η διαίρεση, η πόλωση και η εύκολη δημαγωγία. Αντί να χτυπηθεί η αδικία, η ανισότητα, η πελατειακή λογική της νομής της εξουσίας, που δυστυχώς κυριαρχεί στη χώρα μας, επικράτησε η μικροπολιτική.

» Η καταδίκη σήμερα, μιας οργάνωσης φασιστικής και εγκληματικής, πρέπει να αποτελέσει μάθημα για το αύριο. Γιατί μπροστά μας, έχουμε και θα έχουμε νέες και μεγάλες προκλήσεις. Και θα απαιτηθεί να λειτουργήσουμε όλοι και δημοκρατικά και ομόθυμα. 

» Είναι, ακριβώς για αυτόν τον λόγο, σημαντικό ότι για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια, πολίτες και πολιτικοί, στέκονται ομόθυμα απέναντι σε ένα κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο με αυτά τα χαρακτηριστικά. 

» Και εύχομαι, αυτή η ομοθυμία, να αποτελέσει κυρίαρχο στοιχείο στην πορεία του τόπου συνολικά, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας και του λαού.

» Απαιτούνται επιλογές, αποφάσεις, δράσεις καθημερινές, που να εμπεδώνουν και να εμβαθύνουν τη δημοκρατία, να ενισχύουν τη συμμετοχή του πολίτη, να καθιστούν απαραίτητη τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, την αξιοκρατία και την ισονομία. Θα υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς καμμία διάκριση. Αποφάσεις και επιλογές που εμπεδώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς.

» Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας, για να συντρίψουμε το αυγό του φιδιού. Να στραφούμε στην πραγματική πολιτική, στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και των πολιτών, και μαζί, στις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Ελληνισμός, για να μπορέσει να σταθεί με αξιοπρέπεια στην πορεία του προς το μέλλον.

» Η απόφαση του δικαστηρίου, σηματοδοτεί την ευθύνη όλων μας για τη δημιουργία ενός καλύτερου, δημοκρατικού, και κυρίως διαφορετικού μέλλοντος».

Την επιβολή ανώτατων ποινών στους ενόχους ζητεί το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου «με οδηγό την αλήθεια, όπως προέκυψε από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, καταδίκασε τους ΧΑυγίτες δολοφόνους».

«Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Το κυριότερο είναι ο λαός να αντιμετωπίσει το κακό στη ρίζα του, με την ανατροπή του συστήματος, που επωάζει αυτό το αυγό του φιδιού, το ναζισμό, το φασισμό», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος από την πλευρά του σημεώισε ότι «η δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της, δικαιώνοντας τους νεκρούς. Εύγε στους δικαστές, αιδώς για το πολιτικό σύστημα».

 «H στιγμή της ανακοίνωσης της καταδίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ήταν μια στιγμή ανείπωτης χαράς για όλους τους Δημοκράτες» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25, προσθέτοντας ότι «είναι προφανές, ότι οι φιλοναζιστικοί θύλακες που ακόμα φωλιάζουν στην Αστυνομία και δίνανε θηριώδη ποσοστά στη “Χρυσή Αυγή” επί της ακμής της, θύλακες που όχι μόνο δεν εκκαθαρίστηκαν, αλλά επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη ενδυναμώθηκαν, ενθαρρύνθηκαν και αποθρασύνθηκαν, δεν αντέξανε ούτε αυτή τη μία στιγμή να κρύψουν τα πραγματικά τους ιδεώδη, έστω για τα προσχήματα».

«Με την ιστορική απόφασή της για το ναζιστικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής», η Ελληνική Δικαιοσύνη, αιρόμενη στο ύψος των περιστάσεων, όρθωσε με την δίκαιη ετυμηγορία της στιβαρό τείχος υπεράσπισης του Ανθρώπου, της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας» επεσήμανε με δήλωσή του Στο Κόκκινο και το avgi.gr, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Οι έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά, απ΄οτην πλευρά τους χαιρετίζουν και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Εφετείου, προσβλέποντας στη μη αναγνώριση ανασταλτικού αποτελέσματος στις ποινές που θα τους επιβληθούν και στην υλοποίηση του αιτήματος χιλιάδων πολιτών που ήταν και σήμερα έξω από το Εφετείο και ζητούσαν να πάνε «οι ναζί στην φυλακή».

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί