Ταξική Πορεία: Θυσίες για τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ταξική Πορεία για τις εργασιακές συνθήκες. Αναλυτικά:

«Ακόμα μια εργαζόμενη λιποθύμησε λόγω των εξοντωτικών ωραρίων σε ξενοδοχείο στο Ηράκλειο. Δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση αν δούμε τι συνθήκες εργασίας υπάρχουν στον τουρισμό αλλά και ειδικά στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο (Gouves Water Park Holiday Resort) όπου η εργοδοσία έχει καταργήσει το διάλειμμα των εργαζομένων, τα ωράρια φτάνουν και τις 12 ώρες σε μέρες με αυξημένο φόρτο εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν καθόλου ρεπό! Να θυμίσουμε ότι σχεδόν ένα μήνα πριν ήταν όπου πάλι υπήρξε καταγγελία ενός μάγειρα που εργαζόταν σε πεντάστερο ξενοδοχείο χωρίς ρεπό και πάνω από οκτάωρο σε καθημερινή βάση, χωρίς διάλειμμα ούτε καν για φαγητό, με συνέπεια να λιποθυμήσει από υπερκόπωση και να μεταφερθεί στο ΠΑΓΝΗ. Ο εργαζόμενος με το εξιτήριο πήρε και την απόλυσή του. Όμως πέρα από τα εξοντωτικά ωράρια οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίσουν και εργοδότες τραμπούκους όπως αναφέρει και η καταγγελία από το σωματείο Μαγείρων – Ζαχαροπλαστών για ξυλοδαρμό μάγειρα από εργοδότη σε εστιατόριο του Ηρακλείου. Αυτά και άλλα παρόμοια γεγονότα μας υπενθυμίζουν πως στον καπιταλισμό οι εργαζόμενοι είναι χρήσιμοι για τους εργοδότες μόνο όσο αντέχουν τις «αναγκαίες» εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, όπου αν δεν τους σακατέψει η κούραση μπορεί να το κάνει και κανείς θυμωμένος εργοδότης.

Πέρα από την εντατικοποίηση στην εργασία, οι εργαζόμενοι είναι τελείως εκτεθειμένοι και στον ιό, αφού είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που λαμβάνονται στους χώρους εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η πρόσφατη καταγγελία από το Σύνδεσμο Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων – Μαγείρων Χανίων, όπου ενώ εργαζόμενος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό δεν έγιναν τεστ στο υπόλοιπο προσωπικό. Παράλληλα, και στην υπόλοιπη Ελλάδα πολλοί εργαζόμενοι καταγγέλουν πως οι εργοδότες τους επιβάλλουν «άτυπες καραντίνες» με 5ήμερες άδειες άνευ αποδοχών σε όσους επιστρέφουν από διακοπές, ενώ δεν λείπουν και οι πλέον ασυναίσθητοι που ζητούν από τους εργαζομένους τους να υποβληθούν σε προληπτικό τεστ με δικά τους έξοδα πριν επιστρέψουν στη δουλειά. Όλα τα παραπάνω περιστατικά αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη βαρβαρότητα και ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, και έρχονται σαν αποτέλεσμα των αντεργατικών νόμων και των ΠΝΠ της σημερινής κυβέρνησης σε συνέχεια των προηγούμενων.

Ακόμη και το επίδομα ειδικού σκοπού για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που είχε αναγγείλει η κυβέρνηση το κατέβαλε και καθυστερημένα και μειωμένο. 

Οι απαντήσεις στα προβλήματά μας βρίσκονται στον αγώνα, μαζί με τους συναδέλφους μας και διεκδικώντας λύσεις στο δρόμο, μακριά από τα τραπέζια συνδιαλλαγής με το σύστημα και τους εκπροσώπους του. 

Οι ίδιοι που μας οδήγησαν στο να είναι ο τουρισμός η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, οι ίδιοι ανοίξανε τα σύνορα σε αυτόν και μαζί και στον κορονοϊό, και οι ίδιοι μας αναγγέλλουν σε κάθε ευκαιρία πως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό πρέπει να λένε και ευχαριστώ που έχουν τουλάχιστον μια δουλειά. Απέναντι σε αυτούς που μας παρουσιάζουν την ανεργία σαν ατομική μας ευθύνη και την εργασία με εξοντωτικές συνθήκες ως μονόδρομο, να απαντήσουμε με τους ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ μας αγώνες για το δικαίωμα μας στη δουλειά και τη ζωή! »

Ταξική Πορεία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί