Κρήτη: Εργαζόμενος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και δεν έγιναν τεστ στο προσωπικό!

Για συνενοχή σε έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού κατηγορεί την κυβέρνηση και την εργοδοσία ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων – Μαγείρων Χανίων, αφού, όπως υποστηρίζει, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία, την ζωή των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για περίπτωση κορονοϊού στο προσωπικό επιχείρησης, με την λειτουργία της να συνεχίζεται κανονικά χωρίς να γίνει καν τεστ στο υπόλοιπο προσωπικό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό για μια ακόμα φορά καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες της πανδημίας η οποία κλιμακώνεται μέσα στην τουριστική σεζόν.

Το Σωματείο Επισιτισμού Νομού Χανίων καταγγέλλει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις που έχουν οδηγήσει σε ανασφάλεια εκατοντάδες εργαζόμενους στον Επισιτισμό-Τουρισμό. Στον Νομό Χανίων υπάρχει εποχική επιχείρηση στην οποία βρέθηκε εργαζόμενος της θετικός στον ιό εδώ και μέρες και δεν έχει γίνει ακόμα δωρεάν και υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Δεν είναι πρώτη φορά που το «τουριστικό θαύμα» και τα κέρδη τους μπαίνουν πρώτα και πάνω από τη ζωή του λαού. Όσο περνάνε οι μέρες αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο που της έδωσε ο λαός τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα την περίοδο της καραντίνας , ώστε να ενισχύσει το σύστημα Υγείας, να γίνουν προσλήψεις στα ΜΜΜ , να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι ώστε να τηρούνται τα μέτρα προστασίας της Υγείας στους χώρους δουλειάς.

Μιλούσαν δήθεν για μέτρα στα καράβια και στα ΜΜΜ. Αντί για αυτό αύξησαν την πληρότητα
των καραβιών στο 85% , στα αεροπλάνα στο 100% καθ΄ υπόδειξη των μεγάλων μονοπωλίων. Οι ίδιες εικόνες που έρχονται από όσους κατάφεραν να πάνε διακοπές είναι αποκαλυπτικές και αποδεικνύουν το μέγεθος του ψέματος.

Μιλούσαν δήθεν για μέτρα στους χώρους δουλειάς, στα ξενοδοχεία, στα εργοστάσια, στα ίδια τα νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή που στον Επισιτισμό-Τουρισμό χρειάζονταν περισσότερα εργατικά χέρια ώστε να τηρούνται απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οι επιχειρήσεις δουλεύουν υποστελεχωμένες. Η καθημερινή σχεδόν εμφάνιση κρουσμάτων στους εργαζόμενους, στους οίκους ευγηρίας, στους υγειονομικούς, στα ξενοδοχεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας για την κατάσταση που επικρατεί στους μεγάλους χώρους δουλειάς.

Μιλούσαν για ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ενώ ακόμα και σήμερα οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Νοσοκομεία είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις ελλείψεις.

Μπροστά στο βωμό του κέρδους δεν διστάζουν να θυσιάσουν την υγεία του λαού. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση στοχοποιεί την νεολαία για την μετάδοση του κορονοϊού, την ίδια ώρα που εγκαλεί τον λαό μας για την προσωπική του ευθύνη, δεν απαντάει ακόμα και σήμερα στις επιβεβαιωμένες καταγγελίες της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας στις τουριστικές περιοχές.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Υφυπουργού Πολιτικἠς Προστασίας, Τρίτη 18 Αυγούστου, «Η μη ανακοίνωση συγκεκριμένου αριθμού κρουσμάτων ανά νησί, αλλά ανά Περιφερειακή Ενότητα (…) γίνεται για να μην υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα και στοχοποίηση της κάθε περιοχής ». Η κυβέρνηση αναπαράγει λέξη προς λέξη τα ίδια πράγματα που ζητούσαν οι μεγαλοξενοδόχοι με επιστολή τους ένα μήνα πριν για την
διασφάλιση των κερδών τους. Για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται ότι θυσιάζουν την υγεία του λαού προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και ότι το μόνο «πρωτόκολλο» που τηρεί σχετικά με την πανδημία, είναι εκείνο της προστασίας της κερδοφορίας τους!

Εργαζόμενοι που ήταν άνεργοι το προηγούμενο διάστημα, που ζούσαν χωρίς κανένα εισόδημα περιμένοντας τις επιχειρήσεις που εργάζονταν να ανοίξουν, αναγκάζονται με δικά τους έξοδα να κάνουν τεστ για να διαπιστώσουν αν έχουν προσβληθεί από κορονοϊό.

Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό είναι αυτοί που πληρώνουν ήδη τα βάρη της νέας
οικονομικής κρίσης. Στην εντατικοποίηση της εργασίας, τις απολύσεις, τις περικοπές στους μισθούς και τους εκβιασμούς έρχεται να προστεθεί και το τζογάρισμα της Υγείας των εργαζομένων.

Είναι επικίνδυνοι! Με πρόσχημα την διατήρηση της κερδοφορίας της επιχείρησης, έτσι ώστε να μην χαθούν μεροκάματα, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ζωή όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και των επισκεπτών στον νομό μας αυξάνοντας των βαθμό διασποράς του Covid-19.

Καλούμε την κυβέρνηση , τους κρατικούς φορείς, την μεγαλοεργοδοσία εδώ και τώρα να
αναλάβουν τις ευθύνες τους! Να γίνουν δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ ,σε όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανιχνεύεται θετικό κρούσμα του ιού.

Το σωματείο επισιτισμού Χανίων καλεί τους εργαζόμενους μαζικά και μαχητικά να απαιτήσουν:

 Τώρα δωρεάν παροχή μέσων προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς με επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας

 Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην εστίαση, στον τουρισμό με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

 Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των
συμβασιούχων και των επικουρικών στην Υγεία  Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια

 Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, ώστε να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας

 Κατεπείγουσες προσλήψεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με ταυτόχρονη μείωση στην πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων, με παράλληλη μείωση της τιμής των εισιτηρίων

 Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων.

Αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί