Σοκάρουν οι εικόνες από τον Αρχαιολογικό Χώρο Μυκηνών και η Μενδώνη βλέπει μόνο «λίγο μαύρο στο χώμα»

“Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να ζητήσει μια μεγάλη «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό»”

Σοκάρουν οι φωτογραφίες που βλέπουν ακατάπαυστα το φως της δημοσιότητας μέσα από ρεπορτάζ δείχνοντας τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών σε αποχρώσεις του μαύρου. Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή παρουσίαση του θέματος από τα ΜΜΕ, τα οποία επιχείρησαν για πολλές ώρες να υποβαθμίσουν το θέμα, τοποθετώντας το ανάμεσα στις εικόνες από ειδήσεις για τις διακοπές των εκδρομέων.

Δείτε επίσης: Καίγεται ο Αρχαιολογικός Χώρος των Μυκηνών (Βίντεο & φωτο)

Κάηκε και η ενημέρωση, μαζί με τις Μυκήνες… – Ευτυχώς υπάρχουν τα social media και τα ξένα μέσα

Το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση για τον απολογισμό της πυρκαγιάς σε σχέση με τα αρχαία, ενώ σήμερα, η υπουργός Λίνα Μενδώνη, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, έκανε λόγο για απανθράκωση μόνο μερικών «ξερών χόρτων», τα οποία όπως υποστήριξε «ήταν απολύτως ξυρισμένα».

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Στην περιοχή παρέμειναν όλο το βράδυ, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με 17 οχήματα, επιχειρώντας για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς και την αποτροπή ενδεχόμενων αναζοπυρώσεων. Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών θα παραμείνει προσωρινά κλειστός.

«Η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο ήταν η λιγότερη δυνατή καθώς ήταν απολύτως αποψιλωμένος ο χώρος και δεν υπήρχε καύσιμη ύλη που θα δημιουργούσε θερμικά φορτία τα οποία θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους δομικούς λίθους των μνημείων» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία μετέβη επιτόπου σήμερα το πρωί για αυτοψία και μετέδωσε η ΕΡΤ.

«Το πολύ πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα. Έχουν καεί τα ξερά χόρτα, τα οποία όπως υποστήριξε ήταν απολύτως ξυρισμένα», υποστήριξε η υπουργός όπως φαίνεται στο 2:10 του βίντεο:


Η υπουργός επανέλαβε ουσιαστικά τα όσα είχε δημοσιεύσει εχθές το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του, πως ο αρχαιολογικός χώρος «σώθηκε» λόγω των μέτρων που είχε πάρει το υπουργείο. Ωστόσο, όπως δείχνει και το προ ολίγων μηνών ρεπορτάζ του STAR, ο χώρος παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης:

Στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών μεταβαίνει αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών μεταβαίνει αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις 14:00, σήμερα. Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Γκιόλα, τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Ραγκούση και τον τομεάρχη Πολιτισμού Πάνο Σκουρολιάκο.

Προκλητική στάση των ΜΜΕ

Αλγεινή εντύπωση δημιούργησε η κάλυψη του θέματος κατά τη χθεσινή ημέρα από τα εγχώρια ΜΜΕ. Την ώρα που διεθνείς τηλεοπτικοί σταθμοί διέκοπταν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν την είδηση της πυρκαγιάς στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, το θέμα στα ελληνικά δελτία φιγουράριζε κάτω και από ρεπορτάζ για τους εκδρομείς του Αυγούστου.

Οι περιοχές που επλήγησαν

Σύμφωνα με το υπουργείο από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

Ωστόσο οι περιοχές που επλήγησαν είναι:

  1.     Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου
  2.     Οι Βόρειες Αποθήκες
  3.     Η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου
  4.     Η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης
  5.     Η ΝΔ Συνοικία
  6.     Η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

Χθες σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για σειρά σοβαρών ερωτημάτων που προκύπτουν «για το γεγονός ότι υπήρξε τέτοιας έκτασης καταστροφή, δεδομένου ότι πρόκειται κυρίως για μια αγροτοδασική περιοχή με χαμηλή βλάστηση», για το ότι άργησε η ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος με μήνυμα στο Twitter, και ότι «υπήρξε μεν ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά κάποιες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς».

Επιπλέον, χθες, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, σχολίασε τα εξής: «Η πυρκαγιά στις Μυκήνες, η οποία έπληξε και τον αρχαιολογικό χώρο περνώντας μέσα από αυτόν, προκαλεί βαθύτατη θλίψη και ανησυχία σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Ταυτόχρονα όμως προκαλεί και σοβαρότατα ερωτήματα το γεγονός ότι υπήρξε τέτοιας έκτασης καταστροφή, δεδομένου ότι πρόκειται κυρίως για μια αγροτοδασική περιοχή με χαμηλή βλάστηση. Ερωτήματα τα οποία γίνονται ακόμη πιο έντονα μετά την ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος με μήνυμα στο Twitter, στις 18.20, ότι υπήρξε μεν ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά κάποιες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

ΣΥΡΙΖΑ: «Απύθμενο θράσος»

«Η παγκόσμια κοινή γνώμη και η ελληνική κοινωνία είδαν χτες μια ανυπολόγιστη καταστροφή: πυρκαγιά κατέκαψε τις Μυκήνες, έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας. Η υπουργός Πολιτισμού του «επιτελικού» κράτους του κ. Μητσοτακη ανερυθρίαστα δήλωσε πως ο αρχαιολογικός χώρος υπέστη «τη μικρότερη δυνατή φθορά» και πως «το πολύ-πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα».

Η εικόνα όμως μιλάει από μόνη της και εκθέτει πλήρως την κυρία  υπουργό για το θράσος και την αμετροέπειά της. Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να ζητήσει μια μεγάλη «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό».

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Σοκάρουν οι εικόνες από τον Αρχαιολογικό Χώρο Μυκηνών και η Μενδώνη βλέπει μόνο «λίγο μαύρο στο χώμα»”

  1. Δήμος Σθένης

    Ξυρισμένα” τα χόρτα στις Μυκήνες”, εντελώς όμως αξύριστη η αναίδεια, η παραπληροφόρηση και το ψέμα! Μήπως τελευταία είχε επισκεφτεί την περιοχή ο Μεσσίας και προφήτεψε, όπως στην Κέρκυρα: “κάποια στιγμή το μέρος εδώ θα πάρει φωτιά”, είπε τότε ο …αδιάψευστος πυροπροφήτης!!!; Ή μήπως πέρασε κι από πάνω με κανένα ελικόπτερο του στρατού, πηγαίνοντας για την Επίδαυρο και έριξε κι εδώ την …ευλογία του; Κι αυτό έχει την …προφητική του σηματοδότηση! Τελικά από τους πιο παγκόσμια γνωστούς αρχαιολογικούς μας χώρους η Κνωσός και η Φαιστός απέμειναν ΄στο … κυριολεκτικώς απυρόβλητο! Μήπως απειλείται “Μεσσιανική επίσκεψη” – ό μη γένοιτο – και σ’ αυτούς; Για να προλάβουν “ξυρίσουν” εδώ – έστω και λίγο – την αναίδεια, το ψέμα και την παραπληροφόρηση, γιατί τα πεύκα δεν ξυρίζονται και τα χόρτα σπανίζουν μέσα στους χώρους των ανακτόρων(;)! Όχι όμως και γύρω τους!

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί