Στο Ηράκλειο ο Υπουργός Εσωτερικών

Για την παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»

Στο Ηράκλειο βρίσκεται σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, για την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της αυτοδιοίκησης « Αντώνης Τρίτσης».

Η εκδήλωση παρουσίασης πραγματοποιείται στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου «TUIMAGICLIFECandiaMaris», στην οποία το παρών δίνει και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ. Σπύρος Σπυρίδων καθώς και στελέχη της διαχειριστικής αρχής του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η εκδήλωση οργανώνεται από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων(Π.Ε.Δ) Κρήτης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και έχει στόχο την αναλυτική ενημέρωση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού μας για τους άξονες και τις διαδικασίες ένταξης έργων στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Το κλιμάκιο του Υπουργείο Εσωτερικών παρουσιάζει τις τεχνικές λεπτομέρειες προκειμένου να γίνει έγκαιρα και απρόσκοπτα η προετοιμασία των προτάσεων που θα κατατεθούν.

Σε δήλωση του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γ. Κουράκης τόνισε ότι στόχος της αυτοδιοίκησης είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε να απορροφηθούν οι διαθέσιμοι πόροι και να βελτιωθούν μέσω των νέων υποδομών οι υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Συνάντηση με τη  Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη

Με χαρά η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, υποδέχθηκε το πρωί στα γραφεία της Πλατείας Κουντουριώτη τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της Αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης». Τον Υπουργό συνόδευσαν στην συνάντηση αυτή ο κ. Σπύρος Σπυρίδων Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, ΕΕΤΑΑ, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης, ο κ. Ιωάννης Σκάλκος Διευθυντή Γραφείου Υπουργού καθώς και ο Γιώργος Κοντογιάννης Δ/ντής Γραφείου Τύπου Υπουργού. 

Η συγκυρία που η Αποκεντρωμένη υποδέχεται τον Υπουργό Εσωτερικών είναι αρκετά σημαντική. Καταρχήν βρισκόμαστε, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, στο στάδιο προγραμματισμού των προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2021 και φυσικά μεσούσης της διαμόρφωσης πρότασης της Επιτροπής που συστάθηκε από το ΥΠΕΣ για την αναδιάρθρωση αρμοδιοτήτων μεταξύ της Κρατικής Διοίκησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και  Β’ βαθμού. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ. Σπυρίδων είναι μέλος αυτής της Επιτροπής.

Η Συντονίστρια, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Υπουργό κ. Θεοδωρικάκο για την επίσκεψή του και για τη στήριξη στο δύσκολο έργο που επιτελούν οι Αποκεντρωμένες της Χώρας. Τόνισε στον Υπουργό την άριστη συνεργασία και συνέργεια που απαντάται μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού και της Κρατικής Διοίκησης, ρόλο που θεωρεί ότι επάξια επιτελεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Με αφορμή αυτό ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε σε θέματα στελέχωσης του φορέα, ζητώντας να συμπεριληφθούν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις της Χώρα στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, ενώ τόνισε το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσουν οι  αποκεντρωμένες διοικήσεις της Χώρας μας.

Ο Υπουργός από τη μεριά του τόνισε τη σημασία του ρόλου των αποκεντρωμένων διοικήσεων για τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία της διοικητικής δομής του Κράτους στην Περιφέρεια. Ένα ρόλο τον οποίο στηρίζει και θεωρεί απαραίτητο προκειμένου η τοπική αυτοδιοίκηση να επιτελέσει το ρόλο της για τον πολίτη.

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο είχε σήμερα το πρωί στο Ηράκλειο, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης.

    Στο πλαίσιο της συνάντησης η οποία έγινε σε θερμό κλίμα, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας συζήτησε με τον Υπουργό για την προώθηση μίας σειράς αναπτυξιακών και λειτουργικών θεμάτων του Δήμου ενώ παράλληλα κατέθεσε και αναλυτικό υπόμνημα με τα αιτήματα του Δήμου και τις θεσμικές προτάσεις αυτού για τη βελτίωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός ανέφερε ότι θα εξετάσει τα αιτήματα του Δήμου και δεσμεύτηκε πως θα υποστηρίξει εμπράκτως την αναπτυξιακή πολιτική της Δημοτικής Αρχής – μέσα από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα του Υπουργείου – και γενικότερα την προσπάθεια του Δήμου για επίλυση θεμάτων λειτουργικού και επιχειρησιακού χαρακτήρα. 

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηρακλείου

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο είχε το πρωί της Δευτέρας 3 Αυγούστου ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο του Ηρακλείου όπου έγινε και η παρουσίαση του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” από τον Υπουργό, παρουσία του βουλευτή Ηρακλείου Μάξιμου Σενετάκη, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου Γιάννη Αναστασάκη και της Γενικής Γραμματέως του Δήμου Ευγενίας Στυλιανού. 

Συζητήθηκαν  μέσα σε καλό κλίμα,   κυρίως τα έργα του Δήμου που επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν από τον “Φιλόδημο” και πλέον θα περάσουν στο νέο πρόγραμμα. 

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα σχετικά, και ότι το “Αντώνης Τρίτσης”  δίνει στους Δήμους μεγάλες δυνατότητες για αναπτυξιακά έργα. Ο Δήμαρχος από την πλευρά του τόνισε ότι ο Δήμος είναι έτοιμος να αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει στην διάθεση του, όπως κάνει μέχρι σήμερα, πάντα προς όφελος των δημοτών: «Με το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε παρεμβάσεις μεγάλης σημασίας, όπως η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου υδρεύσεως της πόλης του οποίου η χρηματοδότηση, όπως μας διαβεβαίωσε ο Υπουργός, είναι εξασφαλισμένη. Παράλληλα συζητήσαμε και για άλλα ώριμα έργα και μελέτες, προϋπολογισμού περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ,  με αναπτυξιακό χαρακτήρα, για τα οποία  επίσης είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε την χρηματοδότησή τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. 

Στ. Αρναουτάκης: Η Περιφέρεια Κρήτης είναι γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας στο νησί

«Η Περιφέρεια Κρήτης έχει στηρίξει τους Δήμους της Κρήτης με πάνω από 200 εκ. ευρώ μέσα από το πρόγραμμά της», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το βήμα της εκδήλωσης της ΠΕΔ Κρήτης για την παρουσίαση από τον Υπουργό Εσωτερικών του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για την στήριξη της Αυτοδιοίκησης, αναφέροντας πως η καλή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας κι όλων των φορέων έχει αποδώσει καρπούς. 

Ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε πως στο πλαίσιο της πανδημίας και για την στήριξη της απασχόλησης στο νησί, η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει με 100 εκ. ευρώ από το δικό της ΕΣΠΑ την κοινωνική φροντίδα και την απασχόληση. «Μεταφέραμε κ. Υπουργέ 60 εκ. για την στήριξη της απασχόλησης κεντρικά στα υπουργεία. Επίσης, χρηματοδοτούμε με 20 εκ. γιατρούς και νοσηλευτές για τα τέσσερα επόμενα χρόνια . Κι ακόμα χρηματοδοτούμε με επιπλέον 20 εκ. για να μπορούν να πάρουν τα Νοσοκομεία μας όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό», τόνισε. 

Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως η Περιφέρεια Κρήτης λειτουργεί σαν γέφυρα επικοινωνίας στο νησί και συνεργάζεται αρμονικά με τους θεσμούς της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης κι αυτό θα συνεχίσει να κάνει, προκειμένου τα έργα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» να έχουν πραγματικό αναπτυξιακό αποτύπωμα. Υπογράμμισε δε πως η Περιφέρεια φιλοδοξεί να συνδράμει και με το νέο ΕΣΠΑ, τους πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και από το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, για το οποίο πρότεινε την απλοποίηση των διαδικασιών. «Βάζει όρους όπως το ΕΣΠΑ. Αν θέλουμε όμως να είναι εμπροσθοβαρές τα δύο πρώτα χρόνια και να απορροφήσουμε το 70%, θα πρέπει να έχει την ευελιξία που έχει το Αντώνης Τρίτσης ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, διαφορετικά δεν θα έχει τέτοια απορρόφηση», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ζήτησε πραγματική αποκέντρωση, κι όχι υπερσυγκέντρωση, φέρνοντας ως παράδειγμα το αεροδρόμιο Καστελίου, όπου αντί να τοποθετηθεί στο Συμβούλιο εκπρόσωπος του τόπου – ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος – ορίστηκε κάποιος εκπρόσωπος από τον Βόρεια Ελλάδα.  

Ο Μενέλαος Μποκέας για τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης στην παρουσίαση του “Αντώνης Τρίτσης”

Στο βήμα της εκδήλωσης παρουσίασης του νέου προγράμματος ανάπτυξης και αλληλεγγύης για την αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» βρέθηκε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, απευθυνόμενος στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη θεοδωρικάκο για τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης. Η εκδήλωση έλαβε χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αμμουδάρας του Δήμου Μαλεβιζίου και τη διοργάνωση είχε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

Ολόκληρη η ομιλία του Μενέλαου Μποκέα έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ, σας καλωσορίζουμε στο Δήμο Μαλεβιζίου. Έναν περιφερειακό Δήμο με δυναμικό τουριστικό προϊόν και πρωτογενή παραγωγή, πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, μακραίωνη ιστορία, αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά, ειδικά ως περιοχή του Γεωπάρκου Unesco Ψηλορείτης. Αλλά και ένα Δήμο που επί χρόνια επιβαρύνεται, από τη λειτουργία του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Λινοπεραμάτων, τις εκτεταμένες λιμενοβιομηχανικές εγκαταστάσεις, τα ενεργά λατομεία, αλλά και το μεγαλύτερο κύτταρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων του νησιού.

Σήμερα το Μαλεβίζι έχει μπει σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Η ενεργειακή αυτονομία του νησιού με την υλοποίηση του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής φέρνει την προσαιγιάλωση του Μεγάλου Καλωδίου στο Δήμο μας. Με το πέρασμα στην πράσινη ενέργεια, τα σπουδαία ανταποδοτικά οφέλη που διεκδικήσαμε και καταφέραμε να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία για το έργο, αλλά και το επικείμενο κλείσιμο του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, το Μαλεβίζι ανέδειξε το ρόλο του και μπήκε σε μια νέα εποχή.  Μια εποχή που δουλεύουμε συστηματικά για να συνδεθεί με τον ολοκληρωμένο ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών μας, αλλά και με τη διεκδίκηση κονδυλίων από ανταγωνιστικά χρηματοδοτικά προγράμματα που θα ενισχύσουν τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα.

Είναι δεδομένο ότι στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας οι Δήμοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Βάλαμε σε πρώτο πλάνο την υγειονομική προστασία, την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη, στηρίζοντας δημότες και επιχειρήσεις. Το ίδιο πράξαμε και στον τουρισμό.

Γι’αυτό σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι Δήμοι χρειάζονται στήριξη για το βαρύ πλήγμα στα οικονομικά τους. Ο φετινός προϋπολογισμός αυτήν τη στιγμή είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στη στοχοθεσία. Η στήριξη του Υπουργείου είναι απαραίτητη όχι μόνο προς τους Δήμους, αλλά και προς τους πολίτες και τα νοικοκυριά που πλήττονται λόγω της πανδημίας.

Κύριε Υπουργέ,

Όπως ήδη ανέφεραν ο Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, είναι αναγκαίες μια σειρά από παρεμβάσεις που θα δώσουν στους Δήμους οικονομική ανάσα, ευελιξία και ταχύτητα ανταπόκρισης, ταυτόχρονα με την τήρηση των αρχών της διαφάνειας. Ζητήματα όπως η μέριμνα για την τρέχουσα υστέρηση εσόδων στην εγκύκλιο για τη σύνταξη των προϋπολογισμών του 2021, η ανάγκη να δοθεί άμεσα δυνατότητα πρόσβασης των Δήμων στο Ε9 μέσω του Gov HuB για την ταυτοποίηση των τετραγωνικών, η μέριμνα για κατανομή των ΚΑΠ αλλά και της δεύτερης δόσης της έκτακτης επιχορήγησης για την κάλυψη των συνεπειών της πανδημίας με κριτήρια που να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Δήμου, επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας και αναγκαίες προσλήψεις χρειάζονται άμεση ρύθμιση.

Ειδικά στους τουριστικούς Δήμους είναι ανάγκη έστω και τώρα να προβλεφθεί ο τρόπος και το ύψος της χρηματοδότησης για την ναυαγοσωστική κάλυψη και φυσικά να δίνεται μια έγκαιρη λύση με την έκδοση της ΚΥΑ. Είναι γεγονός ότι μεγάλες μειώσεις σημειώνονται στα έσοδα από τέλη παρεπιδημούντων, αλλά και στα έσοδα από την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού-παραλίας σε τρίτους, με τους τουριστικούς Δήμους να αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα λειτουργίας.

Και βέβαια μεγάλο αγκάθι για όλους είναι ο όγκος γραφειοκρατίας στο Νόμο 4412 που δημιουργεί δυσλειτουργίες. Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε τα προβλήματα και τα αιτήματα για άμεσες τροποποιήσεις. Η επαναφορά του καθεστώτος της απευθείας ανάθεσης για τα μικρά έργα και τις μελέτες μέχρι 20.000€, χωρίς τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κλήρωσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, (όπως ήδη ισχύει για τις υπηρεσίες και τις προμήθειες), θα βοηθήσει στην ταχύτητα, την ευελιξία και την άμεση ανταπόκριση στα καθημερινά ζητήματα.

Μπορεί η συγκυρία να είναι δύσκολη αλλά είναι καιρός να μπουν στο τραπέζι και μια σειρά από πολιτικά ζητήματα που θα δώσουν στους Δήμους ρόλο και συμμετοχή στο σχεδιασμό που αφορά στις τοπικές τους κοινωνίες. ΑΠΕ και Ζώνες Λιμένων είναι μόνο μερικά από αυτά.

Κύριε Υπουργέ,

Ειδικά τώρα, στην εποχή της πανδημίας οι Δήμοι ελπίζουμε και στηριζόμαστε σε πόρους από χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Καλωσορίζουμε το νέο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και ευελπιστούμε να δοθεί η δυνατότητα απορρόφησης τωνίων  από το σύνολο των Δήμων».

Φωτογραφίες: imageonline.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί