Ένας αναξιοπρεπής πρωθυπουργός

Του Κώστα Βαξεβάνη

Θέλετε να κάνουμε την παραδοχή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι Μωυσής και Βούδας και Ιησούς μαζί; Να την κάνουμε. Θέλετε να πιστέψετε ότι καταπίνει προβλήματα όπως ο φακίρης τα σπαθιά; Κανένα πρόβλημα. Πιστεύετε ότι η εξωτερική πολιτική του συγκρίνεται με εκείνη ενός στρατηλάτη όπως ο Μέγας Αλέξανδρος; Αφού δεν κινδυνεύετε να πέσετε από τον Βουκεφάλα στην προσωπική σας φαντασίωση, εντάξει, και αυτό αποδεκτό.

Στο πεδίο της πολιτικής, που αρκετές φορές μοιάζει με τις κερκίδες σε ένα γήπεδο όπου το πάθος είναι πολύ δυναμικότερο από το ίδιο παιχνίδι, έχουν συμβεί πολλά. Ακόμη και οι έσχατοι έσονται πρώτοι σε κάποιες περίεργες μεταβολές που κάνει η πολιτική ιστορία. Οσο περισσότερο η πολιτική προσεγγίζεται μέσα από απολιτικές θεωρίες τόσο η κοροϊδία που ενδεχομένως αποτελεί τη βάση της είναι απλώς θέμα διάρκειας που θα έχει ένα ψεύτικο ρεπορτάζ στο κανάλι που παρακολουθείς.

Περί ορέξεως λοιπόν, την κολοκυθόπιτα ο καθένας την κάνει με ό,τι υλικά θέλει. Ακόμη και με τα μαγικά βοτάνια που θα πουλήσει ο εθνικός τηλεπωλητής.

Η πίστη των οπαδών όμως δεν σώζει κανέναν Μωυσή. Ο σημερινός πρωθυπουργός πολύ σύντομα θα βρεθεί απέναντι στην οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώνει με την πολιτική του και θα πληρώσει το τίμημα. Ο Μητσοτάκης το γνωρίζει πολύ καλά και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αφήγημα αντικειμενικών συνθηκών, οι οποίες θα φταίνε, μέσα από το οποίο θεωρεί ότι θα διαφύγει. Η αποκάλυψη είναι θέμα χρόνου.

Πολύ προτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης πληρώσει το γεγονός ότι είναι κακός (για τα συμφέροντα της κοινωνίας) πολιτικός, θα πληρώσει κάτι που δεν μπορεί να καταλάβει γιατί είναι η φύση του. Πως είναι αναξιοπρεπής πολιτικός. Το μέτρο αυτό δεν το βάζει στο ζύγι προφανώς γιατί στην πριγκιπική ζωή του η αξιοπρέπεια δεν ήταν αγαθό ή απαιτούμενο.

Αφήστε λοιπόν τις πολιτικές κομπορρημοσύνες και τα «άβε, Καίσαρ» που βαθμολογούνται και πληρώνονται με την κλίμακα Πέτσα. Ο Μητσοτάκης έχει τα προσωπικά εκείνα στοιχεία που τον καθιστούν λίγο, μικροπρεπή και ξένο με αξίες που είναι κοινής αποδοχής σε αυτήν τη χώρα.

Οποιος σήμερα φωνάζει πάνω στην εξέδρα της ΝΔ γιατί νικά η ομάδα μέρα με τη μέρα συνειδητοποιεί ότι ο Μητσοτάκης ανήκει πρωτίστως σε μια δική του ομάδα, συνδεδεμένη με έναν τρόπο ζωής που ξεχειλίζει από ιδιοτέλεια, προσωπική εξυπηρέτηση και εξάρτηση από συμφέροντα.

Ας μετρήσουμε το μέγεθος του πρωθυπουργού με εκείνα τα στοιχεία που βάζουν ως μέτρο οι απλοί άνθρωποι για να πουν αν κάποιος τους κάνει ή δεν τους κάνει.

Πρόκειται για τον πολιτικό που, αν και έχει τεράστια προσωπική περιουσία, έκανε αίτηση για να πάρει 2.000 ευρώ αποζημίωση ως πλημμυροπαθής.

Προμηθεύτηκε από τη Siemens (σύμφωνα με τη γραμματέα του Χριστοφοράκου) δωρεάν οικοσκευές και τηλεφωνικό κέντρο για το γραφείο του και αναγκάστηκε να τα πληρώσει όταν αποκαλύφθηκε από τα ΜΜΕ. Πήρε δάνεια για τα οποία δεν είχε την ευπρέπεια να πληρώσει έστω ένα ευρώ επί χρόνια, χωρίς να τον ενοχλήσει ποτέ η τράπεζα.

Είχε στο γραφείο του έναν παιδόφιλο, τον οποίο στήριξε και στηρίζει, ακόμη και όταν αποκαλύφθηκαν οι συγκλονιστικές λεπτομέρειες για όσα έκανε σε ανήλικα παιδιά. Η σχέση του με το «τζάμπα» που δεν θα έπρεπε να επιτρέπει είναι γι’ αυτόν μια τέχνη.

Καταδέχτηκε –όπως λένε στο χωριό μου– να κυκλοφορεί μαζί με τη σύζυγό του με ελικόπτερα επιχειρηματία στον οποίο προφανώς θα επιστρέψει την υποχρέωση.

Εφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει τρία πολεμικά ελικόπτερα σε περίοδο ελληνοτουρκικής κρίσης για να πάει weekend στην Αντίπαρο και από εκεί στην Επίδαυρο. Δεν πήγε σε νησί της μεθορίου για να εμψυχώσει τους πολίτες την ώρα της κρίσης αλλά για μπάνιο και κοκτέιλ στην Αντίπαρο.

Ο Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σαν να του χρωστάνε όλοι, σαν να είναι υπήκοοι που οφείλουν να τον εξυμνούν και να εξυπηρετούν τον ίδιο και τη Φαμίλια. Την περίοδο της πανδημίας συμπεριφέρθηκε ως ντίλερ του φίλου του κατασκευαστή μασκών στη Λάρισα. Τα μέλη της Φαμίλιας έχουν καρφώσει τα νύχια τους στο «επιτελικό κράτος» και τα δόντια τους στα δημόσια ταμεία. Δεν έχει την αξιοπρέπεια να πει ότι είναι πρωθυπουργός και δεν πρέπει να δίνει δικαίωμα για τέτοια κριτική.

Στον τρόπο δε που προσπαθεί να επιβάλει τη σύζυγό του ως θεσμικό παράγοντα και να μετατρέψει τους προσωπικούς λογαριασμούς σε κοινωνική αποδοχή αποκαλύπτεται το ποιος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η σύζυγος Μητσοτάκη δεν είναι σύζυγος πρωθυπουργού, αλλά βασιλομήτωρ που θυμίζει άλλες εποχές.

Το πρωθυπουργικό ζεύγος χωρίς ίχνος σεμνότητας απολαμβάνει τους πληρωμένους γραφιάδες να του αποδίδουν επίθετα και ιδιότητες που όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα αλλά προκαλούν και γέλιο. Στη Βόρεια Κορέα του Μητσοτάκη ο αρχηγός έχει μοναδικούς αντιπάλους την κομψότητα και τη σικάτη οικογενειακή εικόνα που πρέπει άλλοτε να ντύνει με στολές του σκι και άλλοτε με μαγιό.

Αγνωστοι χρηματοδότες τα «σκάνε» στις οικογενειακές εταιρείες ενώ αγοράζονται σπίτια του Βολταίρου και αντί να ντρέπεται γιατί κάποιοι σκέφτονται ότι χρηματίζεται, το εμφανίζει ως επιχειρηματική επιτυχία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν νιώθει ντροπή για όσα μπορεί να του αποδώσουν, γιατί ζητούμενο γι’ αυτόν είναι τι απολαμβάνει όντας στον ρόλο του πρωθυπουργού. Εχει την ψυχολογία ξεπεσμένου αριστοκράτη που θέλει να παρατείνει τη δόξα πριν από το μοιραίο.

Δεν θεωρεί ότι είναι υποχρεωμένος να τηρεί δημοκρατικούς ή παραδοσιακούς κανόνες στην πολιτική, γιατί τους κανόνες τους θέτει αυτός. Συλλαμβάνει φωτορεπόρτερ που μπορεί να φωτογραφίσουν τη δραστηριότητά του (γιατί άραγε το κάνει αυτός που ανεβάζει μόνος του φωτογραφίες του με το μαγιό) και είναι αποφασισμένος να τελειώσει με την ενοχλητική δημοσιογραφία.

Κράτησα το καλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό για το ποιος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το τέλος. Τηλεφωνεί σε επιχειρηματίες και αφού τους απειλεί να μη δώσουν διαφήμιση στο Documento, τους εξομολογείται σε προσωπικό επίπεδο ότι «δεν θέλει η Μαρέβα να βλέπει διαφημίσεις στο Documento γιατί μετά τα βάζει με αυτόν». Ναι, φίλε αναγνώστη, όταν μιλάει για αντιπάλους ο πρωθυπουργός της χώρας εννοεί αυτούς που δεν συμπαθεί η βασιλομήτωρ. Οπως όταν μιλάει για φίλους εννοεί όσους βοήθησαν τη σύζυγο σε δύσκολες στιγμές, όπως ο Αδωνης. Και ο νοών νοείτω.

Δεν είναι τα μόνα συμπλέγματα που μετατρέπει σε πολιτική. Σύντομα θα αποκαλυφθούν πράγματα που δεν θα μπορούν να φτιασιδωθούν από όσους έχουν ως ανάθεση έργου το λιβάνισμα. Ο Μητσοτάκης ζει ακόμη την εποχή του «ζήτω», με τους παλαμακιστές να κάνουν μεροκάματα και τους γελωτοποιούς να γράφουν υπερωρίες.

Το καλό είναι ότι τους πιστεύει κιόλας.

Πηγή: documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί