«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»: Ευρωβουλεύτρια της Σουηδίας έκοψε τα μαλλιά της στο Ευρωκοινοβούλιο για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

Τη στήριξη της στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στο Ιράν, έδειξε η ευρωβουλεύτρια της Σουηδίας, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Μέχρι να ελευθερωθεί το Ιράν, η οργή μας θα είναι μεγαλύτερη από τους τυράννους. Μέχρι να είναι ελεύθερες οι γυναίκες στο Ιράν θα είμαστε στο πλευρό σας», τόνισε η ευρωβουλευτής Αμπίρ Αλ-Σαχάνι, ιρακινής καταγωγής, στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Τότε, πήρε ένα ψαλίδι και φώναξε: «Jin, Jiyan, Azadi» (που σημαίνει «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στην κουρδική γλώσσα) και έκοψε την αλογοουρά της.

Σημειώνεται, ότι την ίδια ώρα, πολυάριθμες Γαλλίδες ηθοποιοί και τραγουδίστριες έκοψαν μια τούφα από τα μαλλιά τους σε αλληλεγγύη με τον αγώνα των γυναικών του Ιράν, όπως φαίνεται σε ένα βίντεο το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μέσω του Instagram.

Η Ζιλιέτ Μπινός, η Ιζαμπέλ Ιπέρ, η Μαριόν Κοτιγιάρ και η Ιζαμπέλ Ατζανί είναι μόνο λίγες από τις γαλλίδες καλλιτέχνιδες που έκοψαν μια τούφα από τα μαλλιά τους σε αλληλεγγύη με τον αγώνα των γυναικών του Ιράν, όπως φαίνεται σε ένα βίντεο το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μέσω του Instagram.

Με φόντο το τραγούδι «Μπέλα Τσάο» στα περσικά, αυτές οι ηθοποιοί και οι τραγουδίστριες, μεταξύ των οποίων είναι επίσης η Βελγίδα Ανζέλ και οι γαλλόφωνες Βρετανίδες Σαρλότ Ράμπλινγκ και Τζέιν Μπίρκιν, κόβουν μια μπούκλα μαλλιών μπροστά στην κάμερα, επαναλαμβάνοντας μία κίνηση η οποία έγινε σύμβολο της εξέγερσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιράν.

«Ο ιρανικός λαός, με πρώτες τις γυναίκες, διαδηλώνει με κίνδυνο για τη ζωή του. Αυτός ο λαός το μόνο που ελπίζει είναι να αποκτήσει πρόσβαση στις πιο θεμελιώδεις ελευθερίες. Αυτές οι γυναίκες, αυτοί οι άνδρες, ζητούν την υποστήριξή μας», λένε σ’ ένα γραπτό μήνυμα που συνοδεύει το βίντεο στο λογαριασμό «soutienfemmesiran» στο Instagram.

«Το θάρρος τους και η αξιοπρέπειά τους μας δεσμεύουν. Είναι αδύνατο να μην συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε αυτή την τρομερή καταπίεση (…) Αποφασίσαμε έτσι να ανταποκριθούμε στην έκκληση που μας έγινε κόβοντας κι εμείς μερικές απ’ αυτές τις μπούκλες», προσθέτουν στην έκκληση αυτή, η οποία ξεκίνησε από δικηγόρους.

Χθες, περισσότερες από 1.000 προσωπικότητες της γαλλικής έβδομης τέχνης, μεταξύ των οποίων σταρ όπως η Λεά Σεϊντού, η Ιζαμπέλ Ιπέρ και ο Ντάνι Μπουν, διάσημοι κινηματογραφιστές ή ο επικεφαλής του Φεστιβάλ των Καννών Τιερί Φρεμό, είχαν ήδη ζητήσει «να υποστηριχθεί η εξέγερση των γυναικών στο Ιράν», σε άρθρο τους που διαβιβάσθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “ «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»: Ευρωβουλεύτρια της Σουηδίας έκοψε τα μαλλιά της στο Ευρωκοινοβούλιο για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί”

  1. ευρωπαϊκός πολιτισμός...

    Υποκρίτριες… Καλύτερα να καταργηθούν εντελώς οι γυναίκες και οι άντρες να γίνουμε όλοι ΤΑ αφού άλλες μπορούν να εμπορεύονται τον εαυτό τους και άλλες όχι…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί