Επίσκεψη της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου στον ΕΦΚΑ για την καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Πρόσφατα  κλιμάκιο της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΔΣ της Ένωσης Ανδρέα Κριαρά, επισκέφτηκε τα γραφεία του ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο.  Συναντήθηκε με τον Διευθυντή για τις τεράστιες καθυστερήσεις που καταγράφονται στην επεξεργασία των αιτήσεων συνταξιοδότησης και κατ’ επέκταση στην καταβολή των συντάξεων. Οι συνταξιούχοι, συνεχίζουν να δοκιμάζονται από την πολύχρονη καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων και από την εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών νόμων που έχουν κατεδαφίσει την κοινωνική ασφάλιση και έχουν διαμορφωθεί από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και τα μικρότερα κόμματα που τα στήριξαν όπως : 

  • Νόμοι που προσάρμοσαν το ασφαλιστικό σύστημα στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και των τριών μνημονίων, με βάση τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για δημιουργία ασφαλιστικού συστήματος σε ανταποδοτική βάση, προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μείωση των συντάξεων με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και 
  • Οι αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές, που αντιμετωπίζουν την Ασφάλιση ως κόστος, τις κρατικές δαπάνες για συντάξεις και Υγεία ως δημοσιονομικό πρόβλημα. 

Δεν φτάνει ότι οι κυβερνήσεις της χώρας διαχρονικά άρπαζαν τα αποθεματικά των ταμείων και τα έδιναν δανεικά και αγύριστα, δηλ. οι κόποι των εργαζομένων έγιναν λίπασμα για τις ανάγκες της τραπεζικής και επιχειρηματικής ολιγαρχίας, προχώρησαν χωρίς δισταγμούς στο πετσόκομμα των συντάξεων. Δημιουργώντας χιλιάδες απελπισμένους απόμαχους της δουλειάς που περιμένουν πολλά χρόνια για την απονομή των συντάξεών τους. Μόνο στο Νομό Ηρακλείου για παράδειγμα, υπάρχουν 7 χιλιάδες δικαιούχοι κύριων συντάξεων και 15 χιλιάδες επικουρικής που περιμένουν μέχρι και τέσσερα χρόνια για να λάβουν την σύνταξη τους, κύρια, επικουρική ή χηρείας. Αυτό που συμβαίνει είναι συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά και της σημερινής, η καθυστέρηση έκδοσης συντάξεων, όπως και συνειδητή επιλογή, η τεράστια έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού. Την τελευταία εικοσαετία δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη και από τους 180 υπαλλήλους έχουν μείνει 70, και στην έκδοση των συντάξεων μόνο τρεις, που είναι επιφορτισμένοι εκτός από τις δεκάδες χιλιάδες των εργαζομένων του νομού Ηράκλειου και με τον νομό Λασιθίου και των Ανωγείων. Ταυτόχρονα, πατώντας στην αγανάχτηση για την καθυστέρηση, γίνεται προετοιμασία για την ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση με την ανάθεση σε επιχειρηματικά συμφέροντα της έκδοσης συντάξεων κ.λπ.  

Οι εξηγήσεις για την τραγική κατάσταση  που δόθηκαν εκ μέρους του Διευθυντή σε καμία περίπτωση δεν προδιαγράφουν ταχύτατη επίλυση του προβλήματος διότι υπηρετεί πιστά την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης που προωθεί την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού: …«Δεν έχουμε προσωπικό, οι υπάλληλοι δεν επαρκούν γιατί πήραν και άδειες λόγω ασθενείας και λόγω του κορονοϊού. Βλέπετε είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν μπορούν να απολυθούν, αν είχαν τον φόβο της απόλυσης θα δούλευαν περισσότερο, ούτε άδειες θα έπαιρναν. Αν γινόταν μηχανοργάνωση και ψηφιοποίηση, το προσωπικό θα επαρκούσε. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να γίνει κράτηση 50€ από τους εργαζόμενους και 50€ από τους συνταξιούχους»…

Καλούμε τα σωματεία των εργαζομένων του ΕΦΚΑ, που εργάζονται μέσα σε συνθήκες ακραίας εντατικοποίησης και τεράστιου φόρτου εργασίας. να πάρουν θέση για αυτό το θέμα. Το ελάχιστο προσωπικό της υπηρεσίας βρίσκεται αντιμέτωπο με τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των ασφαλισμένων που εκτονώνουν, σε λάθος κατεύθυνση, τη δυσαρέσκειά τους για τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας και της κυβέρνησης. Να παλέψουν και να διεκδικήσουν την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού αλλά τον εκσυγχρονισμό της γερασμένης, σχεδόν ανύπαρκτης, υλικοτεχνικής υποδομής και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Να μην αποδέχονται αυτήν την κατάσταση που γίνεται αιτία δημιουργίας συνθηκών ακραίας φτώχιας, δυστυχίας και κοινωνικής αδικίας για τους υποψήφιους συνταξιούχους. Πρέπει και αυτοί να βάλουν τέλος σ’ αυτή την κατάσταση   με την συμμετοχή τους στον αγώνα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου απευθύνεται σε όλους που ενώ έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους για την συνταξιοδότηση τους και η απονομή της μετατράπηκε σε πολύχρονη «εκκρεμότητα» να έρθουν σε επαφή μαζί μας προκειμένου άμεσα και οργανωμένα να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Καλούμε και συνταξιούχους να οργανωθούν στα σωματεία τους για να δυναμώσει το κίνημα της υπεράσπισης και διεκδίκησης των συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων. 

Με μαζική συμμετοχή στον αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί