«Πράσινη συμφωνία» με κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση από την κυβέρνηση, αφού πρώτα πέρασε τον εγκληματικό νόμο για το περιβάλλον

Με μεγάλη καθυστέρηση και αφού πρώτα πέρασε τον εγκληματικό νόμο για το περιβάλλον αγνοώντας τις καθολικές αντιδράσεις, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε μια «πράσινη συμφωνία», δίνοντας κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε «την εγκατάλειψη των ρυπογόνων καυσίμων» προαναγγέλλοντας «ένα ολιστικό σχέδιο που αφορά το κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση, την αγορά και την κοινωνία των πολιτών» για «μια πράσινη συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν 19 φορείς και δύο υπουργεία».

Ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε την προώθηση της ηλεκτροκίνησης με σχετικό νομοσχέδιο που θα δίνει κίνητρα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μηχανάκια και ποδήλατα.

Οι τρεις πυλώνες του σχεδίου νόμου σύμφωνα με τον υπουργό θα είναι:

  • Tο οικολογικό μπόνους και τα φορολογικά κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
  • Γρήγορη εγκατάσταση φορτιστών και σε κτίρια πολυκατοικιών εκτός από πλατείες και άλλα. 
  • Κίνητρα για εγκατάσταση μονάδων κατασκευής φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην πατρίδα μας, κυρίως στις λιγνιτικές περιοχές.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα κίνητρα για τις επενδύσεις ηλεκτροκίνησης στη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη, κατά την παρουσίαση του προγράμματος ηλεκτροκίνησης, ανέφερε: «Τα κίνητρα θα είναι η μείωση φόρων και άλλων βαρών. Μονάδες που θα εγκαθίστανται σε αυτές τις περιοχές θα έχουν μικρότερο φορολογικό συντελεστή κατά 5% για πέντε κερδοφόρες χρήσεις. Θα έχουν επίσης μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για κάθε νέα θέση εργασίας. Θα έχουν αυξημένους συντελεστές απόσβεσης παγίων και οι δαπάνες για αυτά θα αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδά τους προσαυξημένες κατά 15%».

► Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να «χτίσει» ένα φιλο-περιβαλλοντικό προφίλ, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε τουλάχιστον 15 πόλεις και νησιά από περιβαλλοντικά κινήματα και συλλογικότητες με κεντρικό σύνθημα «Οι περιβαλλοντικοί νόμοι θα μείνουν στα χαρτιά». 

Μέχρι στιγμής, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν εξαγγελθεί σε Αθήνα (18.00 – Βουλή), Θεσσαλονίκη (18.00 – Λευκός Πύργος), Βόλο (19.00 – Παραλία), Γιάννενα (19.00 – Περιφέρεια Ιωαννίνων), Ηράκλειο (19.00 – πλατεία Ελευθερίας), Πάτρα (19.00 – πλατεία Αγίου Γεωργίου), Χανιά (19.00 – πλατεία Αγοράς), Χίο (19.00 – Απλωταριά), Σίφνο (12.00 – Καμάρες), Πύργο (19.00 – κεντρική πλατεία), Καρδίτσα (19.00 – κεντρική πλατεία), Λάρισα (19.00- αρχαίο θέατρο), Τρίκαλα (20.00 – πλατεία Ρήγα Φεραίου), Κέρκυρα, Αμοργό (18.00-Χώρα).

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί